Dačić: Crnogorski državljanin na kruzeru, koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa

"Ministarstvo inostranih poslova Japana nas je obavijestilo da se na brodu Diamond Princes, koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa, nalazi 14 državljana Srbije - 12 članova osoblja i dvoje putnika, kao i jedan državljanin Crne Gore", rekao je Dačić za Tanjug
23913 pregleda 10 komentar(a)
Dačić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Dačić, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Ažurirano: 05.02.2020. 17:22h

Na kruzeru Diamond Princess, koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa, nalazi se 14 državljana Srbije i jedan državljanin Crne Gore, kazao je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ministarstvo inostranih poslova Japana nas je obavijestilo da se na brodu Diamond Princess, koji je stavljen u karantin zbog koronavirusa, nalazi 14 državljana Srbije - 12 članova osoblja i dvoje putnika, kao i jedan državljanin Crne Gore", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je naveo, Ambasada Srbije u Tokiju kontaktirala je sa srpskim državljanima na tom brodu i da su oni dobro.

Dačić je kazao da će svi putnici morati da ostanu u karantinu 14 dana.

Ranije je objavljeno da je deset osoba sa kruzera koji se, sa 3,7 hiljada putnika, vratio iz Hongkonga i pristao u japansku luku Jokohoma, zaraženo koronavirusom.

Od ukupno 273 testirana putnika pristigli su rezultati za 31, od kojih je deset pozitivnih, prenosi Rojters.

Prioriteti za testiranje bili su putnici koji su imali bilo kakve simptome.

MVP: Crnogorski državljanin na kruzeru

Na kruzeru Diamond Princess, koji je iz preventivnih razloga od jutros u karantinu u japanskoj luci Jokohama, nalazi se i jedan državljanin Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su naveli, Ministarstvo zdravlja Japana je saopštilo da se na tom brodu nalazi ukupno 3.711 putnika i članova posade, od čega je desetak osoba od 50 do 80 godina pozitivno na korona virus.

"Nema potvrde da je među njima crnogorski državljanin. Još nije poznat identitet putnika, ali je svima obezbijeđen kontakt sa porodicama", kaže se u saopštenju.

Odlukom japanskih nadležnih organa brod će biti u karantinu narednih 14 dana.

"U toku je komunikacija sa Ministarstvom vanjskih poslova Japana, a o svim novim informacijama u vezi sa pomenutim slučajem, javnost će biti blagovremeno obaviještena", kaže se u saopštenju.

Bonus video: