Ministarstvo kulture naložilo uklanjanje farbe sa ostataka Duklje

Ministarstvo kulture ranije je osudili vandalski čin zbog i najavilo podnošenje krivične prijave protiv NN lica zbog devastiranja kulturne baštine
5325 pregleda 27 komentar(a)
Danas na lokalitetu Duklja, Foto: Twitter/@mku_gov
Danas na lokalitetu Duklja, Foto: Twitter/@mku_gov

Po nalogu Ministarstva kulture, jutros je počelo sprovođenje konzervatorskih mjera na sanaciji devastacije sintetičkim sprejem na kulturnom dobru Duklja.

Iz Ministarstva kulture juče je saopšteno da "najsvježiji u nizu vandalizama koji prate održavanje litija u gradovima Crne Gore dogodio se na ostacima Duklje".

"Organizovane grupe, koje ovih dana uništavaju javnu imovinu, ovog su puta farbom oskrnavile lokalitet koji pripada nacionalnoj kulturnoj baštini - rekavši time sve o odnosu prema istoriji i nasljeđu Crne Gore. To je, nažalost, samo logičan nastavak nakon nedavnog uništavanja spomenika antifašističkoj borbi - a sve zajedno govori da onima koji navodno "brane svetinje" smeta sve što je dio istorije Crne Gore. I antifašizam i prva crnogorska država za njih su trn u oku, za koji očito vjeruju da će nestati ukoliko ga prefarbaju lakom distribuiranim posredstvom političkih partija", istakli su iz Ministarstva kulture.

Osudili su vandalski čin zbog i najavili podnošenje krivične prijave protiv NN lica zbog devastiranja kulturne baštine

Bonus video: