"O NAČINU NJIHOVOG SPROVOĐENJA SVEŠTENSTVO ĆE SE DOGOVORITI SA EPISKOPIMA"

Episkopski savjet: Litije se nastavljaju

"Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore"
48928 pregleda 244 komentar(a)
Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori, Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska
Ažurirano: 05.02.2020. 19:00h

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštio je da je jutros došlo do jednostranog akta Uprave policije Crne Gore, u kom je mjesno sveštenstvo SPC u više crnogorskih gradova obavješteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbjeđivati litije.

Iz Uprave policije je ranije danas saopšteno da policija od sjutra neće obezbjeđivati litije.

Litije se širom Crne Gore održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije se od Božića održavaju nedjeljom i četvrtkom.

"Obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno. Navedeni razlozi njihovog odustajanja od dosadašnjeg angažovanja kretali su se od zamorenosti policijskog ljudstva, preko informacija o mogućim incidentima, do pozivanja na to kako dosadašnje litije nijesu vršene po zakonu, te da je i sama policija, učešćem u njihovom organizovanju, navodno kršila zakon. Jedan broj policijskih načelnika se pozivao na netačno prenijetu izjavu sveštenika Gojka Perovića (datu u nedjelju RTS-u) kako Crkva ima teškoća sa organizacijom litija – što je velika obmana javnosti ako se zna da ta izjava u cjelosti glasi da pored svih teškoća uspijevamo da sve organizujemo uz Božiju pomoć i pribranost i snagu naroda", navodi se u saopštenju Episkopskog savjeta.

U saopštenju se dodaje da je iz kancelarije Mitropolije crnogorsko-primorske danas tim povodom ostvaren kontakt sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, i zatražen hitan sastanak, na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se ponudila kadrovska pomoć policiji od strane redara - volontera iz redova Crkve.

"Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem. Smatrali smo da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje. Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju. O ovom jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije (sličnom jednostranom usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore) u toku dana ćemo obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti", kazali su iz Episkopskog savjeta.

Napominju da je Crkva dosad imala vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima.

"Ovakvu iznenadnu promjenu stava svih njih – od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje – možemo objasniti samo političkim pritiskom na Upravu policije. Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira. Istovremeno obavještavamo vjerni narod da će se naša molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti, a o načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavijestiti vjernike", zaključuje se u saopštenju Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.