PROTESTI PROTIV USVOJENOG ZAKONA

Litije i molebani u više gradova: "Samo mir može donijeti slogu i sreću"

Sveštenik Obren Jovanović kazao je da su litije dale dimenziju više ne samo pravoslavlju, već čitavom svijetu i pokazale kako se na miran i dostojanstven način protestuje protiv nepravde
38365 pregleda 135 komentar(a)
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa litije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.02.2020. 21:20h

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovani su i večeras u više crnogorskih gradova.

Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Sa večerašnje litije u Baru
Sa večerašnje litije u Baru autor: MCP
Sa večerašnjeg skupa u Baru
Sa večerašnjeg skupa u Baru autor: MCP
Sa litije u Pljevljima
Sa litije u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Veliki broj građana Pljevalja i večeras se okupio u litiji koju je organizovala Eparhija mileševska u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, koji je sa sveštenstvom prethodno služio moleban u crkvi Svete Petke u centru grada.
Kao i svako veče litija je krenula od crkve ulicom 1. decembra, Mila Peruničića, Kralja Petra i i Tršovom. Tokom molitvene šetnje građani su skandirali "ne damo svetinje" i "ustala je Crna Gora svetinja se branit' mora."
Pljevlja večeras
Pljevlja večeras autor: Goran Malidžan
Detalj iz Bara
Detalj iz Bara autor: Čitalac reporter
Sa litije u Baru
Sa litije u Baru autor: Čitalac reporter
Večeras u Nikšiću
Večeras u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koja je prošla uobičajenom maršrutom. Litiju je predvodio arhimandrit zagrebačko ljubotinjski Danilo uz lokalno sveštenstvo i monaštvo. Besjedio je sveštenik Obren Jovanović, sekretar MCP, koji je kazao da su sveštene litije dale dimenziju više ne samo pravoslavlju, već čitavom svijetu i pokazao kako se na miran i dostojanstven način protestuje protiv nepravde.
Ova sabranja i svešteni hod kazao je Jovanović, možemo naći samo u Jevanđelju.
Sveštenik Miodrag Todorović poručio je da su na litijama zajedno i djeca bjelaša i zelenaša, i četnika i partizana, i oni koji su bili na Golom otoku i onih koji su ih tamo poslali. Kako je rekao mir nema cijenu, u miru nema zlobe i zavisti, mir sabira i u njemu nema razbraćene braće.
Poželio je policiji koja obezbjeđuje litije, braći, kako je rekao, u plavim uniformama zdravlje i sreću, da ih Bog blagoslovi i njihove domove i podari im dobro za dobro činjenje koji oni rade i zahvalio se što obezbjeđuju da mirno narod prođe ulicama.
I Jovanović i Todorović su potencirali da je mir od svega važniji jer samo mir može donijeti slogu, blagostanje i sreću svima.
Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna djevojka koji su jutros u pet sati krenuli pješke iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara. Riječ je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.
Večeras u Nikšiću
Večeras u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Veliki broj građana okupio se na litiji u Baru. Građani su u protestnoj šetnji protiv zakona obišli standardnu rutu od gradskog hrama preko centra grada i nazad.
Litija je organizovana i u Herceg Novom
Večeras u Herceg Novom
Večeras u Herceg Novom autor: MCP
Večeras u Herceg Novom
Večeras u Herceg Novom autor: MCP
Građani su se večeras okupili i u Kotoru.
Večeras u Kotoru
Večeras u Kotoru autor: MCP
Večeras u Kotoru
Večeras u Kotoru autor: MCP
Večeras u Kotoru
Večeras u Kotoru autor: MCP
Detalje sa litije u Podgorici možete pratiti na sljedećem linku:
Sveštenstvo MCP i građani proći će ulicama Podgorice i vratiti se u hram Iz hrama Hristovog vaskrsenja krenula je večeras nova litija sa omoforom i krstom Svetog Vasilija Ostroškog. Sveštenstvo MCP i građani proći će ulicama Podgorice i vratiti se u hram. Litije se organizuju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Plužinama je moleban služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, gdje se Pivljanima obratio iguman protosinđel Lazar iz manastira Zagrađe, koji je kazao da narod u velikom broju u cijeloj Crnoj Gori izlazi na molitvene skupove jer osjećaju i znaju šta je crkva i gdje je crkva.
Nakon molebana, mještani su prošli ulicama varoši, noseći svijeće i ikone, a litiju su predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i iguman manastira Zagrađe.
Jeftimije se kratko obratio građanima i kazao da je najteže i najljepše moliti se i da "tajna molitva djeluje na sve i da nečastive sile gube tlo".
Litija u Plužinama
Litija u Plužinama autor: Svetlana Mandić
Poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.
“Hvala vam od srca što istrajavate u ovoj borbi zajedno sa svojom crkvom. Sa ovog mjesta govorimo i govorićemo koliko god bude potrebno, povucite Zakon i sklonićemo se. Nije ovo borba protiv države, ovo je borba protiv bezzakonja. Crkva nije ni oganj ni mač, crkva nije ni čekić, ni nakovanj, crkva je tihi lahor, tihi vjetar koji u proljeće otapa snjegove i sve oživljava i svemu daje smisao i život“, kazao je protojerej Darko Pejić okupljenim vjernicima.
On je još jednom pozvao vjernike na sabornost i mir tokom litija.
Sa litije u Bijelom Polju
Sa litije u Bijelom Polju autor: Jadranka Ćetković
Litija je danas organizovana i na Žabljaku.
Litija i moleban u Beranama i ovog četvrtka okupili su građane koji protestuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Litija je, kao i obično, krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevića i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurđevi stupovi.
Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišući saobraćaj i omogućavajući nesmetan prolazak učesnicima protesta.
Litija i moleban protekli su mirno.
Litija u Beranama
Litija u Beranama autor: Tufik Softić
Litija u Beranama
Litija u Beranama autor: Tufik Softić
Litija u Beranama
Litija u Beranama autor: Tufik Softić
Preporučujemo za Vas