Šetnja kroz hercegnovsko zaleđe: Uživanje u prirodnim i graditeljskim ljepotama

Kroz višesatno pješačenje, učesnici su prolazili preko kamenih mostova i mostića, pa i preskakali brojne izvore i potoke, jer je ovaj kraj poznat po bogatstvu vodom
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 17:00h

Preko 40 zaljubljenika u prirodu i znatiželjnika iz Boke, ali i stranaca, proteklog vikenda učestvovalo u šetnji markiranom stazom koja spaja sela Sušćepan, Ratiševinu i Mokrine u zaleđu Herceg Novog. Od organizovanih grupa, najbrojniji su bili članovi odreda izviđača „Orjen“, hercegnovske NVO „Step-koraci“, kotorskog PK „Pestingrad“ i PK „Subre“, koja je dala i tehničku pomoć u organizaciji. Najstariji učesnik imao je 70 godina, a najmlađa je bila beba koja još nije napunila godinu.

“Pravo proljećno vrijeme, s dosta sunca, omogućilo je da se u ležernoj atmosferi, u petosatnom laganom hodu, pređe u oba smijera planirana ruta, uz izlaske do dvije osamljene crkve sa vidikovcima. Kod Sv. Kozme i Damjana učesnike su dočekali predstavnici MZ i domaćin iz Ratiševine, Leso Mijajlović. Uz tradicionalno posluženje, priganice, domaće suve smokve i lozovu rakiju, učesnici su čuli niz zanimljivosti o Ratiševini i samoj crkvi, nedavno obnovljenom starom vjerskom objektu. Kod crkve Sv. Ilije na Mokrinama, domaćin je bio Radenko Vučković, koji je govorio o uspješnoj obnovi ove male kamene crkve koja je do skoro bila u ruševinama”, kaže željko Starčević iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog koji je vodio grupu.

Jednak utisak kao i same crkve, ostavili su vidici sa njihovih platoa, odakle su se juče, kao najudaljenije tačke, vidjeli vrhovi Rumije, na suprotnom kraju Crnogorskog primorja.

Kroz višesatno pješačenje, učesnici su prolazili preko kamenih mostova i mostića, pa i preskakali brojne izvore i potoke, jer je ovaj kraj poznat po bogatstvu vodom, zbog čega je obližnji Mojdež nekada imao veliki broj vodenica.

Starčević je istakao značaj očuvanja i revitalizacije starih kamenih pješačkih puteva, kao neizostavnog dijela ponude aktivnog turizma, ali i važnog segmenta kulturnog pejzaža. Ovom prilikom promovisana je jedna od desetine mogućih staza hercegnovskog zaleđa, pogodnih za rekreaciju i razvoj različitih izletničkih programa.

Organizator upravo održane promotivne ture, izvedene u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, je MZ Sušćepan- Ratiševina-Trebesin.

Galerija

Bonus video: