Radili bez projekta i konzervatorskih uslova

Opština Tivat, samo nekoliko dana nakon početka, morala da zaustavi obnovu palaca u Donjoj Lastvi. To je još jedan u nizu propusta u realizaciji projekata opštinske administracije
7218 pregleda 2 komentar(a)
Palac u Donjoj Lastvi, Foto: Radio Tivat
Palac u Donjoj Lastvi, Foto: Radio Tivat

Opština Tivat je nakon samo nekoliko dana od njihovog početka morala da zaustavi radove na rekonstrukciji i obnovi vrijednog starog zdanja - kapetanskog palaca u Donjoj Lastvi, jer za njih nije dobila konzervatosrke uslove od Uprave za zaštitu kuklturnih dobara.

Opština je posao na palacu u Donjoj Lastvi, osim što za njega nije dobila konzervatorske uslove, počela čak i bez izrađenog glavnog projekta, samo na osnovu predmjera radova.

Time je nastavljen niz propusta u realizaciji investicionih projekata administracije gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), za koje do sada niko u lokalnoj upravi ni ne pomišlja da snosi odgovornost.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti“ iz lokalne uprave, predmjer radova je izradio izvjesni G. P. koji je ujedno, i odgovorno lice u preduzeću GKM iz Podgorice, a koje je kasnije dobilo tender Opštine za obavljanje tog posla, vrijedan 81.000 eura.

Prema specifikaciji radova u tenderu koji je raspisala Opština Tivat, predviđeno je da se stara zgrada palaca površine oko 300 kvadrata detaljno očisti od šikare i rastinja u koji je zarasla, konstruktivno sanira izradom tzv. mrtve i međuspratne armirano-betonske ploče i novog krovnog vijenca, te napravi novi krov na objektu i postavi nova stolarija, srede i ofarbaju unutrašnji zidovi i plafoni, te uredi i opremi mokri čvor unutar zgrade.

Sadašnji izgled palaca u Donjoj Lastvi
Sadašnji izgled palaca u Donjoj Lastvi(Foto: Radio Tivat)

Naručilac posla, Direkcija za investicije i razvoj Opštine, tenderom uopšte nije predvidjela bilo kakve elektroinstalacione radove u zgradi koju namjerava generalno da sanira. Time se nastavlja praksa na koju je upozoravalo nekoliko građevinskih kompanija u posljednje vrijeme kada su tenderi Opštine Tivat u pitanju - da se pod čudnim okolnostima prvo raspišu “potcijenjeni“ tenderi u kojima nisu predviđeni svi neophodni radovi koje se moraju izvesti na određenom projektu, pa se onda naknadno raspisuju dodatni tenderi za „naknadne i nepredviđene radove“, što po mišljenju jednog broja zainteresovanih izvođača, ostavlja prostor za razne manipulacije prilikom izbora izvođača i formiranje cijene koju na kraju plaćaju poreski obveznici.

Takav slučaj se već desio na primjeru gradnje kružnog toka u Kukuljini gdje je prvo sklopljen ugovor vrijedan 535 hiljada eura sa nikšićkom kompanijom “Mehanizacija i programat“, a onda raspisan novi tender za “naknadne i nepredviđene radove“ na toj raskrnici vrijedan 200 hiljada eura koji je takođe dobila ova firma.

Opština je do sada, tek, polovično završila prvu fazu gradnje lungo mare pješačke steze u Krašićima vrijedne 740 hiljada eura jer se nakon polovine radova ispostavilo da i dalje ima neriješenih imovinsko-pravnih problema na trasi šetališta.

Tender za iskopavanje oko 40 hiljada kubika mulja iz podmorja gradske marine Kalimanj vrijedan 200 hiljada eura koji je sproveden lani, pretvorio se u opštu ekološko-finansijsku katastrofu, jer je Opština posao počela bez Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, mulj iz Kalimanja je zapravo opasni otpad, a odgovornost zašto je lani mjesec dana nekoliko stotina kubika tog materijala prosuto u more pred Tivtom, a da projekat zvanično nije počeo jer nije bio određen ni nadzor niti otvoren građevinski dnevnik. Opština sada prebacuje odgovornost na izvođača, kompaniju “Iva put“ sa kojom je sklopila ugovor vrijedan 200 hiljada eura.

Infobox (): Zanemarena zakonska procedura

Najnoviji slučaj sa započinjenjem radova na objektu starog palaca kepetana Nikolića u Donjoj Lastvi do sada je možda i najeklatantiji primjer o tome da je administracija gradonačelnika Kusovca potpuno zanemarila zakonsku proceduru za započinjanje radova. Ovaj objekat je, naime, zbog svojih arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrijednosti kao veoma značajan, prepoznat od tadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora još 1998.

To, kako je kazala arhitektica Marija Nikolić koja je upozorila na neadekvatan pristup Opštine sanaciji palaca, nameće potrebu da se za njegovu obnovu primjenjuju odrebe Zakona o zaštiti kulturnih dobara. To, kako je naglasila Nikolićeva, podrazumijeva izrade arhitektonska analize, istraživanja istorijske dokumentacije i pribavljanja konzervatorskih uslova Uprave za zaštitu kulturnih dobara prije izrade projekta, odnosno primjenu adekvatnih konzervatosrkih mjera i nadzora prilikom vršenja radova. Toga svega u ovom primjeru nije bilo, kao ni poštovanja standardne procedure za izradu projekta rekonstrukcije objekta, pa je Opština Tivat tek nakon što su se za sve zainteresovali mediji, bila prinuđena da zaustavi radove na palacu i obrati se Upravi za zaštitu kulturnih dobara da dobije konzervatorske uslove.

Bonus video: