Izbor sutkinje uveo Specijalno tužilaštvo u Ustavni sud

SDT je zahtijevao dokumentaciju u vezi s izviđajem moguće zloupotrebe službenog položa NN sudija, navodi se u odgovoru portparolke Sanje Jovićević
5493 pregleda 4 komentar(a)
Pozvali se na praksu umjesto na činjenice: Sa sjednice Ustavnog suda, Foto: Luka Zeković
Pozvali se na praksu umjesto na činjenice: Sa sjednice Ustavnog suda, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) otvorilo je izviđaj povodom sumnji u nezakonit izbor sutkinje Ustavnog suda Desanke Lopičić za predsedavajućeg sudiju tog suda, potvrđeno je “Vijestima” u SDT-u.

Oni su time postupili po krivičnoj prijavi Instituta za vladavinu prava, u kojoj je navedeno da je “grupa NN sudija Ustavnog suda izabrala sutkinju Desanku Lopičić na nepostojeću funkciju predsjedavajućeg sudije sa ovlašćenjima predsjednika Ustavnog suda”.

“Ustav Crne Gore, Zakon o Ustavnom sudu i Poslovnik Ustavnog suda ne poznaju funkciju “predsjedavajućeg sudije” te postoji sumnja da je grupa sudija, prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja,” navodi se u prijavi.

Oni su pozvali glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da pribavi zapisnik sa sjednice Ustavnog suda na kojoj je izabrana Lopičić i sasluša sve sudije, kako bi utvrdio odlučujuće činjenice.

Izviđaj je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, pokrenuo specijalni tužilac Veljko Rutović koji se već obratio US:

“...Obavještavam vas da je u vezi s krivičnom prijavom Instituta za vladavinu prava povodom izbora sutkinje Ustavnog suda za predsjedavajuću toga suda, u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet koji se nalazi u fazi izviđaja i zahtijevano je dostavljanje potrebne dokumentacije radi donošenja odluke u predmetu,” navodi se u odgovoru portparolke SDT, specijalne tužiteljke Sanje Jovićević.

Nakon što je predsjedniku US Dragoljubu Draškoviću istekao mandat, US nije imao potrebnu većinu za izbor njegovog nasljednika, pa je izabrana Lopičić suprotno Uustavu, Zakonu o US i Poslovniku o radu tog suda.

Pet nevladinih organizacija je u otvorenom pismu sudijama US ranije protestovalo zbog, kako su naveli, ustanovljenja nepostojeće funkcije “predsedavajućeg sudije”.

Oni su skrenuli pažnju da je zakonom propisano da u slučaju prestanka funkcije predsjednika, njega mijenja zamjenik ili najstariji među sudijama - što Lopičić nije.

Podsjećaju da je US ignorisao ustavnu odredbu kojom se zabranjuje da ista osoba dva puta obavlja funkciju predsjednika, jer je Lopičić to već bila. Odlukom o izboru ona je i sada dobila ovlašćenja predsjednika.

NVO navode i da je neustavna odluka o izboru Lopičić u dijelu da ona sprema izbore gotovo godinu dana, te da se poziva na praksu umjesto na činjenice.

“Posebno apelujemo na vas g. (Hamdija) Šarkinoviću da preispitate potpis ispod odluke o izboru...,” navodi se u pismu, koje su potpisali direktori MANS-a, HRA, Instituta za vladavinu prava, Instituta alternativa, CEGES i Evropske asocijacije za pravo i finansije.

IVP: Obrazloženje o izboru ostaće kao trajna sramota

“Svakome ko bi uporedio tekst zakona i obrazloženje izbora sutkinje Lopičić, a koje potpisuje najstariji sudija Hamdija Šarkinović, koji je predsjedavao izbornom sjednicom, bilo bi jasno da u Ustavnom sudu više ne stanuje pravo. Obrazloženje o izboru sutkinje Lopičić za predsjedavajućeg sudiju sa ovlašćenjima predsjednika suda ostaće kao trajna sramota za tu instituciju, koja bi morala biti bastion prava i zaštitnik Ustava Crne Gore,” navodi IVP.

U odluci o izboru Lopičić objavljenoj na sajtu US piše da su zakonska pravila za izbor sudije koji mijenja predsjednika važeća samo do “organizovanja i sprovođenja izbora za novog predsjednika, ali ne i na period nakon što su ti izbori sprovedeni, a novi predsjednik nije izabran”.

Lopičić je izabrana sa četiri glasa, od ukupno sedam koliko sud ima sudija, nakon što dvoje sudija Budimir Šćepanović i Mevlida Muratović nijesu dobili podršku za predsjednika suda. Šćepanović je imao dva glasa, a Muratović jedan.

Bonus video: