Budva: Sa crkvom dobri, ali zakon je zakon

Opština Budva odbila da manastiru Duljevo izda upotrebnu dozvolu za poslovni prostor i stan u Starom gradu
23317 pregleda 37 komentar(a)
Manastir Duljevo, Foto: Foursquare.com
Manastir Duljevo, Foto: Foursquare.com

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva odbio je zahtjev manastira Duljevo da izdaju upotrebnu dozvolu za poslovni i stambeni prostor koji posjeduju u budvanskom Starom gradu.

Manastir se našao na spisku od gotovo 50 vlasnika nekretnina kojima je u proteklih tri mjeseca odbijen zahtjev za davanje upotrebne dozvole za poslovne, stambene i ostale prostore koji su izgrađeni na području budvanske opštine u proteklih nekoliko decenija.

„Odbija se zahtjev manastira Duljevo za izdavanje upotrebne dozvole za izgrađeni objekat kao neuredan“, navodi se u rješenju resornog sekretarijata.

Zahtjev je odbijen, jer manastir Srpske pravoslavne crkve nije u roku od 15 dana otklonio nedostatke.

Kako se navodi u javnom obavještenju, manastir je dostavio kopiju lista nepokretnosti u kome se navodi da je riječ o stambenoj zgradi u kojoj je u prizemlju poslovni prostor od 19 kvadrata, a na prvom spratu stambeni prostor od 26 kvadrata. Dostavljena je i kopija uvjerenja iz aprila prošle godine u kojoj je navedeno da je u katastarskom planu iz 1966. postojao objekat na toj lokaciji.

Manastir je dostavio i rješenje nekadašnjeg opštinskog odjeljenja za urbanizam iz 1989. kojim se manastiru odobrava izvođenje enterijera - kafe bara u Starom gradu.

Sekretarijat za urbanizama je nakon pregleda dokumentacije obavijestio manastir Duljevo da se po Zakonu o planiranju i izgradnji objekata za objekte građene prije 29. avgusta 2008. upotrebna dozvola izdaje na osnovu „izjave revidenta da je porodična stambena zgrada izgrađena u skladu sa građevinskom dozvolom i glavnim projektom“.

Manastir Duljevo nije dostavio traženu dokumentaciju. Opštinski sekretarijat je prije mjesec i po dana odbio da izda upotrebnu dozvolu i gradonačelniku Marku Batu Careviću za njegovu porodičnu zgradu u naselju Rozino.

Aktuelna gradska vlast, i za vrijeme kada je njome uporavljao gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) i sada Carević (Demokratski front), imaju više nego odličnu saradnju sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

Opština je u proteklih tri i po godine jedna od najvećih donatora za obnovu paravoslavnih svetinja, što je i prepoznao Sinod Srpske pravoslavne crkve koji je i nagradio gradonačelnike.

Tako je u septembru 2018. mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručio ordene Svetog Petra Cetinjskog tadašnjem gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i tadašnjem predsjedniku Skupštine Đorđiju Vujoviću na centralnoj proslavi povodom obilježavanja 680 godina manastira Svete Trojice u Stanjevićima. Opština je tada svesrdno pomagala izgradnju puta i obnovu manastira.

Orden je prošlog ljeta dobio i aktuelni gradonačelnik Carević zbog obnove manastira Podlastva, koji mu je lično uručio na velikom narodnom skupu patrijarh SPC Irinej.

Bonus video: