SO Budva stavila van snage odluku o gradnji stanova za tržište u Pržnu

Skupština opština je 2015. glasovima DPS-a donijela odluku, kojom je dala zeleno svjetlo da se u vlasništvo Kneževićevog "Atlas investa" prenese atraktivni zemljišni kompleks od nešto više od četiri hiljade kvadrata naspram hotela “Maestral”
3763 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa današnje sjednice SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Vladajuća koalicija bila je jednoglasna da se stavi van snage Odluka o prenosu prava nepokretnosti radi formiranja urbanističke parcele, koju je 2015. donio lokalni parlament na čelu sa DPS-om, aminujući zajedničku izgradnju apartmansko poslovnog kompleksa na mjestu oronulog tržnog centra u srcu Pržna, između Opštine Budva i "Atlas investa", biznismena Duška Kneževića.

Time je budvanski parlament preduprijedio mogućeg kupca atraktivne nekretnine, nakon što je uveden stečaj u firmu biznismena koga potražuje država, i spriječi, kako se moglo čuti, nekog investitora bliskog državnom vrhu da preuzme imovinu i izgradi stanove za tržište.

Odbornički klub Demokrata Krsto Radović, Mijomir Pejović, Anđela Bečić, Gojko Liješević, Iva Midorović, Milo Duletić i Dragana Vujović podnijeli su predlog da se sporna odluka stavi van snage, koju su pozdravili predstavnici svih političkih partija u vladajućoj koaliciji.

Obrazlažući odluku, šef parlamenta Krsto Radović je kazao da je dobra stvar što odluka nije prizvela pravno djestvo, te nije sprovedena u djelo.

Podržavajući stavljanje van snage odluke Đorđe Vujović (DF), podsjetio je da se on upravo iz opozicionih klupa prije pet godina zajedno sa Mijomirom Pejovićem (Demokrate) borio da takva sporna odluka ne bude donijeta.

"Bila je to potpuno ista matrica u sličnim projektima organizovane kriminalne grupe, koji su relizovani na području Opštine. I u ovom projektu Opštini su trebale da pripadnu samo garaže, dok investitor, koji je tada bio prijatelj ove države, a sada neprijatelj, dobijao je u vlasništvo sve ostalo", kazao je Vujović.

Na to se nadovezao Mijomir Pejović (Demokrate) navodeći da stavljanje van snage ovakve odluke je neophodno jer je u toku stečaj i imovinu Kneževića ciljaju oni bliski državnom vrhu.

"Zato je potrebno da spriječimo štetu koja bi bila nanijeta, ako bi novi investitor aktivirao ovakvu odluku i započne gradnje“, upozorio je Pejović.

Skupština opština je te 2015. glasovima DPS-a, uprkos oštrom protivljenju opozcije, donijela spornu odluku, kojom je dala zeleno svjetlo da se u vlasništvo Kneževićevog "Atlas investa" prenese atraktivni zemljišni kompleks od nešto više od četiri hiljade kvadrata naspram hotela “Maestral”.

Zauzvrat, "Atlas invest" se obavezao da u budućem poslovno - apartmanskom kompleksu, koji je namjeravo da izgradi na mjestu ruiniranog tržnog centra, Opštini da nešto više od 560 kvadrata poslovnog prostora i stotinu parking mjesta u garaži.

Nova budvanska uprava prije dvije i po godine odbila je da izda dozvolu „Atlas investu“ da poruši oronuli trgovački centar i izgradi poslovno- apartmanski kompleks od 7.500 kvadrata bruto građevinske površine.

Do ambicioznog investicionog poduhvata nije došlo, a uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao vlasnici djelova ruiniranog poslovno trgovačkog centra i dalje su upisani "Atlas invest", Opština Budva, Pošta Crne Gore, Mjesna zajednica "Sveti Stefan", nekadašnji SIZ za komunalnu djelatnost, kao i Goran Vuletić.

Jelušić: Da se Opština oglasi zbog prodaje Svetog Stefana

Božena Jelušić (URA) navodeći da ta partija svesrdno podržava stavljanje van snage odluke o sporazumu Kneževića sa Opštinom, ali je upozorila da se u istoj toj zoni trenutno vrši prodaja akcija firme Sveti Stefan hoteli koja gazduje grad hotelom "Sveti Stefan" i Vilom Miločer.

"Očigledno da određeni politički činbenici koriste trenutnu situaciju da Sveti Stefan bude predmet potpunog otuđenja. Predlažem da lokalna vlast se povodom toga očituje, zauzme stavove i preduzme mjere", poručila je Jelušić.

Vraćaju potok Nerin koji je bivša vlast prodala

Skupština opštine bila je jednoglasna i prihvatila predlog odborničkog kluba Demokrata da se proglase javnim interesom dio potoka Nerin i nekategorisanog puta u Petrovcu, koje je bivša vlast prodala investitoru koji je kupio staru školu u tom mjestu.

Obrazlažući odluku Krsto Radović je kazao da su ovo primjeri na koji način je DPS prodavao javne površine.

"Mislim da je nezamislivo da se potok proda. Pošto je planski document DUP “Petrovac – centar” stavljen van snage, a na toj lokaciji nije ništa ucrtano, to Opština je relaksirana da ovakvu odluku sprovede I nakon što država bude procijenila vrijenodst, obešteti investitora”, kazao je Radović.

Podržavajućži donošenje odluke Dragan Ivančević (Crnogorska) je kazao da ovakvo rješenje koristi građanima, te da lokalna uprava treba da nastavi da čuva javna dobra.

Bonus video: