Opština Kolašin ne može da uđe u trag preduzećima

Radno mjesto poreskog inspektora sistematizovano je zbog stvaranja neophodnih uslova za efikasniju kontrolu i naplatu lokalnih javnih prihoda. Međutim, na tom radnom mjestu još niko nije zaposlen, jer je oglas bio neuspješan
2078 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada Opštine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Spisak preduzeća kojima iz Opštine Kolašin ne mogu da uruče rješenja o obezbjeđivanju potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti i dalje je podugačak. Na najnovijem spisku su 22 takva preduzeća, registrovana u Podgoricl, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Beogradu...

Rješenja im nijesu mogla biti uručena zbog netačne ili nepoznate adrese, a na spisku dužnika, po tom osnovu i iz istog razloga, iz Sekretarijata za finansija nijesu uspjeli da dođu ni do desetak fizičkih lica, uglavnom iz Podgorice i Kolašina.

Opština Kolašin prošle godine nije uspjela da naplati svih 410.000 eura planiranih prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti, koliko je planirano i za 2020. godinu.

Prema podacima iz Sekretarijata za finansije, do novembra se u opštinsku kasu po tom osnovu slilo oko 346.000 eura. Nema podataka kolika su trenutna potraživanja od poreskih obveznika. U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) iz 2017. godine utvrđeno je da ukupni dug po osnovu poreza na nepokretnosti, za pravna i fizička lica, u toj opštini iznosi 2,1 milion eura.

Kako je "Vijestima" ranije kazao sekretar za finansije Dragan Bulatović, Opština Kolašin, „kao i većina drugih u Crnoj Gori”, ima problema sa naplatom poreza na nepokretnosti. On je podsjetio da je to osnovni i najvažniji sopstveni prihod lokalnih samouprava. Poreska nedisciplina pravnih i fizičkih lica, bila je i motiv aktuelne vlasti za sistematizovanje radnog mjesta poreskog inspektora.

“Radno mjesto poreskog inspektora sistematizovano je”, kazao je Bulatović, “sa ciljem jačanja kadrovskih kapaciteta i stvaranja neophodnih uslova za efikasniju kontrolu i naplatu lokalnih javnih prihoda”.

Međutim, na tom radnom mjestu još niko nije zaposlen, jer je oglas završen 18. oktobra prošle godine bio neuspješan

Bonus video: