Vrhovni tužilac će čekati novi skupštinski saziv

Poslanicima se ne žuri da odlučuju o predlogu da Lidija Vukčević bude na čelu VDT
3042 pregleda 0 komentar(a)
Tužioci na sjednici Odbora za politički sistem, Foto: Boris Pejović
Tužioci na sjednici Odbora za politički sistem, Foto: Boris Pejović

Izbor vrhovnog državnog tužioca definitivno se neće naći na dnevnom redu vanredne sjednice Skupštine jer već za deset dana počinje redovno zasjedanje.

Posljedica svega toga je da sadašnji saziv parlamenta najvjerovatnije neće ni izabrati vrhovnog tužioca, a da će glavni specijalni tužilac do daljeg ostati u svom mandatu, upozorava samostalni poslanik Aleksandar Damjanović.

Skupštinski odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je 30. januara obavio konsultativno saslušanje kandidatkinje Tužilačkog savjeta Lidije Vukčević a izvještaj o tome još nije dostavljen poslanicima, što je potvrdio i Damjanović.

“ Tužilački savjet je namjerno utvrdio predlog za izbor VDT-a još 24. decembra prošle godine, ali je dostavio parlamentu tek 14. januara ove godine, znajući da Skupština ne zasjeda u januaru i februaru, čime je onemogućio da se izjasni o predlogu prije marta. Zatim je parlamentarna većina nastavila farsu time što je odbor prije 17 dana imao takozvano ’konsultativno’ saslušanje kandidata a još nije dostavio izvještaj Skupštini, odnosno poslanicima”, kaže Damjanović.

On sumnja da će se o Vukčević glasati prije kraja marta, jer se prva sjednica redovnog zasjedanja održava na Cetinju i rijetko kada na dnevnom redu budu izbori i imenovanja. Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja najavio je da bi se početkom mjeseca mogao birati predsjednik Državne izborne komisije, pa bi u tom slučaju na dnevnom redu moago biti i VDT.

Za izbor je potrebna podrška 54 poslanika, odnosno u drugom krugu glasanja 49 poslanik, a opozicija je saopštila ranije da neće podržati kandidatkinju TS.

“Završni čin ove zakulisane igre jeste glasanje o predlogu vjerovatno tokom marta, kada je realno očekivati da isti ne dobije dvotrećinsku većinu, pa se postupak ponavlja najranije nakon mjesec dana za dvije kandidatkinje, što može biti najranije tek u aprilu, odnosno u maju”, navodi on. Damjanović tvrdi da je posljedica toga činjenica da izbor VDT-a nije moguć u ovom sazivu, jer su u oktobru najkasnije paralmentarni izbori.M.R.

“Cilj je da Stanković ponovo predloži Katnića za GST”

Damjanović procjenjuje da je cilj vlasti i da sadašnji VDT Ivica Stanković bude na poziciji do 23. juna, kada ističe petogodišnji mandat GST Milivoju Katnić, kako bi ga ponovo predložio za to mjesto.

“I tada će ova cjelokupna farsa biti finalizovana. Naravno, sem kršenja zakona, odugovlačenja i zakulisanih dogovora, pa i volšebnog ‘prelamanja u mozgu’ jednog člana Tužilačkog savjeta, interesantni su i, za sada neuspješni pokušaji dijela Vlade da osujete ovakav plan, što dovoljno govori da Vlada nema uticaj na parlamentarnu većinu, odnosno da se na istu utiče iz centra moći koji svakako nijesu u zgradi poslušnog parlamenta”, navodi poslanik.

Bonus video: