Bogdanović: Regionalnim habom biće osnažen i afirmisan razvoj kreativnih i kulturnih industrija

„Kompleks Cerovo u Bijelom Polju, identifikovan je kao idealna lokacija za uspostavljanje jednog ovakvog regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti - kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva“, kazao je Bogdanović
929 pregleda 4 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore

Uspostavljanjem regionalnog haba u Bijelom Polju infrastrukturno, administrativno i programski biće osnažen i afirmisan razvoj kreativnih i kulturnih industrija na sjeveru, rekao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, rekao da se usvajanjem Informacije o uspostavljanju kreativnog haba u Bijelom Polju, stvoriti uslovi za realizaciju prve faze projekta.

Ta faza, kako je istakao, odnosi se na sprovođenje Međunarodnog otvorenog konkursa za izradu Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja adaptacije nekadašnjeg vojnog kompleksa Cerovo u funkciji uspostavljanja haba i izradu studije održivosti sa prijedlogom njegovog modela upravljanja i finansiranja.

„Kompleks Cerovo u Bijelom Polju, identifikovan je kao idealna lokacija za uspostavljanje jednog ovakvog regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti - kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva“, kazao je Bogdanović.

U saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, predloženo je da taj lokalitet bude i mjesto na kome će biti postavljeni nacionalni paviljoni Crne Gore sa svjetskih izložbi EXPO, čime se dodatno povećava atraktivnost tog lokaliteta i kao turističke destinacije.

Dodao je i da je Bijelo Polje prepoznato kao opština koja može da obezbijedi prostornu, infrastrukturnu i administrativnu podršku za uspostavljanje kreativnog haba koji će biti na raspolaganju ne samo lokalnim akterima, već i akterima šire regije.

On je napomenuo i da je Ministarstvo kulture u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori sprovelo opsežno istraživanje i mapiranje kapaciteta kulturnih aktera koji djeluju u različitim stvaralačkim i kreativnim djelatnostima na teritoriji opštine Bijelo Polje i okoline.

„Upravo ovo istraživanje pokazalo je neophodnost uspostavljanja infrastrukturne osnove, koja će omogućiti dalju valorizaciju tržišno orijentisanih kulturnih proizvoda i preduzetničkih proizvodnih pogona, koji će kroz saradnju sa kreativnim sektorom obezbijediti otvaranje održivih biznisa u kulturi na sjeveru Crne Gore“, kazao je Bogdanović.

Program razvoja kulture 2016-2020, kao strateški dokument Ministarstva kulture, kako je podsjetio, prepoznao je kreativne industrije kao jednu od oblasti koje treba da doprinesu valorizaciji kreativnog i kulturnog potencijala kojim se raspolaže.

Bonus video: