DFC: Onufrije ruski mitropolit u Kijevu, a ne Mitropolit kijevski i sve Ukrajine

Iz Digitalnog forenzičkog centra navode da su u Perovićevom tekstu uočili određene tvrdnje i rečenice koje, kako su kazali, ne odgovaraju činjeničnom stanju
6403 pregleda 78 komentar(a)
Sa jednog od skupova ispred Sabornog hrama u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od skupova ispred Sabornog hrama u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Digitalni forenzički centar (DFC) se, u nepotpisanom tekstu, osvrnuo na tekst rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića, objavljen u "Vijestima" povodom dolaska, kako je najavio, poglavara Ukrajinske Pravoslavne Crkve mitropolita Onufrija, koji će predvoditi litiju u Podgorici u subotu, 29. februara.

Iz DFC-a navode da su uočili određene tvrdnje i rečenice koje, kako su kazali, ne odgovaraju činjeničnom stanju, naglasivši da je "čovjek koji dolazi u Crnu Goru ruski mitropolit u Kijevu, a ne Mitropolit Kijevski i sve Ukrajine".

"Mitropolit Onufrije, kojeg SPC i u ovom slučaju Gojko Perović predstavljaju kao mitropolita kijevskog i cijele Ukrajine, od priznanja autokefalnosti Ukraijinske pravoslavne crkve od strane najveće instance u pravoslavlju – Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, zapravo nosi titulu mitropolita u Kijevu Moskovske patrijaršije. Gramatom Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja I upućenom Onufriju, 12. oktobra 2018, on je obaviješten da mu je Vaseljenska partrijaršija, koje je i teritorija Ukrajine sastavni dio, ukida sve titule i naznačenja, tako da je on od tada ruski mitropolit u Kijevu. Titula poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolita kijevskog i sve Ukrajine, takođe gramatom partrijarha Vartolomeja I, je data mitropolitu Epifaniju 15. decembra 2018. Stoga, čovjek koji dolazi u Crnu Goru je ruski mitropolit u Kijevu, a ne Mitropolit Kijevski i sve Ukrajine", navode iz DFC-a.

U tekstu se navodi da će Onufrije, u pratnji nekoliko ukrajinskih arhijereja predvoditi litiju, što zapravo nije slučaj, dodaje se dalje u reagovanju.

"Ne radi se o ukrajinskim arhijerejima, jer oni ne dolaze iz autokefalne i priznate Pravoslavne crkve u Ukrajini, već o vladikama Moskovske patrijršije u Ukrajini. Prema Šematizmu Pravoslavlja za 2020. (godišnja publikacija Vaseljenske partijaršije), njima su ukinute titule i naznačenja. U istoj publikaciji se gorepomenuti mitropolit Onufrije tretira samo kao mitropolit u Kijevu, jer prema pravoslavnim kanonima, u jednoj eparhiji može biti samo jedan vladika, a ne dva ili više, što je u ovom slučaju mitropolit Epifanije, Mitropolit Kijevski i cijele Ukrajine", navode iz DFC-a.

Perović, kako dododaju, autokefalnost PCU naziva zemaljskim političkim spletkama i time "dovodi u pitanje poredak pravoslavnih crkava koji glasi: 1. Carigrad 2. Aleksandrija 3. Antiohija, 4. Jerusalim, 5. Moskva. 6. Beograd……..15. Kijev, kao i autoritet Vaseljenske patrijaršije, odnosno njeno hiljadugodišnje i ekskluzivno pravo da daje i uzima autokefalije". Isto pravo, kako dodaju, koje je SPC iskoristila kada je 1922. od Vaseljenske Patrijaršije dobila autokefalnost.

Ukrajinska pravoslavna Crkva Moskovske Patrijaršije, dodaju iz DFC-a, nije nasljednica drevne Kijevske mitropolije koja je od osnivanja do davanja autokefalije Kijevu bila sastavni dio Vaseljenske Patrijaršije. "Godine 1686. ona je bila data na upravu Moskovskoj crkvi uz obavezu pominjanja Vaseljenskog Patrijarha kao Poglavara na svim liturgijama. Pored toga, Moskovska Patrijaršija nije mogla samostalno da bira Kijevskog mitropolita, već uz dozvolu Carigrada, navodi se u reagovanju.

"Autonomija koju Ukrajinska Pravoslavna Crkva Moskovke Patrijaršije (UPC-MP) sada ima nije ista kao ona koju joj je 1990. godine dodijelio ruski patrijarh Aleksej II dodijelio ruski patrijarh Aleksej II. Tadašnja autonomija joj je temeljno izmijenjena odlukama Svetog Arhijerejskog Sabora Ruske Pravoslavne Crkve o izmjenama i dopunama Povelje o Ruskoj pravoslavnoj crkvi i drugim dokumentima Ruske pravoslavne crkve, održanog od 29. novembra do 2. decembra 2017. godine. Izmjene i dopune Povelje RPC, što je i bio prijedlog tadašnjeg Mitropolita Kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, trebale su maksimalno skratile već postojeću autonomiju, a neke od izmjena su bile sljedeće: 1) na svim liturgijama, kao obaveza, pominje se ime ruskog patrijarha; 2) odluke o stvaranju i ukidanju eprahija UPC-MP se donose uz odobrenje Arhijerejskog Sabora Ruske Crkve; 3) sve odluke Arhijerejskog Sabora Ruske Crkve su obavezujuće za UPC-MP; 4) UPC-MP dobija sveto miro isključivo iz ruke Moskovskog patrijarha; 5) Arhijerejski sud Moskovske Patrijaršije je vrhovna crkvena sudska instanca UPC-MP.Suma summarum, od velike automije koju je imala, Ukrajinska Pravoslavna Crkva Moskovske Patrijaršije sada o svim bitnim odlukama dobija odobrenje i naloge iz Rusije", navode iz Digitalnog forenzičkog centra.

Dodaju da o tome koliko su zapravo veze između Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovske Patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve administrativne, odnosno malobrojne, govore opet odluke donesene na istom Svetom Arhijerejskom Saboru Ruske Pravoslavne Crkve 2017. godine. "U Svetom Sinodu Ruske Pravoslavne Crkve, vladika Onufrije zauzima drugo mjesto, dok prvo pripada Ruskom Patrijarhu, sada Kirilu. Takođe, ruski Arhijerejski sud je vrhovni sud za Ukrajinsku Pravoslavna Crkvu Moskovke Patrijaršije, što opet pokazuje da ta crkva zapravo nema autonomiju, ili preciznije da joj je autonomija iz 1990. ukinuta."

"Po istraživanju javnog mnjenja o odanosti većinskog pravoslavnog „življa“ u Ukrajini, situacija je sljedeća: 34% pravoslavnih podržava i identifikuje se sa PCU, 14% podržava Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu Moskovske Patrijaršije, dok 27,6% kaže da su pravoslavni hrišćani, ali da im je svejedno u koju crkvu idu", ističu iz DFC-a, dodavši da ruska crkva u Ukrajini kao bogoslužbeni jezik ne koristi ukrajinski nego rusku redakciju crkveno-slovenskog jezika.

Što se tiče značajnih ukrajinskih pravoslavnih manastira ili crkava, oni su, kako napominju, vlasništvo ukrajinske države, koja ih ustupa na korištenje tamošnjim crkvama. "Tako i rezidencija vladike Onufrija u Kijevu, slavna Kijevska Lavra, je vlasništvo države, koju koristi Moskovska patrijaršija."

Pravoslavna Crkva Ukrajine se, kako zaključuju iz DFC-a, tako zove po odluci i tomosu Vaseljenske Patrijaršije, a ne zbog navodnih političkih deklaracija i ciljeva. "Treba istaći da Vaseljenska Patrijaršija ima jedina pravo da suvereno dodjeljuje autokefalije, kao što je bio slučaj i 1922. sa SPC, a nepriznavanje tog suverenog prava Vaseljenske Patrijaršije nosi u sebi konsekvence i za pitanje crkava na teritoriji Makedonije i Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Digitalnog forenzičkog centra.

Bonus video: