Hrapović: Karantin u Ulcinju ostaje, predložićemo i druge lokacije

"To je naša obaveza i samo još jedna u nizu mjera koje smo dužni da omogućimo kao prevenciju i zaštitu našim građanima", kazao je ministar
27100 pregleda 56 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Kenan Hrapović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2020. 14:45h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će, osim kasarne u Zoganju u Ulcinju, Vladi predložiti i druge lokacije za karantin, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na današnjoj konferenciji u zgradi Vlade.

"Lokacija u Ulcinju ostaje, ali neće biti jedina, već ćemo još neke lokacije proglasiti mjestima za izolaciju zdravih osoba. To je naša obaveza i samo još jedna u nizu mjera koje smo dužni da omogućimo kao prevenciju i zaštitu našim građanima", kazao je on.

Hrapović je rekao i da je zatraženo od kompanije CRBC da dostavi plan dolaska radnika koji su angažovani na gradnji auto-puta Bar - Boljare, odnosno dinamiku kojom bi oni eventualno pristizali u Crnu Goru, a uvažajući ranije preporuke i odluke nadležnih.

Svaki dolazak radnika, kako je istakao. mora biti najavljen.

Pojasnio je da radnici prije dolaska u Crnu Goru moraju 14 dana biti izolovani u Kini, uoči dolaska biti pregledani i sa sobom donijeti adekvatan dokaz o tome.

Dolaskom u Crnu Goru, takođe moraju privesti dodatnih 14 dana u izolaciji i to je, kako je kazao Hrapović, jedina procedura koja omogućava dolazak radnika iz Kine.

Na ovaj način, ističe, nije za sada najavljen dolazak radnika iz Kine.

Ministar je poručio da nema mjesta panici, ali i pozvao građane da se pridržavaju preporuka nadležnih.

Hrapović je kazao da, u slučaju pojave koronavirusa, Infektivna klinika u Kliničkom centru Crne Gore ima kapaciteta da primi te eventualne pacijente.

Po potrebi, kako je kazao, razmatrani su i dodatni scenariji, da se određene klinike u KCCG dodatno osposobe, kadrom, opremom i prostorom za liječenje zaraženih koronavirusom.

Ministar je kazao i da su nadležni u zdravstvu obišli bolnice u drugim gradovima i da će tamo, u slučaju potrebe, infektivne klinike u tim bolnicama biti dostupne za smještaj oboljelih.

Oko 80 osoba trenutno pod nadzorom

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je u Crnoj Gori trenutno oko 80 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog koronavirusa, dodavši da je taj broj iz sata u sat promjenljiv.

“Izvjesno je da će se virus širiti naš je zadata da spriječimo što dalje širenje, da ga odložimo”, kazao je Mugoša i dodao da je do sada, zbog koronavirusa anketirano više od 2.400 ljudi.

"Pod nadzor je stavljeno 848 ljudi i praćeno cijelo vrijeme”, kazao je Mugoša, dodavši da je bilo nekoliko sumnjivih slučajeva.

U apotekama trenutno nema maski, ali će ih biti, kazao je Mugoša, poručivši da se ne preporučuje da maske stavljaju zdravi, već da ih stavljaju bolesni. Naveo je i da testova za koronavirus ima dovoljno.

Iz Kliničkog centra su poručili da raspolažu sa dovoljnim brojem mjesta na Klinici za infektivne bolesti i da je predviđeno proširenje kapaciteta po potrebi.

Direktor KCCG Jevto Eraković je kazao da su našli tri dodatne klinike, gdje bi mogle da eventualno budu smještene zaražene osobe.

“Klinički centar Crne Gore je apsoslutno spreman da zbrine pacijente kako je to bio i do sada”, naveo je Eraković.

Bonus video: