Pacijent izolovan u Kliničkom: Male su šanse da je u pitanju koronavirus, ali moraju se pratiti propisi SZO

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je u Dnevniku TVCG da je pacijent u dobrom stanju, da nema temperaturu i da dobro se osjeća
24170 pregleda 6 komentar(a)
Boban Mugoša, Foto: Printscreen
Boban Mugoša, Foto: Printscreen

Pacijent, koji je boravio u Kini, izolovan je na Infektivnoj klinici u Podgorici zbog sumnje da je zaražen koronavirusom, prenosi portal RTCG.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, kazao je u Dnevniku TVCG da je pacijent u dobrom stanju, da nema temperaturu i da dobro se osjeća.

Mugoša je naveo da situacija pacijenta malo odudara od kliničke slike koja je predviđena da se pojavi kod koronavirusa. U dogovoru sa Institutom za mikrobiologiju u Ljubljanji, nalazi tog pacijenta biće poslati na analizu. Kako je kazao, urađene su analize koje su se mogle uraditi kod nas i one su negativne.

Prema trenutnom stanju, navodi Mugoša, male su vjerovatnoće da je u pitanju koronavirus, ali mora se uraditi kako nalažu propisi Svjetske zdravstvene organizacije.

Mugoša je kazao i da je sistem postavljen u skladu sa mogućnostima, te da se "radi od granice do ljekara".

"Epidemiolozi na dnevnoj bazi kontaktiraju na stotine ljudi, prate njihovo stanje, adekvatno se reaguje na svaki pomen, odnosno znak da neka osoba može imati simptome nalik pomenutom koronavirusu. Ispitujemo o čemu se radi i za sada mogu reći da sistem uspješno funkcioniše", kazao je Mugoša u Dnevniku.

Podsjetio je da je do danas u svijetu oboljelo 35.000 ljudi, dok je zbog virusa umrlo 725 osoba.

"Smrtnost nije tako visoka, ali jeste infektivnost. Virus ima jedan pandemski potencijal i zbog toga je on toliko aktuelan", naglasio je Mugoša i dodao da u zadnja dva dana postoji lagani pad broja oboljelih.

"To nas ne smije da nas zavara, Crna Gora je tursitčka destinacija, moramo biti oprezni, a sistem spreman", dodao je Mugoša.

Građanima je savjetovao da izbjegavaju kontakt sa ljudima koji ima neki vid infekcije, da ne idu u područja gdje je infekcija pristutna, da vode računa o ličnoj higijeni, da nose maske ukoliko psotoji sumnja na infekciju...

Mugoša je dodao da su ljudi iz Crne Gore koji rade ili studiraju u Kini upoznati sa mjerama koje trebaju da preduzmu.

Bonus video: