U ulcinjskom Domu zdravlja dobili novi mamograf i ultrazvučni aparat

Direktor Fonda za zdravstevno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je saradnja između te ustanove i Doma zdravlja Ulcinj na visokom nivou
1327 pregleda 3 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Novi ultrazvučni aparat i mamograf u Domu zdravlja Ulcinj, čija je vrijednost više od 80 hiljada eura, omogućiće bolju dijagnostiku i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za građane te opštine i turiste, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je danas, prilikom posjete Domu zdravlja Ulcinj, kazao da je ta ustanova bogatija za mamograf i ultrazvučni aparat i da je to kontinuitet Vladinih politika, kada je u pitanju ulaganje u opremu, kadar, infrastrukturu.

„Očekujem da a savremenim aparatima, zaposleni u Domu zdravlja Ulcinj, još jače i posvećenije rade na realizaciji skrining programa za rano otkrivanje karcinoma dojke i na prevenciji u smislu boljeg izliječenja i kvalitetnijeg života dama iz Ulcinja“, rekao je Hrapović.

On je istakao da je prošle godine, kroz kapitalni budžet, u Dom zdravlja Ulcinj uloženo više od 150 hiljada eura.

„Ove godine je u toku realizacija veoma značajnog projekta Energetske efikasnosti, za koji je opredijeljeno 450 hiljada eura. Tako da će ovaj objekat u narednom periodu zaista biti prostor u kome će se svi osjećati ugodno, i zaposleni, a posebno građani“, kazao je Hrapović.

Oprema i prostor, kako je rekao, ne znače mnogo bez kvalitetnog i stručnog kadra. „U Domu zdravlja Ulcinj postoji posvećen kadar i Ministarstvo zdravlja je imalo sluha kada su zahtjevi menadžementa u pitanju, u smislu dodjeljivanja specijalizacija".

"Ministarstvo zdravlja je u prethodne dvije godine dodijelilo sve potrebne specijalizacije koje su zahtjevane i očekujemo povratak specijaliste interne medicine, specijaliste mikrobiologa, specijaliste epidemiologa i specijaliste porodične medicine“, naveo je Hrapović.

Postoje, kako je kazao, određeni zahtjevi za unaprjeđenje kadra i Ministarstvo zdravlja je dalo dodatne saglasnosti za raspisivanje specijalizacija, „kako bi doktori koji se vrate dali puni kapacitet u svom angažmanu“.

„Veoma je važno da građani ove regije imaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a posebno što je ova najjužnija crnogorska opština poznata po turizmu i želimo da zdravstvenu zaštitu podjednako dobijaju građani i turisti, kojih je sve više“, istakao je Hrapović.

Direktor Fonda za zdravstevno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je saradnja između te ustanove i Doma zdravlja Ulcinj na visokom nivou.

„Rezultat te saradnje možete vidjeti i danas, a posebno u narednom periodu. Fond je sa nabavkom ultrazvučnog aparata i obezbjeđivanjem sredstava za nabaku mamografa, nastavio sa realizacijom planova Ministartsva zdravlja i Vlade za obezbjeđenje kvalitetne zdravstvene zaštite na području Ulcinja“, rekao je Čirgić.

Ulcinj je, kako je rekao, značajno turističko mjesto sa, kako je dodao, ogromnim potencijalom za razvoj turizma.

„Ne može se računati na ozbiljniji turizam ukoliko ne budemo imali adekvatu zdravstvenu zaštitu. Sa ovim nabavkama smo zadovoljili potrebe za dijagnostičkom opremom Doma zdravlja Ulcinj i građani će biti zbrinuti na dobar i kvalitetan način", smatra Čirgić.

Direktor Doma zdravlja Ulcinj, Pavle Marniković, rekao je da će nastaviti kontinuirano sa skriningom raka dojke i raka grlića matarice na bolji i kvalitetniji način.

"I do sada smo to imali, ali sada su tu novi, najsavremeniji aparati koji će omogućiti doktorima da rade još bolju dijagnostiku“, kazao je Marniković.

Bonus video: