"I posljednji organizator i počinitelj zločina u Štrpcima da bude priveden pravdi"

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i ove godine obilježava godišnjicu zločina u Štrpcima, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Bijelom Polju i Podgorici
2029 pregleda 14 komentar(a)
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Ažurirano: 27.02.2020. 13:59h

Bošnjačko vijeće Crnoj Gori pozvalo je nadležne institucije da riješe slučaj otmice i ubistva putnika u Štrpcima, kako bi budućim generacijama bilo dokazano da takvi zločini ne mogu i ne smiju biti oprošteni i da se nikada nikome ne smiju više dogoditi.

"Skoro tri decenije nakon zločina u Štrpcima, kada su pripadnici paravojne jedinice srpskih snaga, koju je predvodio zločinac Milan Lukić, iz voza koji je saobraćao na pruzi Beograd-Bar, oteli 20 putnika, uglavnom Bošnjaka, tukli ih, opljačkali i na kraju ubili. Potpuna istina o ovom zločinu nije otkrivena, a ostaci mnogih žrtava još uvek nisu pronađeni. Kako vrijeme prolazi, ostaje nada da će porodice pronaći tijela svojih najbližih, a da će nalogodavci konačno stići pred lice pravde. Sjećanje na zločin u Štrpcima nam i ove godine služi kao opomena i obaveza da ne zaboravimo stradale i da svakodnevno radimo na opominjanju nadležnih institucija da se više posvete u pronalaženju aktera ovog gnusnog zločina, i time okončaju njegovo trajanje.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i ove godine obilježava godišnjicu zločina u Štrpcima, polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u Bijelom Polju i Podgorici.

"Pitanje oprosta i pomirenja, nije stvar prošlosti već sadašnjosti, te će nam taj put odrediti budućnost. Samo osuđujuće presude kod rodbine žrtava mogu djelimično izbrisati osjećaj neostvarene pravde. Nećemo odustati sve dok i posljednji organizator i počinitelj zločina u Štrpcima ne bude priveden pred lice pravde. Kad se ostvari pravda pitanje oprosta i pomirenja dolazi u obzir, a do tada zločin u Štrpcima predstavlja bolnu ranu, koja je još uvijek otvorena, za sve Bošnjake bez obzira gdje žive", navodi se u saopštenju.

Bonus video: