Demokrate:Aktuelna vlast direktno odgovorna za devastaciju životne sredine

"Iz ovako neodgovornog odnosa jasno proizilazi da aktuelna vlast nema ni volju ni kapacitet da zatvori pregovaračko poglavlje 27, a tome u prilog govori i činjenica da Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma decenijama ćute na ekocid nad životnom sredinom koji sprovodi opština Nikšić koristeći divlju deponiju kao zvanično odlagalište otpada", navodi se u saopštenju
636 pregleda 0 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 19.02.2020. 16:48h

Uprkos činjenici da smo 20. septembra davne 1991. godine postali ekološka država, danas, nakon gotovo 30 godina, jedna smo od najzagađenijih država Evrope sa velikim brojem divljih deponija, saopšteno je Demokratske Crne Gore.

"One se ne nalaze samo pokraj magistralnih i seoskih puteva, u šumama i zelenim površinama, već i na obalama rijeka pa čak i u samim rječnim tokovima", navodi se u saopštenju.

Demokrate ukazuju i na problem izgradnje malih hidroelekrana.

"Osim divljih deponija, veliki problem predstavlja aktuelna devastacija rijeka i rječnih korita izgradnjom malih hidroelektrana, koje u potpunosti devastiraju rječne tokove i narušavaju biodiverzitet rijeka na kojima su izgrađene. Najpoznatiji, a ujedno i najskandalozniji slučaj, jeste devastavija korita rijeke Tare koja se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine, a čemu su direktno kumovali predstavnici vlasti", navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da je i u šumskom sektoru situacija loša.

"Ništa bolja situacija nije ni u šumskom sektoru, u kojem zvanično postoji moratorijum, a nezvanično se taj resurs neprestano ekspoloatiše konstantnim sječama. Podsjećamo na slučaj iz Bara, kada su lokalna i državna DPS vlast pokušale posjeći nekoliko stotina čempresa kako bi otpočeli izgradnja vrtića, a istu namjeru imali su i u NP Durmitor kada je tajkunski investitor, iza kojeg stoji Duško Marković, pokušao na Crnom jezeru, u sredini koja se takođe nalazi na UNESCO listi svjetske baštine, izgraditi 40 bungalova i sječom šume napraviti još jedan prilazni put. Na sreću, i u Baru i na Žabljaku pobjedu su odnijeli građani koji su se usprotivili takvoj devastaciji životne sredine", navodi se u saoipštenju.

Kako saopštavaju, " zabrinjavajuća situacija je i u rudarskom sektoru u kojem postoje dramatični pokazatelji koji se naročito vezuju za eksploataciju rude Boksita od strane firme Uniprom Metali koja gazduje tim rudnicima. Ta firma primjenjuje pogubni raub sistem koji stvara profit ali trajno devastira životnu sredinu".

Kako kažu, država ne radi ništa na rješavanju važnih problema.

"Da država ne vodi računa o zaštiti životne sredine i zdravlju građana, govori i podatak da se ne radi apsolutno ništa na planu rješavanja odavno nagomilanih a veoma važnih problema koji su našoj državi kamen oko vrata na putu evropskih integracija. Iz ovako neodgovornog odnosa jasno proizilazi da aktuelna vlast nema ni volju ni kapacitet da zatvori pregovaračko poglavlje 27, a tome u prilog govori i činjenica da Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma decenijama ćute na ekocid nad životnom sredinom koji sprovodi opština Nikšić koristeći divlju deponiju kao zvanično odlagalište otpada", navodi se u saopštenju.

"Demokrate smatraju da se sa kriminalom i korupcijom, koji se kriju iza devastacije životne sredine mora prekinuti jednom za svagda, i konačno napraviti vidljivi koraci u smjeru očuvanja i životne sredine i zaštite zdravlja građana. Samo takav pristup garancija je zatvaranja poglavlja 27 i stvaranje pretpostavki za ulazak Crne Gore u EU", zaključemo je u saopštenju Demokrata.

Bonus video: