Nikšić: Dnevni boravak i za djecu samohranih roditelja

Prvi takav projekat trebalo bi da zaživi u Nikšiću, za boravak djece od jedne do 12 godina
648 pregleda 0 komentar(a)
Opština Nikšić će pomoći otvaranje dnevnog centra, Foto: Vijesti
Opština Nikšić će pomoći otvaranje dnevnog centra, Foto: Vijesti

Nevladina organizacija “Izvor života“ iz Nikšića, nakon narodne kuhinja koja je otvorena prije pola godine, kreće u realizaciju još jednog velikog projekta - izgradnju dnevnog boravka za djecu samohranih roditelja.

„Često smo svjedoci da samohrani roditelji, po ličnim navodima, ne mogu da rade jer nemaju gdje da ostave djecu kako bi neko o njima brinuo. Odatle se rodila ideja da se otvori dnevni boravak u kome će boraviti djeca od jedne od 12 godina. Njih će iz vrtića ili škole preuzimati osobe koja će u boravku voditi brigu o njima dok roditelji završe svoje poslovne obaveze”, kazala je Konstantina Vojinović iz “Izvora života”.

Prema njenim riječima, djeci će u boravku, koji će imati igraonicu, tri učionice, salu za fizičke aktivnosti i likovne radionice, prostoriju za odmor, kuhinju i spoljašnje igralište, biti obezbijeđen obrok, a sve usluge biće besplatne.

“Cilj projekta je da pruži mogućnost samohranim roditeljima da rade i više ne budu korisnici socijalnih davanja. Ovo će biti prvi boravak ovog tipa u Crnoj Gori. Jedini uslov za korišćenje usluga boravka je da se radi o samohranom roditelju koji će uredno donositi potvrdu o svom zaposlenju”, kazala je Vojinović.

U toku su pregovori sa Opštinom Nikšić o izboru lokacije za budući Dnevni boravak, a prema riječima Vojinovićeve, sa potpredsjednikom Opštine Draganom Perovićem razgovarala je o izgledu dnevnog boravka i njegovoj lokaciji.

“Ono što je najvažnije je da je ideja naišla na veliko razumijevanje i podršku i drugih državnih institucija, pa čak i privatnih preduzetnika”, istakla je direktorica “Izvora života”.

Ta NVO trenutno realizuje nekoliko akcija, a u planu su i brojne druge, poput deset izleta za po 30 djece iz socijalno ugroženih porodica.

“Izlete će finansirati jedan naš sportista koji želi da ostane anoniman. Na svakom izletu ići biti različita djeca, pa će priliku za te izlete dobiti 300 mališana, a planiramo da pomoć u pravljenju spiska potrazimo od Centra za socijalni rad”.

Planirani su izleti na Žabljak, Verušu, Ivanova Korita, Lovćen, Vučje, primorje.

Bonus video: