Nikšić: U park šumi Trebjesa „nikla“ nova divlja deponija

„U neposrednoj blizini divlje deponije, na kojoj ima i farmaceutskog otpada, ostatka farbe, primjetili smo i privremeni objekat koji pretpostavljamo služi kao sklonište za pse lutalice, i gdje ih neko tu očigledno hrani, što problemu daje još ozbiljniju dimenziju jer može doći do trovanja životinja i dodatnih uzročno-posledičnih efekata“, kazao je direktor „Ozona“
3167 pregleda 3 komentar(a)
Divlja deponija na Trebjesi, Foto: "Ozon"
Divlja deponija na Trebjesi, Foto: "Ozon"
Ažurirano: 12.02.2020. 15:16h

Nije nikakvo čudo da u Nikšiću divlje deponije niču kao pečurke, a toga nije pošteđena ni park šuma Trebjesa.

Predstavnici ekološkog pokreta „Ozon“ su tokom redovnog obilaska Trebjese primjetili divlju deponiju u blizini ruinirane i zapuštene balon sale i o tome obavjestili nadležne u lokalnoj upravi.

„U neposrednoj blizini divlje deponije, na kojoj ima i farmaceutskog otpada, ostatka farbe, primjetili smo i privremeni objekat koji pretpostavljamo služi kao sklonište za pse lutalice, i gdje ih neko tu očigledno hrani, što problemu daje još ozbiljniju dimenziju jer može doći do trovanja životinja i dodatnih uzročno-posledičnih efekata“, kazao je direktor „Ozona“, Aleksandar Perović.

Prema njegovim riječima, lokalnoj upravi su predložili zajedničku akciju uklanjanja divlje deponije a uputiće i konkretan predlog sa ciljem uspostavljanja održivog upravljanja jednim od, sa ekološkog aspekta, najvažnijih djelova grada.

„Zajednčkom akcijom bi uticali i na bolju međusektosrku saradnju, ali i na konkretan plan upravljanja zaštićenim područjem Trebjese, što je i obaveza po Zakonu o zaštiti prirode. Podsjećamo da je na mapi zaštićenog područja Trebjesa dat zaštitni pojas, a da je potrebno izračunati i površine zona zaštite i zaštitnog pojasa u hektarima, kako bi se spriječile nedozvoljene aktivnosti i uzurpacija“, napominje Perović.

Ističe da je krajnje vrijeme da se Trebjesi, zaštićenom predjelu izuzetnih odlika, koja je i prirodni simbol Nikšića, posveti potrebna pažnja što, kako je kazao, podrazumijeva ne samo donošenje plana upravljanja, već ozbiljnu i konkretnu sistemsku podršku lokalne uprave i nadležnih državnih institicija.

Bonus video: