za rad sa talentima 145.000 eura

"Da talenat nađe put": Raspisan konkurs za dodjelu sredstava NVO

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, najniži iznos sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu/programu je 5.000 eura, a najviši 15.000
1042 pregleda 0 komentar(a)
Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete
Lekić, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete raspisalo je danas javni konkurs za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama, pod nazivom „Da talenat nađe put“, sa ciljem jačanja talenata kod djece i mladih. Konkurs će trajati do 31. marta, a za ove namjene opredijeljeno je skoro 145.000 eura, saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete, Milica Lekić.

Najniži iznos sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu/programu je 5.000 eura, a najviši 15.000. Na ovaj konkurs nevladina organizacija može prijaviti najviše dva projekta/programa, ali joj se mogu dodijeliti sredstva samo za jedan.  

"Cilj Konkursa, koji se naslanja na već preduzete aktivnosti poput osnivanja Fonda za kvalitet i talente, su: razvoj motivacije učenika; intenzivnije učešće u vannastavnim aktivnostima; razvoj dodatnih znanja i vještina iz pojedinih oblasti; kontinuirano promovisanje značaja talenata", navodi se u saopštenju.

Lekić je kazala da konkurs predstavlja kontinuitet u odnosu na ranije aktivnosti ministarstva, koje su se u fokusirale upravo na razvoj talenata kod djece. Jedan od najvažnijih projekata tog tipa, kako ističe, svakako je bilo formiranje Fonda za kvalitet i talente, iz koga je krajem prošle godine dodijeljeno oko 500 nagrada, od čega veliki dio upravo talentovanoj djeci.

"Svakako, mi uvijek polazimo od stanovišta da svako dijete ima određeni talenat, te se bavimo kako aktivnostima sa djecom čiji je talenat već došao do izražaja, tako i djecom sa kojom je potrebno dodatno raditi kako bi se ustanovilo u kom pravcu ih treba usmjeravati. Upravo zato smo i uveli novi sistem praćenja talenata u školama, putem koga same škole unose u centralni informacioni sistem podatke o sklonostima, afinitetima i interesovanjima djece“, zaključila je Lekić.

Konkurs sa svim detaljima se može naći sa sajtu Ministarstva prosvjete www.mps.gov.me.  

Preporučujemo za Vas