Kablovski operateri će morati da zaključavaju četiri emisije TV Happy i Pink M

Zbog promovisanja mržnje prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, SAEM ograničio emitovanje u naredna tri mjeseca
2137 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biće ograničeno na tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je juče Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM).

To znači da će u naredna tri mjeseca kablovski operateri morati da zaključavaju četiri sporne emisije ove dvije srbijanske televizije.

Radi se, kako je saopšteno, o programskim sadržajima “Dobro jutro Srbijo”, “Ćirilica” i “Posle ručka” televizije Happy, kao i “Novo jutro” na Televiziji Pink M.

"Razlog za tu odluku su programi u kojima se promoviše mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“, obrazložili su iz SAEM. Oni su podsjetili da je Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih. „Kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti“, kaže se u saopštenju. Oni su naveli da, imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. „Pri tome je korišćeno pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta", kaže se u saopštenju.

Bonus video: