Nikšić: Pale stara vozila, mještani ugroženi

Stanovnici nikšićkog Zverinjaka kažu da im je ugrožena bezbjednost, zbog požara i eksplozija. Vlasnik otpada tvrdi da je do požara došlo greškom i da se neće ponoviti
8856 pregleda 5 komentar(a)
Paljenje otpada, Foto: Čitalac Vijesti
Paljenje otpada, Foto: Čitalac Vijesti

Mještani nikšićkog naselja Zverinjak, koje se nalazi u blizini Željezare - tvrde da su ugroženi od otpada kojim gazduje nikšićka kompanija “Rapax”.

Oni kažu da su, u posljednja dva dana na tom otpadu su namjerno palili stara vojna vozila i time, prema njihovim riječima, ugrozili ne samo životnu sredinu, već i njihovu bezbjednost, zbog požara i eksplozija.

“Pojavio se učestali problem od otpada vojnih vozila. Svakim danom nam narušavaju zdravlje, a posljednjih dana su nam ugroženi i životi zbog eksplozije i požara koji se na tom otpadu dešavaju. Da li namjerno pale žice i kablove kako bi skupili neki sekundarni ili otpad obojenih metala, jer im je valjda to isplativije, ne znam, ali znam da to po zakonu ne bi smjeli da rade, kao i da su životi građana ugroženi”, kazao je Tomica Vranić, predstavnik mještana Zverinjaka, naselja u kome živi oko 130 porodica.

Tomica Vranić
Tomica Vranić(Foto: Svetlana Mandić)

Firma “Rapax“ otpad ima godinu i po i prema riječima mještana Zverinjaka ranije su se ponekad dešavali požari, tako da nije bilo potrebe da o tome obavještavaju nadležne organe. Ovoga puta, zabrinuti za zdravlje i bezbjednost, to su morali da urade.

“Ko to nije vidio ne zna o čemu pričam. Najviše nas je uznemirilo to da se na 100 metara nalaze veliki rezervoari butan-propan gasa sa ogromnom količinom, a ranije je bio tu i tečni kiseonik, za koji ne znam je li još u funkciji, a koji je još opasniji. Da dođe do neke eksplozije, mislim da bi Nikšić ličio na Hirošimu i Nagasaki. Zbog svega toga, morali smo da prijavimo policiji da su nam životi ugroženi. Oni su me uputili na Komunalnu policiju, a ovi na ekološku inspekciju“, kaže Vranić.

Kako je istakao, cijela Crna Gora ima ekoloških problema, a svima su usta puna ekologije.

„Vlastodršci sve vrijeme pričaju o ekologiji i evropskoj Crnoj Gori. Mislim da oni sami sebe ne čuju, jer ovo je prevazišlo sve mjere. Nije to samo problem kod nas, već u čitavom društvu“, kategoričan je Vranić.

Direktor “Rapaxa“ Ivan Ivanović kazao je da je prilikom čišćenja placa, nemarnošću radnika, došlo do manjeg požara koji je brzo lokalizovan, da mu je žao što su zbog toga mještani bili uznemireni, kao i da je izvinjenje, najmanje što može da im ponudi.

“Zaista nam je žao što se ovo dogodilo jer vodimo računa kako o zdravlju i bezbjednosti radnika, tako i mještana. Vjerujemo da se ovako nešto neće više događati, a tu smo uvijek za sve eventualne probleme da ih zajedno sa mještanima rješavamo“, poručio je Ivanović.

Bonus video: