Jahti naloženo da ide u Bar: Ruski državljanin ima zdravstvenih problema

U vrijeme slanja MEDICO poziva u pomoć, "Elena" se nalazila na 25 milja od Luke Bar
17001 pregleda 5 komentar(a)
Katamaran "Elena", Foto: UPSUL
Katamaran "Elena", Foto: UPSUL
Ažurirano: 08.02.2020. 15:16h

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Crne Gore primio je danas u 12.48 časova, MEDICO poziv za pomoć sa katamarana ''Elena'' dužine 12 metara, sa dva člana posade (ruski i crnogorski državljani), koji je plovio iz Španije ka Porto Montenegru.

Sa jahte je javljeno da jedan član posade - ruski državljanin, ima zdravstvenih problema zbog čega su zatražili hitnu medicinsku pomoć i evakuaciju oboljelog.

U pitanju su navodno, srčane tegobe. Tridesetdevetogodišnji ruski državljanin u međuvremenu je stabilizovan od strane ekipe ZHMP-a na plovilu SAR-1 i biće upućen na dalje liječenje u barsku bolnicu.

U vrijeme slanja MEDICO poziva u pomoć, "Elena" se nalazila na 25 milja od Luke Bar.

Prema riječima Žarka Lukšića, načelnika Sektora UPSUL za traganje i spašavanje na moru, pripadnici UPSUL zajedno sa tročlanim ljekarskim timom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) iz Bara, odmah su se uputili ka katamaranu.

Jahti je iz Pomorsko operativnog centra naloženo da se usmjeri ka Baru kako bi se evakuacija što prije obavila.

Nakon sat vremena i konstantne komunikacije između Pomorsko operativnog centra, spasilačkog čamca SAR-1 i katamarana, tokom koje je ljekarski tim ZHMP posadi "Elene" pružao medicinske savjete, došlo se do pozicije katamarana gdje je pacijent pregledan.

U 14.25 časova pacijent je sa jahte ukrcan na spasilački čamac SAR-1 koji se uputio ka luci Bar, gdje će oboljelog ruskog državljanina preuzeti predstavnici ZHMP.

Svo vrijeme trajanja akcije o dešavanjima na moru i asistenciji posadi jahte "Elena" bili su obavijšteni Lučka kapetanija Bar i Sektor granične policije - Regionalni centar ''Jug'.