Ulažu još 200.000 u vozila suda, na Cetnje šalju još jedno

Iz Sekretarijata Sudskog savjeta kazali da postepeno obnavljaju zastarjeli vozni park sudova
2112 pregleda 0 komentar(a)
Prijestonički Osnovni sud očekuje novo službeno vozilo, Foto: Savo Prelević
Prijestonički Osnovni sud očekuje novo službeno vozilo, Foto: Savo Prelević

Sekretarijat Sudskog savjeta raspisao je tender za nabavku osam novih vozila za potrebe sudova u Crnoj Gori vrijedan 200.000 eura. Tenderom se traži vozilo i za Osnovni sud na Cetinju, iako su i prošle godine kupili automobil za njihove potrebe.

Iz Sekretarijata Sudskog savjeta „Vijestima” je odgovoreno da su kao centralizovani organ za nabavke potrošačke jedinice “Sudstvo” raspisali nedavno tender za nabavku osam novih putničkih automobila.

„I to za potrebe sljedećih sudova: Višeg suda u Bijelom Polju, Osnovnog suda u Beranama, u Herceg Novom, u Ulcinju, na Cetinju, u Kolašinu i Suda za prekršaje u Podgorici i u Bijelom Polju”, naveli su „Vijestima”.

Odgovarajući na pitanje zbog čega se opet nabavljaju auta za sud za koji je prošle godine to učinjeno, kazali su da kako se postepeno obnavlja zastarjeli vozni park sudova, a riječ je o njih 26, nije moguće udovoljiti svim iskazanim potrebama za tekuću godinu.

„Stoga je tender raspisan shodno realnim potrebama navedenih sudova i planiranim budžetskih sredstvima za 2020. godinu.

Sekretarijat se trudi da u zakonskim i budžetskim okvirima i tenderskim pravilima omogući da svake godine drugi sud dobije novo vozilo, imajući u vidu da sudovi raspolažu starim, rashodovanim vozilima, starijim i više od 10 godina, a i zbog povećanog obima poslova sudske administracije opravdana je nabavka putničkih automobila za sudove”, piše u odgovorima „Vijestima”.

Ponude se predaju zaključno sa devetim martom. Kako su „Vijesti” objavile u maju, Sudski i Tužilački savjet obnovili su svoje vozne parkove sa po šest, odnosno pet novih automobila. Oba tendera, vrijedna nepunih 170.000 eura, dobila je kompanija „Alliance“.

200 hiljada eura vrijedan je tender za nabavku osam vozila za potrebe sudova. Vozila bi trebalo da dobiju Viši sud u Bijelom Polju, osnovni sudovi u Beranama, Herceg Novom, Ulcinju, Cetinju i Kolašinu, ali i i sudovi za prekršaje u Podgorici i Bijelom Polju

Vrijednost tendera za Tužilački savjet iznosila je 89.000 eura, a u tu cijenu uračunato je i bilo da će ova kompanija dobiti šest polovnih vozila.

Mada nije saopšteno ko je radio procjenu korišćenih automobila, njihova vrijednost je 11.800 eura. Među njima najjeftiniji je „reno talia“ iz 2001 - 350 eura, dok je 100 eura više vrijedan godinu mlađi „reno laguna priviledž“. „Lada niva“ iz 2004. godine procijenjena je na 700, a na 1.600 eura godinu stariji „audi A4“.

Dva „mercedesa A 150“ stara po 10 godina procijenjena su na 4.300, odnosno 4.400 eura.

Kada su u pitanju novi automobili, Savjet je tenderskom dokumentacijom prošle godine tražio dva terenca koji će imati pogon na sva četiri točka, a među obaveznom opremom su putni računar, kamera za vožnju unazad, krovni nosači itd.

Tražili su i jedno crno putničko vozilo koje mora, između ostalog, imati senzore za kišu i parking senzore, multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir itd. Takođe su tražili dva putnička vozila koja će imati, između ostalog, servo, klimu i radio itd.

Putnički automobili su lani kupljeni za potrebe Osnovnog suda u Nikšiću, Osnovnog suda na Cetinju, ali i Suda za prekršaje, Osnovnog suda i Sekretarijata Sudskog savjeta u Podgorici, a jedno terensko vozilo za Osnovni sud na Žabljaku.

Bonus video: