REAGOVANJE

AEM: Navodi CDT-a neopravdani

Podsjećaju da je procedura koju Savjet Agencije sprovodi, u slučaju kršenja navedenih standarda od strane medija koji se reemituju u Crnoj Gori, propisana Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama
1210 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za elektronske medije saopštila je da ocjenjuje neopravdanim navode Centara za demokratsku tranziciju da je neadekvatno reagovala u prethodnom periodu u slučaju emitovanja, kako oni kažu, spornih sadržaja.

"U skladu sa svojim nadležnostima, definisanim Zakonom o elektronskim medijima i prihvaćenim međunarodnim standardima, Agencija je reagovala na, po našem mišljenju, primjeren način. Kada to kažemo, mislimo da smo pokrenuli postupak u svakom slučaju kada smo uočili da je došlo do kršenja nekog od propisanih standarda u radu medija, koji su u našoj nadležnosti", navodi se u saopštenju AEM-a.

Kažu da, sa druge strane, na svaki prigovor koji je Agencija dobila na rad ovih medija "odgovorili smo u skladu sa zakonom i uz uvažavanje naše ključne obaveze, a to je prepoznavanje rješenja i mjera koje će obezbijediti balans između prava na slobodu izražavanja i drugih prava koja su zaštićena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda."

"Takođe podsjećamo da je Savjet Agencije, već drugi put za godinu dana, 15.01.2020.g. pokrenuo inicijatvu i zatražio od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa: „Happy TV“, „TV Pink M“ i „TV RTS1“ sa sjedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, te preduzme adekvatne mjere. Inicijativa je pokrenuta zbog kršenja člana 6 Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama i člana 7 Konvencije o prekograničnoj televiziji, kojima je propisano da ove usluge ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti. Po mišljenju Savjeta Agencije, ovi emiteri su kršili pomenute standarde, time što su kroz različite sadržaje podsticali na nasilje i u više slučajeva promovisali mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Takođe, Savjet Agencije je pisanim putem obavijestio i Delegaciju Evropske unije u Crnoj Gori o kršenju i mjerama koja namjerava da preduzme ukoliko dođe do ponovnog takvog kršenja", kažu iz AEM-a.

Podsjećaju da je procedura koju Savjet Agencije sprovodi, u slučaju kršenja navedenih standarda od strane medija koji se reemituju u Crnoj Gori, propisana Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama.

"Smatramo da je neosnovan navod da Agencija nije stvorila pravni osnov za potencijalno „spječavanje sadržaja koji predstavljaju govor mržnje ili opasnost po nacionalnu bezbijednosta“, kako navode iz Centra za demokratsku tranziciju, jer stvaranje pravnog osnova nije u nadležnosti Agencije. Pravni osnov već postoji i definisan je Zakonom o medijima i Zakonom o elektronskim medijima, kada su u pitanju crnogorski mediji, odnosno Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, kada su u pitanju mediji koji reemituju program u Crnoj Gori", zaključeno je.

Preporučujemo za Vas