Zaposleni u „Čistoći” nisu kao službenici Grada

Čađenović je “Vijestima” juče kazao da je “Čistoća” osnovana odlukom Skupštine Glavnog grada i organizovana u skladu sa Zakonom o privrednim društvima kao društvo sa ograničenom odgovornošću
2407 pregleda 7 komentar(a)
Čađenović, Foto: Savo Prelević
Čađenović, Foto: Savo Prelević

Na zaposlene u gradskom preduzeću “Čistoća” primjenjuje se Zakon o radu, pa se oni prilikom rješavanja stambenih potreba ne mogu izjednačavati sa kolegama koji su službenici i namještenici Glavnog grada.

To proizlazi iz odgovora direktora “Čistoće” Andrije Čađenovića, u vezi sa spornim pravilnikom kojim su zaposleni u tom preduzeću diskriminisani prilikom dodjele stanova...

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je pravilnik, na osnovu kojeg podgorička “Čistoća” rješava stambene potrebe svojih radnika, diskriminatoran jer su zaposleni u nepovoljnijem položaju u odnosu na “kadrove od posebnog značaja” za to preduzeće.

Kupovina stana pod povoljnim uslovima za zaposlene podrazumijeva isključivo umanjenje tržišne cijene metra kvadratnog stambene površine za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. Sa druge strane, cijena stana za kadrove od posebnog značaja, poput izvršnog direktora i njegovih zamjenika, može biti umanjena čak do 80 odsto po više osnova.

Zaštitnik je utvrdio da službenici i namještenici u Čistoći nemaju isti tretman kao kolege u Glavnom gradu, jer sporni pravilnik ne sadrži nijedan od osnova za umanjenje cijene stana iz Odluke o rješavanju lokalnih službenika i namještenika iz gradske uprave.

Čađenović je “Vijestima” juče kazao da je “Čistoća” osnovana odlukom Skupštine Glavnog grada i organizovana u skladu sa Zakonom o privrednim društvima kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

“Na rad ovog privrednog društva ne mogu se primijeniti odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao ni drugi podzakonski akti u vezi sa navedenim zakonom, zbog čega ‘Čistoća’ kako bi obavljala djelatnost za koju je registrovana donosi Statut, Kolektivni ugovor i druga akta, interna uputstva i pravilnika”, istakao je.

Čađenović je ocijenio da se Odluka o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika Glavnog grada ne može primijeniti na zaposlene u ovom privrednom društvu, koji prava i obaveze ostvaruju iz radnog odnosa koji je definisan ugovorom i Zakonom o radu.

Bonus video: