Do izbora v.d. stanje i u zdravstvu

Čelnicima 24 zdravstvene ustanove (domovi zdravlja i opšte bolnice) ističe mandat u martu, konkursi raspisani, pa povučeni
9184 pregleda 3 komentar(a)
Direktori izabrani 2016: Dom zdravlja Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Direktori izabrani 2016: Dom zdravlja Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović

Direktorima 24 zdravstvene ustanove - domova zdravlja i opštih bolnica mandat ističe narednog mjeseca, ali je Ministarstvo zdravlja naložilo svima koji su raspisali konkurs da ga povuku.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz više ustanova, ali i resora zdravlja.

Najprije je, navodno, tokom druge sedmice februara resor zdravlja naložio menadžmentima 24 ustanove da raspisivanjem konkursa otpočnu proceduru izbora novog čelnika. Dan kasnije ustanove su to i učinile, a onda im je 13. februara stigao novi nalog iz resora Kenana Hrapovića: da obustave konkurs i o tome obavijeste Ministarstvo.

Direktore domova zdravlja i opštih i specijalnih bolnica, na osnovu konkursa, bira ministar zdravlja, a aktuelni rukovodioci izabrani su 2016.

Hrapoviću je, tvrde izvori “Vijesti”, navodno iz vrha vlasti sugerisano da aktuelni rukovodioci ustanova treba da dobiju status vršilaca dužnosti dok ne prođu izbori.

Hrapović
Hrapović(Foto: Boris Pejović)

Iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada ističe mandat direktorima pojedinih domova zdravlja i opštih bolnica i koliko je takvih ustanova.

Nijesu odgovorili ni da li je i kad će biti raspisani konkursi.

Nijesu odgovorili ni na pitanje u vezi sa sugestijom Ministarstva zdravlja ustanovama da obustave proceduru konkursa, kao ni zbog čega je to naloženo.

“Vijesti” su kontaktirale više zdravstvenih ustanova - domove zdravlja u Danilovgradu, Cetinju i Ulcinju, kao i njihove direktore, ali ni od njih nijesmo dobili odgovor na pitanja da li im je istekao mandat i da li su pokrenuli proceduru konkursa za izbor novog rukovodioca.

Odgovorili su jedino iz Opšte bolnice Pljevlja, gdje je oglas za direktora ranije raspisan.

“Prije imenovanja direktora po javnom konkursu objavljenom dana 31. januara 2020. poslove direktora ustanove obavljao je vršilac dužnosti direktora. Odlukom o imenovanju direktora, po konkursu, ministar zdravlja je imenovao Erduana Lalovića, specijalistu dječije i preventivne stomatologije, na period od četiri godine, počev od 26. 02. 2020. godine”, rekli su “Vijestima” iz pljevaljske bolnice.

Crnoj Gori ove godine predstoje redovni parlamentarni i lokalni izbori u nekoliko opština.

Raspisivanjem pa povlačenjem konkursa za direktore više domova zdravlja i bolnica u državi, pokazuje da vlast v. d. stanje u ključnim oblastima vidi kao najbolje rješenje kako bi osigurala da se do izbora ne dese nepoželjne promjene.

U susret izborima, v. d. stanje je u Državnoj izbornoj komisiji, Agenciji za sprečavanje korupcije, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu, a Ustavnim sudom rukovodi predsjedavajuća sutkinja.

Bonus video: