Opština Budva tužila “Aquaterra solution“: Traže 215 hiljada eura

To je prvi put za protekle četiri godine, od kada je svečano otvoren najveći akva-park na ovom dijelu Jadrana, da “Aquaterra solution“ nije izmirila godišnje ugovorene obaveze
5945 pregleda 4 komentar(a)
Vodeni grad na Toplišu, Foto: Sergej Zabijako
Vodeni grad na Toplišu, Foto: Sergej Zabijako

Opština Budva tužila je Privrednom sudu kompaniju “Aquaterra solution“, koja gazduje vodenim gradom na brdu Topliš, zatraživši 215 hiljada eura koliko im se navodno duguje na ime zakupa opštinske zemlje na kojoj je izgrađen kompleks.

To je prvi put za protekle četiri godine, od kada je svečano otvoren najveći akva-park na ovom dijelu Jadrana, da “Aquaterra solution“ nije izmirila godišnje ugovorene obaveze.

Sekretarijat za zaštitu imovine na čijem je čelu Nikola Plamenac zatražio je od Privrednog suda da donese presudu kojom se “Aquaterra solution“ obavezuje da na ime duga za neplaćenu zakupninu isplati 215.447,91 euro, sa zateznom kamatom.

“Opština Budva je sa tuženom... zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva-parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447, 91 euro. Obaveza je bila da kompletan iznos bude uplaćen u roku od sedam dana, odnosno 9. jula prošle godine“, navodi se u tužbi u koju su “Vijesti“ imale uvid. Dodaje se da je zakupac tek 13. avgusta prošle godine uplatio 40 hiljada eura, i da više nije izmirivao ugovorene obaveze.

“Kako ‘Aquaterra solution’ i pored više opomena nije platio cjelokupni iznos zakupnine, Opština podnosi tužbu i predlaže da sud donese presudu kojom se tuženi obavezuje da izmiri obavezu“, piše u tužbi.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, firmu su prije šest godina osnovali “Brockhampton investments limited” i LLC “Avanti”. Potom kao osnivač ostaje “Brockhampton investments limited”, da bi potom se kao osnivači pojavili sa po 48,5 odsto kapitala “Henderson holdings lImited” i “Castelmaine holdings limited”, dok je tri odsto imao Sahret Ajdarpašić. Prije tri godine dolazi ponovo do promjena, pa se kao osnivači sa po 50 odsto kapitala upisuju firma “N4 foundation” i “Trakom fondation”. Od prošlog ljeta polovinu kapitala ima firma “Advent east estates S.R.O.”, dok “N4 foundation” i “Trakom foundation” padaju na po četvrtinu udjela. Predsjednik Odbora direktora je Ajdarpašić, dok su članovi Kril Popov, Denis Ipolitov i Olga Gorkova. Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini. Imajući u vidu da su iza te firme stajali i članovi osuđene budvanske kriminalne grupe, Specijalno državno tužilaštvo i dalje vodi istragu o cijeloj korupcionaškoj aferi.

Opština uspijeva krajem 2014. da animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

“Aquaterra solution“ uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović. Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Infobox ():

Kako ‘Aquaterra solution’ i pored više opomena nije platio cjelokupni iznos zakupnine, Opština podnosi tužbu i predlaže da sud donese presudu kojom se tuženi obavezuje da izmiri obavezu“

Credit: Sergej Zabijako

Caption: Vodeni grad na Toplišu - Foto: Sergej Zabijako

Bonus video: