Litije u više gradova; Perović: U Crnoj Gori se desio ustanak bez nasilja

Mještani više sela rano jutros su krenuli na put dug i po više desetina kilometara kako bi prisustvovali molebanima i litijama u obližnjim gradovima
105988 pregleda 959 komentar(a)
Litija Nikšić, Foto: MCP
Litija Nikšić, Foto: MCP
Ažurirano: 02.02.2020. 20:51h

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mještani više sela rano jutros krenuli na put dug i po više desetina kilometara kako bi prisustvovali molebanima i litijama u obližnjim gradovima.

Litija u Baru
Litija u Baru
Litija u Baru
Pljevlja
Pljevlja autor: Goran Malidžan
Pljevlja
Pljevlja autor: Goran Malidžan
Pljevlja
Pljevlja autor: Goran Malidžan

Više hiljada Pljevljaka prisustvovalo je večeras molebanu koji je služio vladika Mileševske eparhije Atanasije u crkvi Svete Petke u Pljevljima. Večerašnja litija bila je najmasovnnija do sada.

Nakon bogosluženja litija je prošla ulicma grada iskazujući svoj protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Više od hiljadu građana danas u 15 časova krenulo je na litiju iz manastira Dubočica koji je udaljen 15 kilometara u grad.

Na ulazu u Pljevlja iz pravca Prijepolja sačekao ih je veliki broj građana, koji se pridružio krsnom hodu do crkve svete Petke gdje je služen moleban.

Na čelu litije nošen je jastuk Svetog Vasilija, sa česticom Časnog Krsta i moštima mučenika prevlačkih, a potom I ulicama Pljevalja.

Obraćajući se građanima ispred crkve Svete Petke vladika Atanasije je kazao da narod čuva svoje svetinje a da svetinje čuvaju narod .

Na raskrsnici kod zgrade Opštine student šeste godine Medicinskog fakulteta Božo Knežević, pročitao je saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

“Jednodušno, ovih dana, svi smo stali u odbranu naših svetinja – jer ovo nije puko pitanje imovine, već pitanje časti, obraza i dostojanstva. Režim, još uvijek nesvjestan da se narod u Crnoj Gori dogodio i da smo se oslobodili straha, na sve načine pokušava da zaplaši našu djecu u školama, omladinu na gradskim ulicama, zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, prijeteći ili realizujući represivne mjere. Ovih dana, evidentno je i prisustvo raznih „policijskih snaga“ na ulicama Pljevalja, koje bez identifikacionih brojeva, imena i drugih oznaka, a pokrivenih lica i pod oružjem, zaustavljaju i pretresaju blagočestivu omladinu, bivajući drski i primjenjujući fizičku silu. Ovih poteza nijesu pošteđeni ni naši sveštenici i episkopi, o čemu svjedoči sramotna činjenica da je prethodne noći na graničnom prelazu „Ranče“ zadržan Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, uz nalog za pretres njegovog automobila. Dok režim iz dana u dan primjenjuje sve nečasnije postupke, narod Crne Gore se u sve većem broju okuplja na molebanima i litijama ljubavi, braneći svoje svetinje, svoju Crkvu i svoju državu”, navodi se u saopštenju Odbora.

"Svi ljudi koji imaju savjest večeras i ubuduće biće sa nama zato što je ovo bitka ta pravu, čistu vjeru svetu", kazao.je Joanikije okupljenima u Nikšiću i dodao da je Zakon koji je izglasan u Skupštini mrtvo slovo na papiru jer je narodna skupština širom Crne Gore pokazala da taj zakon ne priznaje. Prema riječima vladike Teodisije nije danas vrijeme za mnoge priče "već za molitvu, vapaj i da nas Gospod zaštiti".
Nikšić
Nikšić autor: Bojana Tomić
Litija Nikšić
Litija Nikšić autor: MCP
Gojko Perovic kazao je da su u Crnoj Gori dogodio ustanak, bez nasilja.
On se obratio okupljenima ispred crkve Sveta Petka nakon litije.
Ispred crkve pročitano je saopštenje u kome je poruceno da litije nijesu politički motivisane, već isključivo protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.
Do sada najbrojnija litija u Bijelom Polju krenula je večeras poslije molebana, iz crkve svetih Apostola Petra i Pavla do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.Pored Pljevljaka koji su pješke došli u BIjelo Polje, stigle su Litije iz Bioča, Lozne, Samograda, Zatona, kao i Bistrice, Sutivana i Njegnjeva.Prema procjenama iz Mitropolije crnogorsko-primorske u litiji večeras je učestvovalo više od 20 hiljada vjernika.U besjedi poslije molebana protojerej Siniša Janković je kazao da se nalazimo u svetinji koja je bila centar dduhovnosti, pismenosti i kulture cijelog ovog kraja.“Želim da poručim onima koji nas nazivaju ludačkim pokretom da niti smo pijani, Bogu hvala svi smo trezveni, niti smo ludi kao što oni misle, niti smo u zabludi, nego veliki Gospod sa neba uči cio narod onako kako treba, za svoju vjeru i svoje svetinje”, kazao je otac Siniša.On je istakao da “oni bezumnici koji vladaju mrakom ne mogu da gledaju svjetlost Hristovog vaskrsenja, jer jedino u tami mogu da se snađu.“Ne mogu u miru jer im je u duši nemir. Ne mogu u ljubavi jer su ogrezli mržnjom, mi ih pozivamo da se dozovu svojim precima, da se dozovu svojoj pameti, da se vrate svojim korijenima, da se vrate svojoj crkvi, da budu ono što su bili njihovi preci, da nas ne plaše, jer ne mogu nas uplašiti”, kazao je otac Siniša dodajući da ovaj narod nije protiv Crne Gore, nego su to “čuvari obraza i poštenja ove Crne Gore.Otac Siniša se zapitao šta će u mirnom gradu bratske ljubavi “fantomi koji vladaju mrakom i šetaju i plaše našu omladinu” , poručujući im:“Neka idu i oni svojim kućama, neka ne brukaju svoje porodice, neka se vrate svojoj djeci. Neka se vrate svojim grobovima i priđu sa nama, jer ovdje danas i u Crnoj Gori je ponos biti sa nama, u ovoj iskrenoj i pravednoj borbi, ma koje vjere bili; ovdje gdje je centar pismenosti, kulture i civilizacije srpkoga naroda, kud će ako ne ovdje, kulala im majka. Ne kaže naš narod džabe “bjež u ckrvu Kraljeviću Marko “. Bježite u crkvu vi koji vladate tamom, neka i vas ugrije svijetlost Hristovog vaskrsenja, dozovite se ljubavi, neka vama ne vlada mržnja i neka bi ova veličanstvena litija prošla u ljubavi, slozi i miru”, poručio je Otac Siniša.
Trg u Nikšiću i večeras je bio pun, a posljednji iz kolone u litiji koju su predvodili episkopi budimljansko-nikšićki i raško-prizrenski, vladike Joanikije i Teodosije,bili su kod hrama Svetog Vasilija Ostroškog.
Litiji su prisustvovali i vjernici iz Banjana i Rudina, njih preko dvije hiljade, koji su jutros u pet sati krenuli iz manastira Kosijerevo, a usput im se priključivao narod sela kroz koja je prošla litija.
Put dug oko 50 kilometara prešli su za 12 sati a u Nikšiću ih je dočekao vladika Joanikije
. Najstariji učesnik litije iz Kosijereva bio je sedamdesetšestogodišnji Simun Zečević, dok je najmlađa bila četvorogodišnja Teodora Jovović.
Na početak besjeda prisutnih vladika čekalo se duže od pola sata da bi stigli svi koji su bili u krsnom hodu
Trg u Nikšiću
Trg u Nikšiću autor: Privatna arhiva
Trg u Nikšiću večeras
Trg u Nikšiću večeras autor: Privatna arhiva
Litija u Kolašinu
Litija u Kolašinu autor: Dragana Šćepanović
Najmasovnija litija do sada, krenula je od Staroga grada u Budvi.
Litiju predvode rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i gradonačelnik Marko Bato Carević. Okupljeni uzvikuju "Ne damo svetinje". Više kilometara duga kolona kreće se budvanskim ulicama. Okupljeni nose ikone i zastave, pjevaju se crkvene pjesme.
Budva
Budva autor: Vuk Lajović
Budva
Budva autor: Vuk Lajović
Budva
Vuk Lajović
Litija, koja je večeras prošla kolašinskim ulicama bila je, prema ocjeni učesnika, brojnija u odnosu na sve dosadašnje, organizovane u tom gradu. Nakon molebana u Crkvi svetog Dimirija, građani su prošli ulicama Milivoja Bulatovića, Boška Rašovića,zatim preko trga Vukmana Krušćića do Trga Borca, pored Spomen doma, ulicom 13. jula …
Građani, koji su, učešćem u litiji , još jednom pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti nosili su ikone, pjevali duhovne pjesme i uzvikivali “Ne damo svetinje”.
“Brojnije nego ikad Kolašinci su učestvovali u večerašnjoj litiji. Time su pokazali da ih ne mogu zastrašiti niti umanjiti njihovu odlučnost da odbrane svetinje. Ogromna vrijednost je zajedništvo i to što su jasnije nego ikada u ovom gradu prevaziđene mnoge podjele. “- kazali su iz crkvenog odbora.
Upravnik hrama u Baru Slobodan Zeković je zamolio okupljene da šetaju bez ikakvih skandiranja, a ni slogana "ne damo svetinje" zbog tragične smrti osmogodišnje djevojčice koja se desila prije par dana.
Veliki broj građana Herceg novog izašao je na litiju.
Herceg Novi
Herceg Novi autor: Željko Komnenović
Počeo moleban u starogradskoj crkvi Svete Trojice u Budvi. Nakon molebana krenuće litija gradskim ulicama do crkve Sveta Petka na gradskoj zaobilaznici.
Budva
Budva autor: Vuk Lajović
PRema tvrdnjama Mitropolije crnogorsko-primorske u večerašnjoj litiji u Bijelom Polju učestvovalo je rekordnih 25.000 građana.
Litija Bijelo Polje
Litija Bijelo Polje autor: Facebook
Nekoliko stotina Pivljana je nakon molebana, koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, prošlo ulicama varoši, noseći svijeće i ikone.
Litiju, koja je po riječima organizatora najbrojnija do sada, predvodili su iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.
Litija Plužine
Litija Plužine autor: Čitalac "Vijesti"
Moleban u Beranama završen je porukom mira i riječima oca Gojka Perovića - "nema nama braćo molitve bez njih, a njima nema Crne Gore bez nas".
Porta manastira Đurđevi stupovi nikada nije bila punija do večeras.
Građanima Berana u mirnoj litiji koja je krenula u 16 časova iz centra grada, pridružile su se kilometarske kolone stanovnika Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice kao i beranskih mjesnih centara Šekular, Vinicka, Lužac Dolac, Buče, Polica, Kaludra...
Svi oni učinili su da ovo bude najveća litija do sada i najbrojniji skup ikada održan u Beranama.
Policija je obezbjeđivala sve raskrsnice.
I ova litija je, kao i sve ranije protekla bez ijednog incidenta
Litija Đurđevi stupovi
Litija Đurđevi stupovi autor: facebook
Bjelopavlići, Spužani i Martinićani su u Rogamima sačekali litiju iz Pipera i skupa ulaze u Podgoricu.
Na Vezirovom mostu čekaju ih Kuči, Bratonožići i Vasojevići, ali i Rovčani i Moračani.
Bratonožići
Bratonožići autor: Čitalac "Vijesti"
Porta manastira Đurđevi stupovi
Veliki broj stanovnika Žabljaka je izašao u litiju. Oni su pored ostalih nosili parolu "Durmitor je gora Svetog Save"
Litija u Beranama
Litija u Beranama autor: Tufik Softić
Beranci su krenuli u litiji do manastira Đurđevi stupovi
Veliki broj Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice i bersnkih mjesnih centara Sekular, Vinicka, Buce, Luzac i Pešca upravo su pristigli pješice u centar Berana poslije višesatnog hoda.
Oni će zajedno sa onima koji su sačekali u Beranama krenuti na litiju do manastira Đurđevi stupovi...
Građani Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice stižu u Berane
Građani Gusinja, Plava, Murine, Andrijevice stižu u Berane autor: Tufik Softić
Litija Danilovgrad
Litija Danilovgrad autor: Jelena Jovanović
susret Danilovgrađana sa Spužanima i Martinićima
Spužani i Martinići na Stologlavu čekaju Danilovgrađane
Spužani i Martinići na Stologlavu čekaju Danilovgrađane
Spužani i Martinići na Stologlavu čekaju Danilovgrađane autor: Jelena Jovanović
Barani su krenuli na litiju sa Sutormana koji je od centra grada udaljen 20 kilometara
Iz policije su saopštili da je lažna vijest da je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije zadržan na graničnom prelazu Ranče.
Građani su krenuli i ka Mojkovcu iz sela Jakovice.
Jakovice
Jakovice autor: Jadranka Ćetković
Jakovice
Jakovice autor: Jadranka Ćetković
Jakovice
Jakovice autor: Jadranka Ćetković
Na litiju dugu oko 84 kilometara iz Pljevalja sinoć oko 21 sat krenulo je 17 mladića. Ekipa Vijesti susrela ih danas u Tomaševu. Oni su kazali da da iako dug, put im nije pao teško jer su se svi vjernici zakleli da će braniti svetinje i svojim životima.
"Da im pokazemo da svetinje ne damo, da su svetinje naše, naroda Crne Gore, a ne njihove. Svetinje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i oni ih neće moći privatizovati, porušiti, prodati, ili kako su oni naumili", kazao je Vladimir Čabarkapa.
On je poručio da ih ništa neće zaustaviti, pa ni "zastrašivanja ljudi bez obilježja u policijskim uniformama", čime su, kako je rekao, napravili još veći bunt u narodu.
“I ovom prilikom pozivamo sve građane Crne Gore da u svojim gradovima prisustvuju molebanima i litijama, koje organiziju, da se ne boje ni Mila Đukanovića, ni bilo koga. Narod Crne Gore je izgubio strah", rekao je Čabarkapa.
Litija iz Danilovgrada
Litija iz Danilovgrada autor: Jelena Jovanović
Građani koji su krenuli ka Nikšiću nose stopalo Svetog apostola Luke, koje se čuva u manastiru Kosijerevo.
Litija ka Nikšiću
Litija ka Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Litija ka Nikšiću
Litija ka Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Litija ka Nikšiću
Litija ka Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Iz Danilovgrada je u 13 sati krenula litija, predvođena lokalnim sveštenstvom i monaštvom.
Sveštenik Željko Ćalić čestitao je svima koji su odlučili da danas u molitvenom hodu idu do Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
Bjelopavlićima će se uz put, preko Spuža, pridruživati stanovnici danilovgradskih nasellja.
Njima do Hrama treba pet sati hoda, kao i Piperima koji će krenuti iz manastira Ćelija Piperskih.
Oni će se u Spužu sresti sa stanovnicima tog naselja, koji će im se pridružiti.
Odatle, skupa nastavljaju ka Podgorici, a u Zagoriču će se sastaviti sa Kučima, Bratonožićima i Vasojevićima, koji kreću sa Bioča u 14:30 časova.
Prdružiće im se i Moračani i Rovčani koji će se okupiti u 16 časova ispred manastira na Zlatici odakle će krenuti ka Hramu Hristovog Vaskrsenja.
Po prvi put danas će organizovano krenuti litija Katunske nahije.
Sveštenik Ćalić zamolio je okupljene da pjevaju duhovne pjesme i da se mole, da ne nadjačavaju molitve skandiranjem.
Litija u Danilovgradu
Litija u Danilovgradu autor: Jelena Jovanović
Litija u Danilovgradu
Litija u Danilovgradu autor: Jelena Jovanović
Litija u Danilovgradu
Litija u Danilovgradu autor: Jelena Jovanović
Litija u Danilovgradu
Litija u Danilovgradu autor: Jelena Jovanović
Vjernici iz Samograda, Brzave, Crnče i Bioče koji su krenuli ka Bijelom Polju
Vjernici iz Samograda, Brzave, Crnče i Bioče koji su krenuli ka Bijelom Polju autor: Facebook
Kolone građana koji su krenuli iz Manastira Kosijerevo stigli su na Trubjelu. Skandiraju: "Ne damo svetinje" i "Ovako se crkva brani kad je narod pravoslavni".
Iz sela Jakoviće, udaljenog 18 kilometara od Mojkovca, ispred crkve Svete Petke u 13 sati kreće litija građana kojima će se pridružiti vjernici iz Prošćenja. Pored njih, na moleban i litiju u Mojkovcu danas pješke stižu građani iz Lepenca, koji kreću od crkve Svetog Pantelejmona.
Veliki broj stanovnika Polimlja, od Gusinja, Plava i Murine, krenuo je jutros rano pješke prema Beranama, gdje će se pridružiti litiji u tom gradu.
Oni su već prošli Andrijevicu, gdje im se priključilo i nekoliko stotina stanovnika te varoši.
Na čelu kolone nose transparent na kojem piše "Ne damo svetinje" i Njegoševu sliku.
Litiji u Beranama u 16 časova pridružiće se i stanovnici više mjesnih centara iz te opštine.
Krenuli ka Beranama
Krenuli ka Beranama autor: Facebook
Krenuli ka Beranama
Krenuli ka Beranama autor: Facebook

Crnogorska policija detaljno je pretresla vozilo vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija kada je prije dva dana iz Srbije ušao u Crnu Goru preko graničnog prelaza Ranče.

To je Vijestima saopšteno iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koji su ovakav potez granične policije nazvali sramotnim.

Joanikije se vraćao u Crnu Goru iz Beograda, gdje je prisustvovao sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve na kojoj se raspravljalo o Zakonu u slobodi vjeroispovijesti, koji je krajem prošle godine izglasali poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu.

Osim Joanikija u vozilu se nalazio i njegov vozač.

Iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja kazali su da su policajci Joanikuju kazali da su dobili nalog svojih pretpostavljenih da detaljno pretresu njegovo vozilo.

U Bijelo Polje na današnju litiju stižu građani koji su sinoć oko 21 sat pješke krenuli iz Pljevalja, na put dug više od 80 kilometara. Pješke danas stižu i litije iz mjesta Bioče, udaljenog 23 kilometra od Bijelo Polja, Ivanja, Radulica Crnče, Brzave, Zatona, zatim vjernici iz Bistrice, Sutivana, Njegnjeva i Rasova.

"Koliko god je teško, izdržaćemo, jer smo se zakleli da ćemo svojim životima braniti naše svetinje", kazao je jedan od učesnika litije za Bijelo Polje iz sela Dubočica.

Litija će krenuti u 15 sati iz manastira Dubočica, udaljenom 12 kilometara od grada. Litija će se kretati putem Bijelo Polje - Pljevlja

Iz Pljevalja krenuli ka Bijelom Polju
Iz Pljevalja krenuli ka Bijelom Polju autor: Privatna arhiva
Iz Pljevalja krenuli ka Bijelom Polju
Iz Pljevalja krenuli ka Bijelom Polju autor: Privatna arhiva
Litija iz Pljevalja u Tomaševu
Litija iz Pljevalja u Tomaševu autor: Jadranka Ćetković
Iz Banjana i Oputnih Rudina, koje broje tridesetak sela, jutros u pet sati iz Manastira Kosijerevo krenula je velika grupa građana koja će prisustvovati molebanu u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a zatim litiji. Njima su se pridružili mještani Vilusa, Grahova, kao i okolnih mjesta. Litiju predvodi iguman manastira Kosijerevo Arsenije sa sveštenstvom i monaštvom, a put koji će preći dug je oko 40 kilometara.
Vjernici krenuli ka Nikšiću
Vjernici krenuli ka Nikšiću autor: Privatna arhiva
Vjernici krenuli ka Nikšiću
Vjernici krenuli ka Nikšiću autor: Privatna arhiva

Bonus video: