Kolašinske ulice još čekaju na imena

Naselja imaju “spontane” nazive, pa je Smajilagića Polje postalo Polje, a Svinjača Kolašinska rijeka
1632 pregleda 3 komentar(a)
Posljednja imenovana: Ulica palih partizanki, Foto: Dragana Šćepanović
Posljednja imenovana: Ulica palih partizanki, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska lokalna uprava, u skladu sa odredbama Zakona o teritortijalnoj organizaciji, do kraja februara pripremiće Odluku o privremenom davanju imena ulicama, koje su trenutno „bezimene“.

Radna grupa čija je obaveza taj posao nedavno je formirana, a kako kažu u Opštini, čeka ih mnogo posla.

Izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, predviđeno je da gradonačelnici glavnog grada i prijestonice, kao i predsjednici opština, donesu odluku o privremenom određivanju naziva naselja, ulica i trgova, ukoliko to nijesu učinili lokalni parlamenti do stupanja na snagu tog zakona.

„Da bi ispunili zakonsku obavezu koja podrazumijeva da predsjednik Opštine do 2. marta donese Odluku o privremenom određivanju naziva ulica, formirana je radna grupa koja će raditi na toj problematici. Koordinator radne grupe je Lidija Lašić, koja je i glavna opštinska administratorka“, saopštili su “Vijestima” iz Opštine.

Iako je posljednja ulica, takozvana zaobilazica, u tom gradu građena prije skoro četvrt vijeka, mnoge kraće saobraćajnice nijesu dobile imena. Radna grupa imaće zadatak i da da imena novoformiranim djelovima novih naselja.Ulice u Kolašinu, uglavnom, još nose imena po ličnostima ili događajima iz Drugog svejtskog rata, odnosno perioda NOB-a. Uprkos sporadičnim inicijativama tokom minulih decenija, ta imena nijesu mijenjana. Čak i posljednja imenovana ulica zove se Palih partizanki.

Kolašinci su tokom minulih godina, međutim, pokazali sklonost da spontano promijene imena nekih naselja, a milozvučnija imena dali su i pojedinim rijekama.

Jedna od bezimenih ulica u Kolašinu
Jedna od bezimenih ulica u Kolašinu(Foto: Dragana Šćepanović)

U svim zvaničnim dokumentima, uključujući i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, piše da se kolašinsko naselje, na prvom kilometru puta od grada prema Ski-centru, zove Smaijlagića Polje. Tako jedino ne piše na tablama, koje označavaju ulazak, odnosno izlazak iz tog dijela opštine. Prije nekoliko godina postavljena je tabla na kojoj piše samo Polje.

Iako je i naziv rijeke Svinjače, prema mnogima, nastao još “prije Turaka” tokom minule decenije u mnogim dokumentima i zvaničnim izjavama on je mijenjan za milozvučniji - Kolašinska rijeka. Tako se pritoka Tare, koja u Rijeci Mušovića nastaje spajanjem Ljevaje i Paljevinske, i na Google mapama, označava kao Kolašinska rijeka.

“O promjeni naziva naselja, ulice i trga odlučuje skupština jedinice lokalne samouprave… Inicijativu za promjenu naziva naselja, ulice i trga može pokrenuti skupština jedinice lokalne samouprave ili 30 odsto građana koji imaju biračko pravo u naselju, odnosno naseljima za koja se zahtijeva promjena”, precizirano je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji.

Bonus video: