MINISTARSTVO KULTURE ĆE PODNIJETI KRIVIČNE PRIJAVE:

"Vandalski čin na Duklji, onima koji navodno brane svetinje smeta sve što je dio istorije CG"

"Uništavanje zidina Duklje je nešto preko čega niko civilizovan ne može preći"
19008 pregleda 82 komentar(a)
Detalj iz Duklje, Foto: Ministarstvo kulture
Detalj iz Duklje, Foto: Ministarstvo kulture

Najsvježiji u nizu vandalizama koji prate održavanje litija u gradovima Crne Gore dogodio se, koliko god to nevjerovatno zvučalo, na ostacima Duklje, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

"Organizovane grupe, koje ovih dana uništavaju javnu imovinu, ovog su puta farbom oskrnavile lokalitet koji pripada nacionalnoj kulturnoj baštini - rekavši time sve o odnosu prema istoriji i nasljeđu Crne Gore. To je, nažalost, samo logičan nastavak nakon nedavnog uništavanja spomenika antifašističkoj borbi - a sve zajedno govori da onima koji navodno "brane svetinje" smeta sve što je dio istorije Crne Gore. I antifašizam i prva crnogorska država za njih su trn u oku, za koji očito vjeruju da će nestati ukoliko ga prefarbaju lakom distribuiranim posredstvom političkih partija", istakli su iz Ministarstva kulture.

Iz tog Vladinog resora su dodali da "najoštrije osuđuju ovaj vandalski čin zbog koga će, pred nadležnim organima, podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog devastiranja kulturne baštine".

"Uništavanje zidina Duklje je nešto preko čega niko civilizovan ne može preći. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naložio je Centru za konzervaciju i arheologiju da već ujutru, primjenom svih stručnih i konzervatorskih mjera, uklone oštećenja sa jednog od najznačajnijih kulturnih dobara u državi", kazali su iz Ministarstva kulture.

Preporučujemo za Vas