Vlada nastavlja sa subvencioniranjem računa za struju

Vlada je zadužila Ministarstvo da izmiri račune za januar, februar i mart prošle godine po Programu subvencioniranja računa za električnu energiju, u iznosu od oko 862 hiljade EUR
4760 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković

Vlada će i ove godine nastaviti da subvencionira račune za struju najugroženijih kategorija stanovništva, odlučeno je na današnjoj sjednici.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila Informaciju o sprovođenju programa subvencioniranja računa za struju i upoznala se sa Uputstvom o postupku i načinu sprovođenja programa subvencioniranja, koji će se primjenjivati od 1. januara do 31. decembra.

Iz Vlade podsjećaju da su od 2007. godine subvenciju računa koristile najugroženije kategorije stanovništva, kao i da su kategorije za ostvarivanje prava na subvenciju utvrđene Uredbom o snadbijevanju ranjivih kupaca električne energije koja se primjenjuje od 1. januara prošle godine, restriktivne, odnosno da obuhvataju samo korisnike koji su istovremeno materijalno i zdravstveno ugroženi.

Navodi se da je, imajući to u vidu, Ministarstvo rada i socijalnog staranja predložilo da subvencioniranje računa za električnu energiju bude nastavljeno i u ovoj godini.

Vlada je zadužila Ministarstvo da izmiri račune za januar, februar i mart prošle godine po Programu subvencioniranja računa za električnu energiju, u iznosu od oko 862 hiljade EUR.

Na sjednici je donijeta i Odluku o planu privatizacije za 2020. godinu koju je tri dana ranije razmotrio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, i usvojila Izvještaj o radu Savjeta sa Izvještajem o sprovođenju Plana privatizacije za prošlu godinu.

Usvojena je i Informacija o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) u vezi druge garancije zasnovane na javnoj politici (PBG-Policy Based Guarantee).

Riječ je, kako su pojasnili iz Vlade, o drugoj garanciji zasnovanoj na javnoj politici IBRD-a za Crnu Goru.

„Odnosno o nastavku aktivnosti iz 2018. godine kada je IBRD odobrila našoj zemlji garanciju vrijednu 80 miliona EUR, koja je predstavljala jaku polaznu poziciju za Crnu Goru u pregovorima sa komercijalnim bankama i omogućila obezbjeđenje 250 miliona EUR kreditnih sredstava za finansiranje budžeta“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je, kao i u prethodnom slučaju, odobrenje PBG 2 aranžmana uslovljeno realizacijom snažnih reformskih procesa i stabilnom političkom situacijom u našoj zemlji.

Bonus video: