Krtoljanima ništa, ostalima duplo više

Opština Tivat primjenjuje dvostruke standarde u odnosu na imovinu građana, neće dogovor za zemlju na Klačini, a za Kalimanj i Gradiošnicu pristaje i na duplo veće procjene
4585 pregleda 3 komentar(a)
Postrojenje na Klačini, Foto: Siniša Luković
Postrojenje na Klačini, Foto: Siniša Luković

Sudeći prema nekoliko odluka o davanju saglasnosti na odustajanje od žalbe u sudskim procesima za isplatu naknade za ekproprisanu privatnu imovinu, koje će se naći na dnevnom redu predstojeće sjednice SO Tivat 20. februara, Opština Tivat nema podjednak odnos prema svim svojim građanima.

Na to upućuje potpuno drugačije ponašanje aktuelne lokalne DPS-SD-HGI vlasti u gotovo identičnim pravnim situacijama.

Na dnevnom redu predstojeće sjednice SO su predlozi odluka kojima bi parlament trebalo da dâ saglanost administraciji gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) da odustane od ulaganja žalbi na presude Osnovnog suda u Kotoru pred kojim su građani pokrenuli parnice jer su bili nezadovoljni naknadama koje im je odredila za obeštećenje zbog eksproprijacije nekretnina odredila Opština.

Lokalna uprava se po zakonu, donoseći ta rješenja o eksproprijaciji pozvala na procjenu vrijednosti te imovine građana koju je odredila Uprava za nekretnine (UZN), ali su nezadovoljni vlasnici uložili žalbe i pokrenuli sudske postupke. Kasniji angažman sudskih vještaka pokazao je da sve te nekretnine zapravo vrijede skoro duplo više nego što ih je prvo procijenila UZN, a Opština tu procjenu prihvatila u rješenjima za eksproprijaciju.

Tako će Tivćanka I. V. umjesto 84,15 eura po kvadratu, dobiti 162,06 eura po kvadratu, odnosno ukupno 31.112 eura za svoj plac površine 229 kvadrata koji joj se ekspopropiiše radi izgradnje saobraćajnica predviđenih DUP-om “Gornji Kalimanj“. Isti je slučaj i sa zemljištem površine 259 kvadrata u obuhvatu istog DUP-a koje će građanima V. B. i M. J. bit ukupno plaćeno 41.973 eura, odnosno po cijeni od 162 eura za kvadrat, gotovo duplo više od prvobitne procjene koja je iznosila 84,15 eura. Građaninu A. M. će Opština Tivat eksproprisanih 509 kvadrata zemlje za gradnju saobraćajnica predviđenih DUP-om “Gradiošnica“ platiti ukupno 43.265 eura, odnosno 85 eura po kvadratu, iako je prvobitna procjena UZN iznosila samo 47,14 eura za kvadrat.

Elektrodistribucija “Kruševac” kao dio preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ dobiće 32.550 eura za svoju polovinu zemljišta površine 210 kvadrata kod odmarališta te firme u Donjoj Lastvi, a koje joj je već uzurpirano zbog gradnje saobraćajnice predviđene DUP-om za ovaj dio grada. Prvobitna procjena vrijednosti ove nekretnine bila je 268,56 eura za kvadrat ali su se vještaci kasnije usaglasili na iznos od 310 eura za kvadrat.

Ista opštinska garnitura, međutim, ni do danas nije realizovala obećano i dogovoreno vansudsko poravnjanje sa četrdesetak mještana Krtola za nekoliko desetina hiljada kvadrata njihove privatne zemlje na Klačini koju im je Opština prije nekoliko godina uzurpirala radi gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Tivatska DPS-SD-HGI vlast je krajem 2017. za sjednicu SO bila pripremila devet odluka o poravnanju sa mještanima Krtola, da bi onda naprasno od njih odustala iz “razloga formalno-pravnih nedostataka“.

Tim odlukama završilo bi se devet sudskih sporova koje su Krtoljani pokrenuli protiv lokalne uprave koja im uzurpiranu zemlju na Klačini nije bila spremna da plati po cijeni većoj od 20 eura za kvadrat na koliko ju je svojevremeno procijenila UZN. Samo za plaćanje zemlje zbog koje su pokrenuti ovi sudski sporovi, Opština je po predloženim sudskim poravnanjima, građanima trebalo da plati 1.213.067 eura, plus zakonske kamate i troškovi sudskih postupaka. Taj iznos novca koji bi u konačnom, prešao 1,3 miliona eura, Opština je po odredbama poravnanja, građanima morala da plati u roku od 30 dana.

Sa mještanima koji su je tužili, Opština se bila nagodila da metar kvadratni njihove zemlje plati u prosjeku po cijeni od 88 eura za kvadrat, dok su procjene vještaka koji su bili angažovani tokom trajanja suđenja išle od 70 do čak 250 eura po kvadratu. To međutim, ni do danas nije realizovano, a Krtoljani su tim povodom otvoreno prozvali Kusovca da ih je obmanuo jer je od sporazuma odustao zato što je Opština došla u lošu finansijsku situaciju i ne bi mogla ispoštovati dinamiku plaćanja pozamašnih obaveza prema njima. Kusovac je to negirao tvrdeći da Opština ima novca da izmiri sve svoje obaveze ali da on ne želi da preuzme odgovornost i sklopi aranžmane o poravnanju sa Krtoljanima prije nego što bude donesena makar jedna presuda u njihovu korist iz koje će se vidjeti koja je za sud i vještake relevantna procjena vrijednosti zemlje na Klačini.

Na taj način on je Opštinu svjesno doveo u situaciju da osim nagomilanih sudskih troškova, plati i gotovo izvjesno značajno veću cijenu za eksproprisanu zemlju od prvobitno sa Krtoljanima dogovorenih 88 eura po kvadratu.

U međuvremenu, najveći dio parnica u vezi sa Klačinom završen je prvostepenim presudama u korist Krtoljana po cijenama većim od „nesuđeno dogovorenih“ 88 euta za kvadrat, a Kusovčeva administracija na sve je njih uložila žalbe i ne odustaje od daljeg suđenja sa tim dijelom sopstvenih građana, dok sa drugima u Gradiošnici, Kalimanju i Donjoj Lastvi lako „završava posao“ čak i po duplo većim cijenama od prvobitnih.

Bonus video: