Lalević: Vlada spava zimskim snom dok mladi pakuju kofere

Aktuelni potpredsjednik Opštine Berane kaže da uskoro očekuje najveći talas iseljavanja, nakon što je Njemačka 1. marta počela da primjenjuje zakon koji omogućava lakše zapošljavanje
4111 pregleda 11 komentar(a)
Lalević, Foto: Tufik Softić
Lalević, Foto: Tufik Softić

Potpredsjednik Pokreta za promjene Marko Lalević optužio je Vladu da “spava zimskim snom”, dok, kako tvrdi, hiljade mladih sa sjevera pakuje kofere za odlazak na zapad.

Aktuelni potpredsjednik Opštine Berane, u kojoj je na vlasti opozicija, podsjetio je da su stanovnici Bijelog Polja, Berana, Pljevalja, Rožaja, Plava, Kolašina, Mojkovca i Andrijevice čekali samo da stupi na snagu novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj.

Zakon se zvanično primjenjuje od 1. marta 2020. i olakšaće građanima država koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji. “To znači da nas uskoro očekuje najveći talas iseljavanja sa ionako polupraznog, opljačkanog i raseljenog sjevera. Za to vrijeme ‘patriotska vlada’ kojoj su puna usta brige za državu i građane, kao i zaštite od imaginarnih neprijatelja spolja i iznutra, rasipa ogromna finansijska sredstva na greške sopstvenih ministara”, kazao je Lalević za “Vijesti”.

Navodi da je Vladi stigao račun od 115 miliona eura za gradnju prve faze petlje “Smokovac”, elektro i vodovodne mrežu za auto-put, koje je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića “zaboravio” da stavi u ugovor o gradnji prioritetne dionice Podgorica-Mateševo, a koji će platiti građani.

“Inženjeri sarajevske firme ‘Euro asfalt’, koja od maja 2017. godine rekonstruiše put od Berana prema Kolašinu, na dionici Lubnice - Jezerine, sa probijanjem tunela kroz Bjelasicu, izračunali su da im treba platiti dodatnih 15,85 miliona eura troškova, više od ugovorenih, da bi konačno završili ovaj put”, kaže on i ističe da se, s obzirom na to da je ugovorom prikazana cijena od 34,6 miliona, cijena povećava za “nevjerovatnih 50 odsto, a rok završetka pomjera za još dvije godine”...

“U protekle tri godine iz premijerovog rodnog grada iselilo se 282 stanovnika, odnosno 3,63 odsto, što je procentualno najviše u državi. Pri tome su ulaganja države u Mojkovac ogromna, ali pogrešna. Oko 15 miliona eura potrošiće se na izgradnju Zatvora, 9 miliona eura na Ski-centar “Žarski” na kome neće biti dovoljno snijega za skijanje, oko 1,5 miliona eura na atraktivnu pasarelu na šetalištu kojim neće imati ko da šeta”, kaže Lalević. Tvrdi da je na drugom mjestu Opština Plav, odakle je otišlo 306 žitelja, odnosno 3,6 odsto ukupne populacije.

Kaže da po iseljavanju slijedi Šavnik sa 3,56 odsto stanovništva koje je napustilo tu opštinu u posljednje tri godine, zatim najveći grad na sjeveru - Bijelo Polje, koji je napustilo 1.496 stanovnika, što je 3,49 odsto populacije. Na petom mjestu je Opština Kolašin sa 3,37 odsto populacije manje nego prije tri godine, a riječ je, ističe Lalević, o opštini sa najvećim investicijama u proteklih tri godine.

“Zajedničko za svih ovih prvih pet opština po negativnom trendu migracije je da je na vlasti ‘patriotska koalicija DPS-SD-BS’ i patriotski ministri iz tih opština sjede u ‘patriotskoj’ Vladi Crne Gore, čak na ključnim mjestima potpredsjednika za regionalni razvoj i ministra za saobraćaj iz opštine Rožaje, iz koje se takođe sprema odlazak velikog broja mladih ljudi poslije 1. marta”.

Dodaje da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju prošle godine nalazilo 37.616 nezaposlenih, od čega 7.756 visokoškolaca, uključujući i 240 magistara i 16 doktora nauka.

“Umjesto da Vlada usmjeri svoju politiku na zapošljavanje i zadržavanja obrazovanih građana u državi, ona je uspjela da zaduži državu i građane za 3,3 milijarde eura koje će morati da vraća nekoliko budućih generacija preostalih stanovnika Crne Gore koji ostanu da žive ovdje”.

Bonus video: