Danilovgrad: Novo rješenje za crnu tačku grada

Opština opet najavljuje rekonstrukciju hotela Zeta
2039 pregleda 0 komentar(a)
Prezentacija idejnog rješenja hotela Zeta, Foto: Opština Danilovgrad
Prezentacija idejnog rješenja hotela Zeta, Foto: Opština Danilovgrad
Ažurirano: 11.02.2020. 17:37h

Nakon dvije decenije u Danilovgradu je ponovo pokrenuta priča o rekonstrukciji “crne tačke” tog grada - ruine nekadašnjeg hotela “Zeta”.

U Opštini Danilovgrad kompanija “Savana” juče je predstavila idejno rješenje adaptacije tog hotela.

Predsjednica Opštine Zorica Kovačević kazala je da se na rekonstrukciju “Zete” čekalo 20 godina.

“Očekujem da ćemo se, u toku ove godine, radovati i ponovo vratiti život u hotel. Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta smo smanjili administrativne i turističke takse, da bismo unaprijedili poslovni ambijent. To su sve bili razlozi zbog kojih smo dobili jedan broj ovako uglednih investitora”.

Arhitekta Veljko Radulović objasnio je da je jedan od najvažnijih djelova projektnog zadatka bio da se objekat hotela “Zeta” zadrži u postojećem, autentičnom izgledu i da kao takav bude predmet njegove adaptacije.

Govoreći o sadržajima koje će adaptirani hotel imati, kazao je da je postojala želja da se na nivou prizemlja pojavi i nekoliko manjih lokala koji bi osvježili ukupan javni ambijent prostora:

“Posebno vrijedna okolnost je što se ispred samog restorana nalazi velika terasa od par stotina kvadrata koja svojom pozicijom dominira. Svaki grad ima gradsku scenu i gradsku kafanu”.

Dodao je da je u suterenu hotela planiran spa centar, ali i da bi tako koncipiran, hotel mogao da bude realizovan do kraja novembra:

“To je preliminarna procjena investicije koja će biti precizirana nakon izrade glavnog projekta adaptacije preko dva miliona eura, a kapacitet radnih mjesta je oko 25”.

Predstavnica kompanije Savana, Ivana Gajović, kazala je da je ta kompanija 2016. godine kupila Mall of Montenegro i Hotel Ramadu, a 2018. godine izgradil i zgradu Europoint.

Hotel Zetu 2013. godine kupio je Milorad Skrobanović, koji godinama nije renovirao taj objekat. Prošle godine tražio je od lokalne uprave da izmjesti zgradu Osnovnog suda, kako bi počeo sa rekonstrukcijom, a zahtjevao je i odobrenje za rušenje zgrade hotela, što je godinama bio problem i sa prethodnim kupcima.

Bonus video: