CGO: Zločin nije adekvatno razriješen niti procesuiran

"Do danas nije procesuirana odgovornost komandnog lanca, a osuđeni su bili na njegovom kraju i nijesu mogli sprovoditi djela za koja su osuđeni bez znanja i odobrenja viših komandnih instanci“, naveli su iz CGO
92 pregleda 1 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.02.2018. 10:51h

Zločin u Štrpcima nije adekvatno razriješen niti procesuiran, a porodice žrtava još čekaju na posmrtne ostatke ubijenih, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovenje (CGO) povodom obilježavanja 25 godina od tog događaja.

Zločin se dogodio na željezničkoj stanici Štrpci, 27. februara 1993.godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz Višegrada, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, oteli i ubili 19 putnika, od kojih su 18 bili Bošnjaci i jedan Hrvat.

Iz CGO su saopštili da su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalima i dalje traga.

Za zločin su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

"Ranisavljević je osuđen na 15 godina zatvora, u postupku vođenom pred Višim sudom u Bijelom Polju, gdje je utvrđeno da su zločin planirali i sproveli pripadnici VRS, predvođene Milanom Lukićem, ali i uz znanje predstavnika državnih organa SRJ“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ranisavljević tokom egzekucije otetih putnika čuvao stražu i kada je jedan od njih pokušao da pobjegne, on ga je ranio.

"Jovičić je pred sudom u Bosni i Hercegovini (BiH) priznao je da je učestvovao u premlaćivanju civila i da je čuvao stražu prilikom njihove otmice iz voza i likvidacije“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, sa tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu kojeg je osuđen na petogodišnju kaznu zatvora.

Trenutno je u BiH u toku suđenje desetorici optuženih, među kojima su i neka rukovodna lica.

"Do danas nije procesuirana odgovornost komandnog lanca, a osuđeni su bili na njegovom kraju i nijesu mogli sprovoditi djela za koja su osuđeni bez znanja i odobrenja viših komandnih instanci“, naveli su iz CGO.

Oni su kazali da utvrđivanje i procesuiranje komandne odgovornosti ostaje izvan interesa pravosudnih organa, na šta su ukazali brojni međunarodni eksperti i organizacije.

Iz CGO su podsjetili da su desetorica otetih putnika bila iz Crne Gore tako da je obaveza nadležnih institucija da se aktivno uključe i daju svoj doprinos u procesima krvičnog gonjenja počinioca i traženju posmrtnih ostataka stradalih putnika.

"Regionalna saradnja u oblasti ratnih zločina je ključna, posebno kada je u pitanju borba protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kako bi se došlo do efikasnog procesuiranja svih osumnjičenih bez obzira u kojoj se državi oni nalaze, ali i kako bi se doprinijelo pomirenju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nova Strategija Evropske unije za zapadni Balkan potencira privrženost regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima u cilju poboljšanja uslova za brže pristupanje država regiona Uniji.

"Dužnost svih je da doprinosimo uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanju dostojanstva žrtvama“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO su najavili da će samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM, nastaviti da sprovode aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kulture sjećanja na žrtve ratnih zločina i insistirati da nadležni procesuiraju odgovorne.

Bonus video: