Zdravstvenim radnicima od marta plate veće za 12 odsto

Hrapović je rekao da će specijalistima plata da bude povećana za 92 eura i dodatnih 25 eura naredne godine bez dodataka. Doktori opšte prakse imaće platu za oko 75 eura veću i dodatnih 21 euro u 2021. godine
7060 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2020. 19:23h

Zdravstvenim radnicima plate u ovoj godini, od marta, biće povećane za 12 odsto. To je saopštio ministar zdravlja Kenan Hrapović nakon sjednice Vlade.

Vlada je danas usvojila izmjene Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost. Ministar zdravlja kazao je da će u skladu sa predloženim izmjenama koeficijenti za zarade uvećani za 12 odsto za ovu godinu.

Uz dodatno povećanje, od 2021. zdravstvenim radnicima plate će da budu povećane za još tri odsto.

Hrapović je rekao da će ljekarima subspecijalistima plate od marta da budu povećane za 108 eura, i dodatnih 27 naredne godine.

“Povećanje zarada odnosi se na redovan rad, bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenog rada. Ukoliko uključimo sve kategorije, ljekar subspecijalista će naredne godine primati oko 210 eura veću neto zaradu”.

Hrapović je rekao da će specijalistima plata da bude povećana za 92 eura i dodatnih 25 eura naredne godine bez dodataka.

Doktori opšte prakse imaće platu za oko 75 eura veću i dodatnih 21 euro u 2021. godine. Uz ostale kategorije, tvrdi Hrapović, oni će imati uz dežurstva, prekovremeni rad i pripravnost prosječno 110 eura.

Medicinske sestre i tehničari sa visokom stručnom spremom imaće veće plate za oko 52 eura i dodatnih 14 u narednoj godini, a srednji medicinski kadar za oko 43 eura ove i naredne godine još 12 eura.

Zdravstvenim radnicima , kao i prosvjetarima, plate u ovoj godini trebalo je da budu povećane za devet odsto i dodatnih tri odsto počev od 2021. godine.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić ranije je “Vijestima” kazala da nema ovlašćenja od članstva da potpiše povećanje od devet odsto i da su u toku razgovori sa premijerom Duškom Markovićem, kako bi se našla dodatna sredstva iz budžeta za zdravstvo za veće zarade.

Bonus video: