Demokrate: DPS politika privrednog giganta sa više od 1000 svela na 16 radnika

"Važno je napomenuti da Brković duguje zaposlenima čak 18 zarada. Pored dugovanja zaposlenima dužan je državi, opštini i dobavljačima više desetina miliona eura", kaže se u sapštenju Demokrata
5376 pregleda 3 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Ne postoji primjer u regionu niti u Evropi da je interes kompletne privredne grane jedne države podređen interesima jednog čovjeka, niti da je sudbina šumskog bogatstva jedne zemlje prepuštena neodgovornom pojedincu, osim u Crnoj Gori, gdje je drvoprerađivačka industrija praktično zarobljena od strane Brkovićeve „Vektre Jakić“, navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako kažu, ta kompanija nekada je zapošljavala preko 1000 radnika, a danas svega 16.

"Prije nego što je DPS rеalizovao investicije po svojoj mjeri, kompanija „Vektra Jakić“ je zapošljavala preko 1000 radnika. Danas u ovoj kompaniji radi svega 16 zaposlenih. U prvoj fazi je otpuštena polovina, zatim je broj zaposlenih sveden na 250, pa je opet poslednjih nedelja sprovodeno parcijalno otpuštanje od po 20 do 30 zaposlenih. Danas u ovoj kompaniji radi svega 16 zaposlenih, od kojih 10 u upravi a 6 u pogonu Energana", navodi se u saopštenju Demokrata.

Napominju da Brković zaposlenima duguje 18 zarada.

"Važno je napomenuti da Brković duguje zaposlenima čak 18 zarada. Pored dugovanja zaposlenima dužan je državi, opštini i dobavljačima više desetina miliona eura", kaže se u sapštenju Demokrata.

"Odnos ove kompanije prema šumama je katastrofalan. Podsjećamo da je prilikom raskida koncesionog ugovora konstatovano da Vektra Jakić u kontinuitetu krši odredbe o izgradnji i održavanju šumskih puteva jer je umjesto da izgradi 155 kilometara šumskih puteva, izgradila ukupno 35 kilometara", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate u saopštenju dodaju da je zbog nevođenja računa o zdravlju šuma, osušeno 80. 000 kubika šume.

"Zbog činjenice da Brkovićeva kompanija nije preduzimala obavezne mjere na zaštiti zdravlja, osušeno je čak 80 hiljada kubika šume. Prema navodima Uprave za šume kompanija je od početka trajanja koncesionog ugovora trebala zasaditi 3.143 hektara novih šuma, a zasadio je svega 319 hektara odnosno ispunila je svega 10,1 odsto svoje obaveze", dodaje se u saopštenju.

"Brković je samo jedan od Đukanovićevih “investitora” koji su uništavajući prirodne i privredne resurse, gomilali svoja bogatstva. Sve to uz toleranciju bezakonja i podršku korumpiranih institucija. Poslednjih dana u javnosti je prisutan sukob Uprave za šume i Brkovićeve kompanije na temu odgovornosti za trenutno stanje, dok radnici i privreda ispaštaju", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: