Izlivanje otpadnih voda u Donjoj Gorici: Pazi kuda gaziš, dok se kolektor gradi

Stanari tri prosvjetne zgrade u Donjoj Gorici danima ne mogu da otvore prozore i moraju da paze prilikom izlaska iz stanova
6781 pregleda 3 komentar(a)
Fekalije ispred ulaza zgrade, Foto: Privatna arhiva
Fekalije ispred ulaza zgrade, Foto: Privatna arhiva

Stanari tri prosvjetne zgrade u Donjoj Gorici danima ne mogu da otvore prozore i moraju da paze prilikom izlaska iz stanova zbog izlivanja otpadnih voda ispod balkona.

Više njih se obratilo “Vijestima”, tvrdeći da ovo nije prvi put i upozoravaju da ih je strah od zaraze.

Investitor zgrada za zaposlene u obrazovanju je prosvjetna Stambena zadruga “Solidarno”.

Stanari tvrde, a dokumentuju to i fotografijama, da “curenje otpadnih voda ne prestaje ni nakon što su radnici dolazili i iscrpili kanalizaciju”.

Izliva se, kažu, ispred ulaza i po parkingu”.

“Pored toga problem je i što još nije asfaltirano stotinjak metara ispred zgrada, pa kolima prolazimo makadamom, koji je u lošem stanju”, naveo je jedan od stanara.

Drugi stanari, pak, tvrde da im je poznato da se radi o pokvarenom kompresoru, a dio, koji je naručen, navodno bi trebalo da stigne iz Njemačke.

To potvrđuje i direktor Stambene zadruge “Solidarno” Zoran Stanišić. On je kazao “Vijestima” da su predstavnici zadruge imali sastanak sa predstavnicima stanara juče i da im je predočeno da će tokom ove sedmice biti isporučen dio sistema odvođenja otpadnih voda, koji je navodno u kvaru.

“Platili smo 700 eura da cisterna iscrpi fekalije. Problem je što su septičke jame malog kapaciteta, nedovoljne”, kazao je Stanišić.

Tvrdi da to nije veliki problem, kao i da su uslovi života u tim zgradama mnogo bolji nego i u luksuznim kvartovima.

“Stanari moraju da shvate da je njihova obaveza da se brinu o tome prostoru. Moraju da formiraju Skupštinu stanara i da preko svojih organa upravljaja ostvare svoja prava”, kazao je Stanišić.

On je rekao da će zgrade biti priključene na kolektor, za koji je prije dva dana potpisan ugovor o izgradnji između Glavnog grada i “Bemaksa”.

Stanišić je istakao da će asfaltirati pedeset metara puta, iako to nije njihova obaveza.

Međutim, istakao je, nejasno je odakle se i zašto i dalje pojavljuje voda.

Iz Glavnog grada “Vijestima” je saopšteno da se stambena zadruga “Solidarno” obratila zahtjevom Agenciji za stanovanje 23. januara, za pružanje usluge pražnjenja i odvoženja otpadnih voda iz septičkih jama sa predmetne lokacije.

“Shodno zahtjevu odrađeno je dvanaest tura od 5,5 do 6 m3 otpadnih voda. Dana 24. 1. odrađeno je šest tura, a 27. 1. dodatnih šest. Nakon toga nismo imali nove zahtjeve”, naveli su iz Glavnog grada.

Međutim, stanari tvrde da je prije dvije noći ponovo došlo do izlivanja otpadnih voda.

“Prosto je nevjerovatno da se to dešava, smrdi, možete misliti, kako je nama u stanovima”, kazao je jedan od njih.

Bonus video: