Perović: Kao građani se borimo da se donesu dobri zakoni

"Mi u Crnoj Gori se često ponosimo da ođe ima što niđe nema, ali ovaj zakon nam nije na ponos", kazao je rektor Cetinjske bogoslovije
36788 pregleda 1670 komentar(a)
Večeras u Nikšiću, Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka
Večeras u Nikšiću, Foto: Eparhija budimljansko-nikšićka
Ažurirano: 01.03.2020. 23:56h

U više crnogorskih gradova i večeras su organizovane litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Vladika mileševske eparhije Atanasije predvodio je litiju ulicama Pljevalja.

Sa sveštenstvom Crkvene opštine pljevaljske predhodno je služio moleban u Crkvi svete Petke u Pljevljima.

Litija do jedine gradske crkve bila organizovana i od manastira Svete Trojice koji je udaljen oko tri kilometra od centra grada.

Kod Hotela Pljevlja pročitano je saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja, koji je pozvao nekadašnjeg izvršnog direktora Rudnika uglja Vuka Roćena da vrati orden Svetog Save kojim ga je odlikovala Srpska pravoslavna crkva, zbog toga što je stavio svoj potpis na, kako se navodi, "fašističko reagovanje" na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori članova Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru.

“Čovjek koji se do juče predstavljao i smatran pravoslavnim hrišćaninom, sa grupicom isluženih i uglavnom odbačenih istomišljenika, stavio je svoje ime ispod najgnusnijih uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, njenog klira, vjerujućeg naroda, te i protiv svojih sugrađana. Upravo on, koji se vazda smješkao iz prvoga reda, Vuk Roćen koji je bio široke ruke kada je iz kase Rudnika uglja trebalo pomoći obnovu i izgradnju svetinja, saopštio nam je da su protestne litije i molebani u Crnoj Gori „kleronacionalistički pohod“, „popovska histerija“ i „velikosrpski atak“, te da to sve potvrđuje potrebu postojanja autokefalne crnogorske pravoslavne crkve. Кad si lagao Crkvu a kad Partiju Vuče Roćene? Ili si uvijek igrao dvostruku igru i sa jednom i sa drugom? Кako god ali sa Crkvom si se preigrao...”, navodi se u saopštenju Odbora kojeg je pročitao jedan od sveštenika.

Odbor je pozvao Roćena da vrati orden, “jer je bolje da to uradiš sam nego da ti bude oduzet kao nedostojnom, što si svojim potonjim činom svakako nedvosmisleno potvrdio”.

Odbor je poručio i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da je svojim poslednjim izjavama koje je dao Rojtersu želi da pocijepa pravoslavno biće Crne Gore i građane gurne u međusobne sukobe.

“Upravo u toj funkciji je pominjanje krvavih ratova iz devedesetih godina i Slobodana Miloševića i Srbije kao njihovog navodnog jedinog inspiratora, dok sopstvenu ulogu zaboravlja. Takav scenario omogućio bi crnogorskom despotu da na tronu provede još koju godinu, a u krajnjoj konsekvenci pravoslavlje bi bilo marginalizovano i svedeno na pseudoreligijsku pojavu, dok bi Srbi u bliskoj budućnosti u Crnoj Gori predstavljali samo statistički podatak nevelikog značaja”, navodi se u saopštenju Odbora.

Okupljenima se obratio i sveštenik Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radija Svetigora.

Litija u Pljevljima
Litija u Pljevljima autor: Goran Malidžan
Litija od Manastira Sveta Trojica
Litija od Manastira Sveta Trojica autor: Čitalac Vijesti
Nakon molebana koji je služen u hramu Svetog Vasilija Oštroškog u Nikšiću, građani su krenuli molitvenim hodom do Trga slobode, predvođeni sveštenstvom MCP i monaštvom.
Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, okupljenima na Trgu je kazao da su litije istovremeno i mirni građanski protesti.
"Razlog ovih naših litija i ovog sabranja jeste naša želja da pokažemo svima, i vlastima ove države i svim građanima, da je donijet, a da se sprema u sprovođenje jedan jako loš zakon koji, po ovoj kiši, ako nijesu sve cigle i daske na krovu postavljene, može naša kuća Crna Gora da 'prokišnjava' baš kroz taj zakon. Zato smo se skupili kao na neku mobu da sve daske i cigle, da svaki kamen naše kuće, bude na svom mjestu. Tako rade pravi domaćin. Nije ono što nam zbore da radimo protiv Crne Gore, nego je to da mi kao građani ove zemlje, i većina od nas i po dubini i po širini, Crnogorci rodom i porijeklom i mjestu stanovanja, mi brinemo da ne bude takvog zakona koji jednima nešto ukida, a drugima to isto dozvoljava", kazao je Perović.
Prema njegovim riječima, upravo narod brine da ne bude takvog zakona po kojem ne vrijede zakoni doneseni prije Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
"To radimo jer smo pismeni, to radimo jer umijemo da saberemo da su dva i dva četiri, to radimo i bez ikakve priče jer nam nešto iz srca i duše govori, oni naši preci čijim genima smo rođeni, i mislimo i vidimo i slušamo, naši preci koji su prvi počeli da čitaju Bibliju i koji znaju da ima nešto veće i od zemaljskih blaga i od zemaljskih mjerila, ti nam preci i ti geni ne daju da s mirom stojimo u momentu kada neko pokušava od crkve da napravi državno preduzeće. Pa i da smo Švajcarska, pa i da smo Amerika gdje firme dobro stoje, znamo da svaka zemaljska stvar ima svoj početak i kraj i zato su uvijek naši crnogorski vladari i svi vladari ovoga svijeta znali da treba čuvati svetinje i da svakom hramu i bogomolji treba dati autonomiju da ne zavisi od državnih vlasti po svome uređenju", poručio je rektor Cetinjske bogoslovije.
Kako je kazao, crkva nije protiv donošenja zakona, već posljednjih 20 godina "moli i kumi da se donese zakon koji će urediti odnose države i crkve, da nema ništa nejasno". Kako je istakao, građani imaju pravo da kažu slobodno šta misle o svojim svetinjama i o nekom zakonu koji nije dobar.
"Kud češ veće brige za našu zajedničku kuću Crnu Goru od toga da se kao građani borimo da se donesu dobri zakoni", kazao je Perović.
Post je prilika, kako je istakao, da čovjek s vremena na vrijeme "izađe iz uobičajenog života u pustinju molitvu".
"Kao što ste čuli naš dobri brat predsjednik Crne Gore kaže da mu ne pada na pamet da odustane, pa i da nas je još više. Treba da se molimo Bogu da i našem predsjedniku Bog prosvijetli um da vidi da smo mi jednako Crnogorci kao i on i da mi jednako volimo Crnu Goru kao što je i on voli. Da ne kažem da možda ima poneki i poneđe koji je voli i više od njega, pa i da je sto puta predsjednik", poručio je Perović.
Kako je kazao, narod ne smije ništa da skrene sa puta molitva i ljubavi i da se nada da ćemo "nakon molitvenog hoda i posta od 40 dana zateći ljepšu Crnu Goru, bez čuda od ovog zakona, da se napravi ljepši i bolji zakon koji be 'prokišnjava', bez podjela jer svi smo braća i sestre, građani Crne Gore."
"Sve što nas dijeli ostavljamo za sobom jer je Isus Hristos vaskrsao da bi svaku dušu spasao. Nećemo se nagoniti, ko vjeruje vjeruje, ko ne vjeruje i ne mora da vjeruje. Ali odavno su se ljudi dogovorili da na jednoj teritoriji, gdje ima vjernika i nevjernika da mora da postoji jedan zakon koga se svi drže... Iako nas guraju u priče koje sa nama veze nemaju, na litije idemo jer je donijet zakon kakvog niđe nema. Mi u Crnoj Gori se često ponosimo da ođe ima što niđe nema, ali ovaj zakon nam nije na ponos. Zato smo strpljivi, Bogu se molimo i kažemo i predsjedniku i vladarina - Bog neka vam je na pomoć, ali mi odustati nećemo, jer znamo građanska prava i da je ova vjera koju su nam preci ostavili svetinja koju ostavljamo potomcima, jer oduvijek se znalo, Bogu božije, caru carevo, i upravo ovaj zakon krši taj propis i kaže hoće car i božije i carevo. Pa da mu pomognemo, da se ne opterećuje, neka političari vode svoj posao, a svetinje neka ostanu svetinjana", poručio je Perović.
Perović
Perović autor: Svetlana Mandić
Večeras u Nikšiću
Večeras u Nikšiću autor: Svetlana Mandić
Litija je večeras organizovana i u Baru, a moleban je služen u Hramu svetog Jovana Vladimira.
Sveštenik Slobodan Zeković okupljenima je čestitao početak posta i u ime sveštenstva se zahvalio svima koji se, kako je rekao, bore za svetinje.
"Večeras i onima koji ružno govore protiv nas, kojima je dato trenutno da vrše vlast u Crnoj Gori, koji su izazvali svu ovu smutnju donošenjem ovog sramnog zakona, i njima poručujemo da im je, što se nas tiče, pružena ruka bratske ljubavi i pomirenja, ali im isto tako poručujemo što i minulih dana - nećemo dozvoliti da se naše svetinje skrnave i da se ponižava naša sveta crkva", rekao je Zeković.
Crmnički paroh Slobodan Lukić, koji je predvodio litiju u Baru, kazao je da su litije "veliki blagoslov Božji."
"Koliko su one blagoslovene vidi se i po vašim licima. Nećemo u litiju vidjeti nikoga smrknutog lica, nekoga ko će izgovoriti ružnu riječ, napraviti neki mrzovoljni pokret, naprotiv, sva vaša lica zrače i sijaju nagovještajima velike pobjede u koju smo svi zagledani", rekao je on.
Dodao je da su litije "velika škola sabornosti i jedinstva."
"Mi smo svi jedno i zato se ne prebrojavamo, i neka oni koji vole da se zabroje, neka nas oni broje ako im je stalo. Mi nismo broj, mi smo crkva", rekao je Lukić.
Večeras u Baru
Večeras u Baru autor: Čitalac Vijesti
Večeras u Baru
Večeras u Baru autor: Čitalac Vijesti
Večeras u Baru
Večeras u Baru autor: Čitalac Vijesti

Kolašinci su još jednom litijom, koje se u tom gradu organizuju nedjeljom, pokazali svoje neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjerospovijesti.

Sa ikonama u rukama, uz duhovne pjesme, građani su, nakon molebana, prošli uobičajenom trasom od crkve svetog Dimitrija, zatim ulicama Milivoja Bulatovića, 29. decembra, Boška Rašovića, 13. jula, preko dva gradska trga, pored Spomen doma...

Njihovi sugrađani Marko Medojević, Milan Rondović i Mihailo Čolovi, tokom vikenda, u znak solidarnosti sa učesnicima litija u Crnoj Gori, pješačili su od Kolašina do Žabljaka. Mladići su krenuli ispred crkve svetog Dimitrija u noći između petka u subote. Prepješačili su put dug 110 kilometara, sa nekoliko kraćih pauza.

„Ova naša litija je podrška i solidarnost sa svima onima koji ovih dana šetnjama pokazuju neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe, i naš način da pokažemo svoj stav i šta su naše vrijednosti“, rekao je Medojević prije polaska.

Večeras u Kolašinu
Večeras u Kolašinu autor: Dragana Šćepanović
Večeras u Kolašinu
Večeras u Kolašinu autor: Dragana Šćepanović
Građani su se i večeras okupili ispred hrama Svetog Save u Tivtu, gdje je služen moleban pred litiju.
Više stotina građana je danas poslijepodne, prije molebana, u organizovanoj koloni prošetalo pet kilometara dugom trasom od manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu.
Paroh tivatski Petar Petrović poručio je okupljenom narodu da je "cvijet Crne Gore i ponos sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske" i pozvao sve prisutne da budu mirni, dostojanstveni i uporni u "odbrani svetinja."
Litija je krenula ulicama Tivta uz duhovne pjesme i klicanje "Ne damo svetinje."
Sa zvučnika iz auta koje prati kolonu pušta se pjesma kralja Nikole "Onamo 'namo", kao i pjesma "Sviće, sviće rujna zora" grupe Beogradski sindikat.
Litija je zastala i ispred zgrade Opštine Tivat. Kolona se vratila do crkve Svetog Save, gdje su se okupljeni mirno razišli.
Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu autor: Siniša Luković
Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu autor: Siniša Luković
Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu autor: Siniša Luković
Poslije litija koje su krenule iz Voljavca, Bistrice, Sutivana, Vraneške doline i drugih krajeva bjelopoljske opštine, u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla služen je moleban.
Iz Vraneške doline oko 16 časova je stigla litija predvođena konjanicima, na čelu sa Ilijom Rmandićem, koji je nosio crnogorsku nošnju. Nakon molebana krenula je velika protestna litija do crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.
Obraćajući se vjernicima ispred Ckrve svetih apostola Petra i Pavla, protojerej Zoran Bubanja je kazao da se "nalazimo u nedjelji kada treba svima da oprostimo."
Sa litije u Bijelom Polju
Sa litije u Bijelom Polju autor: Jadranka Ćetković
Sa litije u Bijelom Polju
Sa litije u Bijelom Polju autor: Jadranka Ćetković
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije optužio je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da koristi retoriku ustaškog ideologa Anta Pavelića.
Nakon molebana u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, on je okupljenim vjernicima i građanima kazao da su svi oni učesnici istorije koja se piše, "od ovog starca Nova Markovića od devedeset devet godina, do ove djece kojima pripada budućnost, a ne onima koji koriste retoriku Anta Pavelića".
"Sa tom retorikom Hitlerov sluga Ante Pavelić istražio je i pobio stotine hiljada Srba, a ovdje nažalost ta retorika dobija zamah preko predsjednika Crne Gore. A mi na tu glupavu i prevaziđenu priču odgovaramo da smo mi i Srbi i Crnogorci onoliko, možda malo manje ali ne više nego sto je bio Njegoš, kralj Nikola, Marko Miljanov, Mojsije Zečević, vojvoda Miljan i svi naši preci koji su stradali za krst časni i slobodu zlatnu", rekao je Joanikije.
On je kazao da kada je Skupština Crne Gore izglasala "ovaj anticivilizacijski zakon, nama nije ostalo ništa nego da sazovemo ovu veliku narodnu skupštinu, koja traje i zasijeda već dva mjeseca".
"Mi se samo borimo za slobodu vjere, za zakon, za bolji poredak u Crnoj Gori. Ne može se Crna Gora graditi niti njena budućnost na diskriminaciji svete pravoslavne vjere i otimanju svetinja. Nećemo to dozvoliti. Hoćemo slobodu vjere, hoćemo da budemo ravnopravni sa ostalim vjerama i narodima u Crnoj Gori, nista više od toga niti manje. Nećemo dozvoliti da naša crkva i naša vjera budu diskriminisani. To je naš zavjet. Zakleli smo se da ćemo čuvati svetinje, da ćemo se boriti za slobodu vjere do kraja. Izdržaćemo i pobijedićemo. Neka pobijedi bratska ljubav i sloga, neka pobijedi istina i pravda. Neka se božji blagoslov izlije na sve vas i na Crnu Goru, da bude država istine i pravde, zakona, poštenja i slobode svih vjera i svih naroda u Crnoj Gori", kazao je episkop Joanikije.
U Berane su danas na centralnu litiju došli vjernici i građani Gornjeg Polimlja, Murine i Andrijevice, nekih sela sa područja bjelopoljske opštine, kao i svih mjesnih centara sa područja Berana.
Litije su se u jednu sjedinile kod kružnog toka kod autobuske stanice, odakle je jedinstvena litija krenula do manastira Đurđevi stupovi.
Litija i moleban protekli su u najboljem redu.
Danas u Beranama
Danas u Beranama autor: Tufik Softić
Danas u Beranama
Danas u Beranama autor: Tufik Softić
Danas u Beranama
Danas u Beranama autor: Tufik Softić
Pivljani su danas prisustvovali molebanu koji je služen u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama.
Ispred crkve obratio se iguman manastira Zagrađe Lazar, koji je kazao da je večerašnja litija uvod u veliki post, ali i "borbu" koju vode dva mjeseca zarad svog bivstvovanja. Borba će, kako je kazao, biti pooštrena jer ljude koje dva mjeseca "mole da dođu k sebi ne pokazuju da će to uraditi."
"Molimo Boga i jedni druge za oproštaj, za sve ono loše što smo učinili jedni drugima u mislima, riječima i na djelu", poručio je Lazar.
Nakon molebana Pivljani su, noseći ikone, svijeće, kao i crkvene barjake, krenuli ulicama varoši a litiju su predvodili lokalno sveštenstvo i monaštvo, na čelu sa igumanima Pivskog i manastira Zagrađe, Jeftimijem i Lazarem, plužinskm parohom, jerejem Miroslavom Mihailovićem i arhimandritom kijevsko-pečerske larve, Petrom Petrićem.
Sa litije u Plužinama
Sa litije u Plužinama autor: Svetlana Mandić

Bonus video: