Keković: Bahatost Bana ugrožava i pregovore sa EU

Skupu koji je protekao mirno, prisustvovalo je tridesetak sadašnjih i bivših radnika te komapnije i otpušteno rukovodstvo Nezavisnog sindikata na čelu sa predsjednikom Ivanom Vučinovićem
7479 pregleda 11 komentar(a)
Protestni skup, Foto: Siniša Luković
Protestni skup, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.02.2020. 15:19h

Obračun menadžmenta kompanije Pomorski saobraćaj sa tek formiranom sindikalnom organizacijom u toj firmi jedan je od najsurovijih primjera antisindikalne diskriminacije koji je do sada iskazan u Crnoj Gori i o njemu je obaviještena delegecija Evropske Unije u Podgorici.

Ukoliko se takav odnos prema sindikatu Pomorskog saobraćaja nastavi, a nadležne državne i institucije nastave da se „prave mrtve“ i ne reaguju na brutalno kršenje zakona i ljudskih prava u toj firmi – Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zahtijevaće od Eropske Unije (EU) da zaustavi pregovore sa Crnom Gorom u Poglavlju 19 – Socijalna zaštiza i zapošljavanje.

To se čulo danas na protestnom skupu koji su Nezavinsi sindikat Pomorskog saobraćaja i USSCG organizovali u Kamenarima, ispred upravne zgrade monopolskog trajektnog preduzeća.

Skupu koji je protekao mirno, prisustvovalo je tridesetak sadašnjih i bivših radnika te komapnije i otpušteno rukovodstvo Nezavisnog sindikata na čelu sa predsjednikom Ivanom Vučinovićem.

On i koleginica Tatjana Mandić, članica UO Nezavinsog sindikata koja je otkaz u Pomorskom saobraćaju dobila prošle nedjelje, ispričali su detaljno novinarima kroz što su prošli i kako je menadžent firme na čelu sa izvršnim direktorom Dejanom Banom iskonstruisao navodne njihove disciplinske prekršaje koji su rezultuirali otkazima.

Kako je istaknuto, kompanija je u posjednjih par mjeseci otkaze dala za 7-8 radnika koji su se učlanili u sindikat, a inspekcije uprkos brojnim dokazima koje su im sindikalci dostavili, apsolutno nisu reagovale na kršenja Zakona o radu u toj firmi.

Keković
Keković(Foto: Siniša Luković)

„Ovo što se dešava u ovoj firmi ne događa se ni u jednoj civilizovanoj zemlji na svijetu, a pogotovo ne u državi koja nastoji da uđe u integraciju sa razvijenim zemljama EU. Ovim protestnim skupom želimo d a pošaljemo poruku i nadležnim institucijama, ali i poslodavcu da se ovdje vrši antisindikalna diskriminacija koja je zakonom zabranjena i predstavlja krivično djelo koje je po našem Krivičnom zakoniku, kažnjivo novčanom ili kaznom zatvora u trajanju do godinu dana. Ovdje je napravljen drastičan primjer antisindikalne diskriminacije čiji je svjedok cijela Crna Gora, gdje je predsednik Nezavinsog sindikata Pomorskog saobraćaja Ivan Vučinović odmah po formiranju sondikata, od strane poslodavca prebačen na ponižavajuće i do tada nepostojeće radno mjesto, plata mu je svedena na minimalac, a onda je i otpušten iako je riječ o glavi familije sa malom djecom i kome i supruga tajođe nema stalno zaposlenje.“- kazao je generalni sekretar USS Srđa Keković.

On je poseban revolt izrazio prema ponašanju Inspekcije rada koja je kako je kazao „imala sve preduslove da na pravni način zaštiti radnike od ove antisindikalne diskriminacije“.

„Na žalost, Inspekcija rada ne radi svoj posao i tim problemom ćemo se baviti sistemski jer ta inspkecija mora da postoji i obavlja ono za što je formirana Ako to neće da radi, onda jednostavno treba da je ugasimo.“- kazao je Keković koji je najavio da će, ako ishod aktuelnog spora pred Osnovnim sudom u Herceg Novom 16 bivših i sadašnjiiuh radnika Pomorskog saobraćaja zbog uskraćenih im prava i neisplaćenih primanja, bude u njihovu korist, USS i njeni advokat razmisliti i o podizanju krivičnih prijava protiv nadležnih u Inspekciji rada i Ministarstvu rada i socijalnog staranja za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Keković je dodao da je delegacija EU u Podgorici upoznata sa ovim slučajem, kao najnovijim u nizu primjera amtisindikalne diskriminacije u Crnoj Gori i kršenja prava radnika, te da će USS insistirati da se pregovori sa Crnom Gorm u Poglavlju 19 ne zatvore „dok država Crna Gora preko svojih institucija ne pokažee da poštuje fundamentalna ljudska prava među kojima su i radna prava i pravo na slobodu sindikalnog oprganizovanja i djelovanja“.

On je napomenuo da ni po međunarodnim konvencijama koje je Crna Gora ratifikovala predsjednik sindikata u jednoj firmi ne može biti rasposređen na lošije radno mjesto, niti mu se može dati otkaz.

Keković je izrazio revolt prema menadžmentu Pomorskog saobraćaja, kompanije u vlasništvu podgoričkih biznismena braće Dušana i Dejana Bana i njihovog partnerara Željka Mihajlovića.

„Trideset godina traje ovaj mukotrpni proces tranzicije i privatizacije u Crnoj Gori u kojem su gubitnici svi mi – narod Crne Gore, a dobitnici su pojedini tajkuni koji su se „snašli“ u tom procesu. Malo im je tri decenije i malo im je svo bogatstvo ovog svijeta koje su uzeli od naroda Crne Gore – jednostavno ne umiju da stanu i sada dolazimo u fazu nekog njihovog neskrivenog iživljavanja. Država tome mora da stane na kraj i mi kao društvo, ne smijemo dozvoliti da se pojedinac izdiže iznad instutucija, a čini mi se da u slučaju Pomorskog saobraćaja imamo upravo takvo ponašanje i da je to alarm koji treba da se upali kod svih nadležnih, počev od Tužilaštva, preko sudstva i inspekcijskih organa da te ljude koji se tako bahato ponašaju, privredo poznaniju prava. Vladavina prava je jedna od ključnih stvari ako mi iskreno želimo da se integrišemo u EU.“- zaključio je Keković.

Detalj sa protesta
Detalj sa protesta(Foto: Siniša Luković)

On je istakao da Nezavisni sindikat i USS do sada nisu pokretali druge vidove borbe sa menadžmentom firme, ali da ni to nije isključeno, pogotovo u vezi nepoštovanja propisa iz osnovne djelatnosti te firme – pomorskog prevoza, njegove sigurnosti, bezbjednosti i ekološke prihvatljivosti.

„Sa ovakvom ohološću vi se morate boriti mudro i pametno i ne možete koristiti „sindikalnu silu“ – štrajk ili takav nekakav metod jer od 80-tak radnika ove firme mnogi su zastrašeni do te mjere da ne smiju ni da kažu da su članovi sinduikata, a kamoli da se pojave ovdje i budu sa nama na ovom protestu. Ti ljudi se boje jer znaju da ih instutucije ove države, na žalost, neće štititi.“- podvukao je generalni sekretar USS dodajući da je „prosto nevjerovatno“ da Pomorski saobraćaj kao poslodavac može donijeti opšti akt – uputstvo kojim svojim zaposlenima zabranjuje da se obraćaju državnim institucijama, čak i da sarađuju sa inspekcijama prilikom njihovih dolazaka na brodove ili u firmu.

„Tim aktom ovaj poslodavac zapravo vrijeđa iinstiutucije sistema jer zabranjuje inspekcijama ili policiji da dođu i razgovaraju sa zaposlenima bez njegovog odobrenja kao poslodavca. Na to smo ukazali inspkeciji i tražili da oni takav akt poslodavca ponište kao nezakonit ali smo na žalost, prije par dana dobili stav inspekcije da to nije njihova nadležnost, već da mi pokrenemo proces preispitivanja ustavnosti takvog akta Pomorskog saobraćaja pred Ustavnim sudom. Ako to nije alarm koji treba da zabrine državu, onda ja ne znam što jeste jer će to sutra iskoristiti i drugi slični bahati poslodavci.“- kazao je Keković.

Kako se inspekcije u Crnoj Gori odnose prema Pomorskom saobraćaju vidjelo se i danas tokom trajanja protesta u Kamenarima. Naime, tek danas je i to nakon intervencije Pomorskog operativnog centra, Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora izašla na more i u Tivatskom zalivu obišla trajekt „Perast“ Pomorskog saobraćaja. Taj brod naime, tri dana satima pluta na sred zaliva, udaljen od obale, kako bi njegova posade bez svjedoka koji to gledaju, mogla da piketaje (uklanja rđu) sa djelova broda i njegove opreme. Takvi radovi osim što izazivaju veliku buku, produkuju i rasipanje rđe, opiljaka metala i prašine u more oko broda i izviode se isključiovo u brodogradilištima uz zaštitu plutajuće brane postavljene oko plovila na kome se posao obavlja.

Prema tvrdnji svjedoka koji je prisustvovao današnjem nevoljnom dolasku inspekcije na „Perast“, inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar vidjevši što se na trajektu događa i da je more oko broda prekriveno prašinom i otpacima od piketanja rđe, naložio da se trajekt pomjeri u pravcu Krašića na mjesto gdje je more čisto, da bi tu napravio fotografije koje navodno, dokazuju da je ova prijava protiv Pomorskog saobraćaja bila neosnovana i da nema zagađenja mora zbog radova na brodu.

„To je apsolutna laž. Brod je plovio u momentu kada smo došli na njega. Tačno je da se vršilo piketavanje rđe, ali samo na palubi, ne i bokovima broda. Nismo evidnenntirali zagađenje mora, a našli smo posude i vreće sa prikupljenom rđom i drugim metalnim opiljcima. Nije bilo osnova da se kompanija kazni ovim povodom, jer strogo tehnički gledano, oni nisu bili u prekršaju po Zakonu o moru koji zabranjuje piketavanje broda u luci, ali nište ne definiše za obavljanje tih radova van luke, tokom plovidbe broda.“- kazao je juče „Vijestima“ Lompar. On je dodao da „moramo izaći u susret brodaru jer kod nas više nema brodogradilišta da se takvi radovi tamo rade“.

Bonus video: