Nikšić: Stanari zgrade o svom trošku sanirali krovove koje je uništilo nevrijeme

“Procjena štete još nije napravljena. Nadamo se da će nam Opština pomoći jer smo svi u nezavidnoj situaciji i teško možemo sami platiti sve troškove"
5553 pregleda 2 komentar(a)
Krov na zgradi "Meander", Foto: Svetlana Mandić
Krov na zgradi "Meander", Foto: Svetlana Mandić

Stanari četiri stana zgrade “Meander” u Nikšiću, čiji krovovi su prije nekoliko dana oštećeni od udara jakog vjetra, potrudili su se da sami saniraju štetu kako bi najavljenu kišu dočekali spremno.

Sami su angažovali majstore, u pomoć im je pritekla rodbina, a privatnici su im potreban materijal dali na odloženo plaćanje.

“Procjena štete još nije napravljena. Nadamo se da će nam Opština pomoći jer smo svi u nezavidnoj situaciji i teško možemo sami platiti sve troškove. Kako su najavili kišu, nijesmo smjeli da čekamo tako da smo angažovali majstore, rodbinu, prijatelje, kako bi sve bilo završeno prije kiše. Srećom, privatnici su nam izašli u susret i dali sav materijal na odloženo“, kazala je “Vijestima“ Vesna Đurković, samohrana majka troje djece.

Olujni vjetar je u noći između srijede i četvrtka pričinio štetu na mnogim objektima u gradu i prigradskim naseljima, a najgore su prošle zgrada “Meander“ i Dom učenika i studenata “Braća Vučinić“. Sa pomenute zgrade, koja je useljena 1963. godine, vjetar je odnio lim površine oko 150 kvadrata, slomio cigle, dio oluka, komine. U potkrovlju zgrade žive četiri porodice sa devet članova, a sa njihovim primanjima teško da mogu platiti nastalu štetu.

Radovi na Domu učenika i studenata
Radovi na Domu učenika i studenata(Foto: Svetlana Mandić)

I radovi na Domu teku ubrzano, a direktor Momčilo Đukanović kaže da je zadovoljan što će krov biti zaštićen od kiše i kompletan lim veoma brzo biti postavljen.

“Čim je stao vjetar, radovi su odmah počeli tako da smo veoma zadovoljni njihovom dinamikom. Prije nego počne kiša, krov će biti u potpunosti zaštićen, a onda slijedi i postavljanje lima. Radove finansira Ministarstvo prosvjete, a izvodi nikšićka firma ‘LD gradnja’. Izlazila je komisija za procjenu štete i napravila zapisnik”, kazao je Đukanović.

Vjetar je sa krova Doma, čija konstrukcija je kompletna ostala, odnio limeni pokrivač površine oko 700 kvadrata. Slična situacija, kako je kazao Đukanović, dogodila se i prije dvadesetak godina i tada je krov rekonstruisan.

Bonus video: