Vuković: Do daljeg zabrana gradnje na Gorici

Gradonačelnik je istakao da je posebno problematičan dio Gorice od Vezirovog mosta, sa zapadne strane
14291 pregleda 17 komentar(a)
Danas u Podgorici, Foto: Borko Ždero
Danas u Podgorici, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 14.02.2020. 14:28h

Glavni grad će danas uputiti inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) za izmjenu Prostornog urbanističkog plana, koji tretira brdo Gorica, a do daljeg na tom području će biti zabranjena gradnja.

To je saopštio gradonačelnik Ivan Vuković, navodeći da su se na taj potez odlučili, jer je zbog razvoja grada došlo do negativnih pojava na tom području.

On je istakao da je posebno problematičan dio Gorice od Vezirovog mosta, sa zapadne strane, ali i istakao da to neće značiti da će stati izgradnja infrastrukture, kao što su putevi, trafo-stanice za izgrađene ili objekte koji su započeti.

„Tu inicijativu ćemo formalizovati tokom dana. Ona će uslijediti nakon dužeg perioda pregovora i dogovora sa našim kolegama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma koji su na istom zadatku kao i mi. Ovo je konačan rezultat višemjesečnog rada ove gradske uprave podržan od nadležnog državnog organa. Ta inicijativa je usklađena sa Zakonom o zaštiti prirode. Uporedo sa tim naše kolege iz Sekretarijata za planiranje prostora su pripremili teren za formalno-pravno uobličavanje trajne zaštite brda Gorica. Krajnji rezultat višemjesečnog rada je obraćanje našeg Sekretarijata nadležnoj Agenciji za zaštitu životne sredine koja će na dati smjernice u smislu optimalnog formalno pravnog okvira za zaštitu brda Gorice imajući u vidu njene specifičnosti“, kazao je Vuković.

On je istakao da je u predhodnom periodu Glavni grad pristupio analizi prostora u podnožju brda Gorica posebno sa aspekta definisanja Planskih rješenja u zahvatu sljedećih DUP-a "Nova Varoš 2", "Gorica C", "Zagorič 1 dio Zone a", "Zagorič 1" i "Zagorič 2".

"To su detalji urbanistički planovi koji zahvataju područje koje je napadnuto gradnjom. U ovom prostupku za određeni broj urbanističkih parcela je utvrđeno da je potrebno izvršiti dodatnu provjeru planskih kapaciteta i namjena kako bi se utvrdili definitivni uslovi za realizaciju i konačnu namjenu ovih površina. Procjena je Glavnog grada da bi realizacijom važećih Planskih rješenja bila značajno narušena vrijednost brda Gorica kao park šume i omiljenog izletišta naših sugrađana", pojasnio je Vuković

Bonus video: