Opština Budva preživjela milionsku blokadu

Privredni sud će odlučivati da li su validne fakture koje je dostavila na naplatu njemačka kompanija, a koja je do skoro upravljala postrojenjem za tretman otpadnih voda
11276 pregleda 11 komentar(a)
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje u naselju Vještica, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva uspjela je da izbjegne milionsku blokadu računa, na kojoj je insistirala njemačka kompanija WTE, na čiji zahtjev je javni izvršitelj donio rješenje o prinudnoj naplati osam miliona eura od Opštine i zatražio od Centralne banke da momentalno blokira njen račun.

Lokalna uprava, odnosno novoimenovani pravni zastupnik, kancelarija advokata Vladana Bojića, uložila je blagovremeno prigovor, koji je prihvaćen, pa će podgorički Privredni sud odlučivati da li su fakture koje je dostavila na naplatu njemačka kompanija, a koja je do skoro upravljala postrojenjem za tretman otpadnih voda, validne.

Time će se u Privrednom sudu praktično voditi tri spora, ukupne vrijednosti 23 miliona eura, koliko njemačko-austrijski koncern WTE/EVN potražuje na ime faktura koje je Opština trebalo da izmiri. Naime, prije dvije i po godine WTE je takođe dostavio fakture prvo u iznosu od 9,5 miliona eura, a potom u iznosu od pet i po miliona eura, što je Opština odbila da plati, jer je riječ o fakturama iz vremena DPS vlasti, pa je nakon prigovora koji je tada izrekla kancelarija advokata Gorana Rodića koja je zastupala lokalnu upravu, spor preseljen u Privredni sud, koji i dalje traje.

Sada se pokreće i treći spor, koje će sve voditi advokatska kancelarija Bojića, nakon što je nedavno gradonačelnik Marko Bato Carević dao punomoćje ovom advokatu da zastupa Opštinu u najozbiljnijem sporu. Carević je povukao prethodno punomoćje Rodiću.

Javni izvršitelj uoči vikenda dostavio je Opštini Budva rješenje o prinudnoj naplati, nakon što je prihvatio dokaze kompanije WTE - 15 faktura koje su od početka marta 2017. do juna 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obaveza za rad i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

“Usvaja se predlog izvršnog povjerioca WTE otpadne vode DOO Budva, po osnovu vjerodostojne isprave - faktura sa otpremnicom ili drugim pisanim dokazom da je izvršni dužnik Opština Budva obaviješten o nastaloj obavezi“, navodi se u rješenju o prinudnoj naplati.

Njemačka kompanija uspjela je od Opštine za protekle tri i po godine da naplati 14,5 miliona eura na ime ugovora, a uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem garancije, naplatio je 29,3 miliona eura.

Da je kojim slučajem Centralna banka blokirala račun na osam miliona, Budva se mogla naći u ozbiljnim finansijskim problemima, jer bi praktično u potpunosti bila ispražnjena opštinska kasa. Ne bi bilo novca za isplatu zarada zaposlenima, a blokiran bi bio i investicioni ciklus koji je započela administracija Carevića...

On je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužilačkom vrhu naveo da WTE i “njeni producenti, domaći i strani, vrše konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu bukvalno iznude 100 miliona eura, kao u najgorim scenarijima mafijaške iznude“.

Specijalni policijski tim po nalogu specijalnog tužioca Milivoja Katnića češlja kompletnu dokumentaciju i stanje postrojenja koje su posljednjeg dana januara napustili radnici njemačko-austrijskog koncerna WTE/ EVN, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale...

Opština Budva insistira da se utvrdi koliko je inostrani partner uložio novca. Konsultantska kuća “Dr Duhovnik“ je utvrdila da je riječ o 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade Crne Gore došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija tada je najavljeno da će zadužiti zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti u zaključenju samog ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova i finansijskim aktivnostima.

Njemačko-austrijski koncern je uputio na naplatu i sumnjivu garanciju na 66 miliona eura, koju je 2010. neko potpisao u Opštini Budva koristeći faksimil tadašnjeg gradonačelnika Kuljače.

Specijalno tužilaštvo uoči Nove godine reagovalo je na poziv Carevića koji je prijavio sumnjivu garanciju koja je stigla na naplatu, a za koju nema saglasnost Skupštine opštine.

23 miliona eura ukupna je vrijednost tri spora koja će se voditi u Privrednom sudu. Toliko njemačko-austrijski koncern WTE/EVN potražuje na ime faktura koje je Opština trebalo da izmiri. Prije dvije i po godine WTE je takođe dostavio fakture prvo u iznosu od 9,5 miliona eura, a potom u iznosu od pet i po miliona eura, što je Opština odbila da plati, jer je riječ o fakturama iz vremena DPS vlasti, pa je nakon prigovora koji je tada izrekla kancelarija advokata Gorana Rodića koja je zastupala lokalnu upravu, spor preseljen u Privredni sud, koji i dalje traje

Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda zaključen je između Opštine i WTE u julu 2009. godine, a potpisali su ga tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača i Rolf Šreder. Potpisivanju u bečićkom hotelu “Splendid“ prisustovao je Igor Lukšić, tadašnji potpredsjednik Vlade.

Jovanović: Nećemo platiti ni centa za korupciju

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović kazao je Vijestima da su brzom reakcijom uspjeli da spriječe blokadu računa.

“Ovo predstavlja veliku pravnu i političku pobjedu u odnosu na WTE i sve one koji su po sopstvenom priznanju učestvovali u koruptivnim poslu oko izgradnje postrojenja, kao i u odnosu na povezana lica. Našim naporima uspjeli smo da spriječimo blokadu opštinskog računa. U suprotnom, Opština Budva bi finansijski bila u blokadi i ne bismo mogli da isplaćujemo socijalna davanja, besplatan prevoz za učenike i penzionere bi bio ukinut, prestale bi donacije zdravstvenim institucijama, radnici bi ostali bez plata i to bi značio povratak u loša vremena iz prethodnog perioda. Vjerovatno je to bio cilj nekih, ali na sreću svih građana uspjeli smo da spriječimo finansijsku i svaku drugu katastrofu. Ovim smo dokazali da stojimo čvrsto na stanovištu da sadašnje rukovodstvo Opštine neće platiti jedan jedini cent za korupciju i dilove bivših funkcionera i raznih ‘inostranih’ partnera”, kazao je Jovanović.

Radović traži hitnu sjednicu zbog Njemaca

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović (Demokrate) sazvao je za danas u 9.30 kolegijum predstavnika svih parlamentarnih partija i koalicija, kako bi razmotrili sazivanje hitne sjednice SO, vezano za problematiku oko napuštanja njemačke kompanije WTE postrojenja za tretman otpadnih voda. Radović insistira da se u svjetlu najavljenih blokada računa i prijetnji aktiviranja garancija od više desetina miliona eura, parlament odredi i zauzme zvaničan stav.

Bonus video: