Blagajnica DPS-a gazdarica nekretnina od pola miliona eura

Dugogodišnji računovođa vladajuće partije Milka Vujović i njena porodica posjeduju brojne vrijedne stanove i vikendice širom Crne Gore
49890 pregleda 340 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dugogodišnja zaposlena u računovodstvu Demokratske partije socijalista Milka Vujović je za pet godina (od 2005. do 2010) na kupovinu nekretnina u Podgorici i Budvi potrošila najmanje pola miliona eura.

To pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević prošle godine optužio je Vujovićevu da je bila dio šeme za nelegalno finansiranje DPS, te da je godinama novac za tu partiju, osim Milu Đukanoviću, davao i njoj lično.

Vujovićeva nikada nije odgovorila na ove optužbe, a predsjednik Crne Gore i DPS Milo Đukanović je prošle godine, odgovarajući na pitanja novinara o donacijama Kneževića toj partiji, kazao da je „sve to što je rađeno, završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu”.

Stan u Podgorici platila skoro 250.000 eura

Vujovićeva je najskuplju nekretninu kupila 2009. godine, a riječ je o stanu od 166 metara kvadratnih, na Bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici, koji je platila 247.500 eura. Ubrzo nakon toga, kupila je i dva garažna mjesta, vrijedna 31.000 eura, u istoj zgradi.

Vujovićeva u Podgorici od 2006. posjeduje i poslovni prostor od 67 kvadrata, kupljen za 116.000 eura. Nekretninu u samom centru Podgorice iza hotela “Hilton”, kupila je od kompanije “Master Inženjering”, u vlasništvu Vladana Ivanovića.

Nekretnine porodice Vujović
Nekretnine porodice Vujović(Foto: MANS)

Prema podacima Istraživačkog centra MANS-a, Vujovićeva posjeduje i stan u strogom centru Budve, koji je 2005. godine kupila od fizičkog lica za samo 60.000 eura.

Da ta cijena nije bila realna pokazuje i procjena iste nekrenine koja je urađena zbog hipoteke, kada je stan procijenjen na čak 165.000 eura. U založnoj izjavi koju je tada dala, Vujovićeva navodi da se radi o njenoj imovini koju je kupila “od svojih ličnih sredstava”.

“Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanja o porijeklu novca kojim su kupljene sve ove nekretnine. Pitanja su poslata na mejl adresu DPS-a.

Dobar dan za kupovinu nekretnina

Petosobni stan računovođe DPS-a u zgradi “Normal Company” na Bulevaru Džordža Vašingtona, nije jedina nekretnina koju Vujovići posjeduju na toj adresi. Samo dan nakon što je Milka Vujović kupila stan, njen sin, Dragoljub Vujović je u istoj zgradi kupio nezavršeni poslovni prostor od 180 kvadrata i garažno mjesto.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je poslovni prostor koštao 233.500 eura, a garažno mjesto 15.500 eura.

Osim nekretnina u Podgorici, katastarski podaci takođe pokazuju da je Vujović ranije kupio i vikendicu na Žabljaku za oko 15.000 eura, kako se navodi u kupoprodajnom ugovoru.

Nekretnine porodice Vujović
Nekretnine porodice Vujović(Foto: MANS)

Posljednju nekretninu u nizu koju je kupio, Dragoljub Vujović je poklonio svom sinu, funkcioneru DPS-a Mišku Vujoviću. Najmlađi Vujović zaposlen je u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

U ugovoru o poklonu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a navodi se da Dragoljub svom sinu predaje stan od 92 metra kvadratna i garažu bez tereta i ikakvih opterećenja.

Stan najmlađeg Vujovića se nalazi u zgradi Zetagradnje na lokaciji nekadašnje podgoričke Mljekare, a procjene agencija za nekretnine pokazuju da stan te kvadrature sa garažnim mjestom nije mogao biti plaćen manje od 150.000 eura.

Miško Vujović je kao javni funkcioner prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da je od oca dobio nekretnine na poklon, ali ne i odakle mu novac za njihovu kupovinu. Izvještaj najmlađeg Vujovića, koji uključuje i prihode njegovih roditelja. pokazuje da njegov otac osim mjesečne plate od 1.500 eura, nema drugih prihoda.

Na poklon i "mercedes"

Osim stana koji je dobio na poklon, Miško Vujović u svom kartonu od 2016. prijavljuje i novo vozilo “mercedes” C klase koje je dobio na poklon, bez navođenja o čijem se poklonu radi, niti koja je njegova vrijednost.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokazuju da je Miško Vujović u prethodnom periodu posjedovao još jedan Mercedes C klase koji je u međuvremenu prodat. To vozilo najmlađi Vujović je stekao sa svega 20 godina i platio ga je oko 17.000 eura.

U imovinskom kartonu Miška Vujovića još se navodi i da je njegov otac vlasnik vozila marke “mercedes” E klase koji je 2013. godine kupljen uz dvogodišnji lizing.

Podaci iz fakture do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Dragoljub Vujović ovo vozilo platio skoro 50.000 eura.

Najmlađi Vujović u DPS-u obavlja funkciju potpredsjednika Savjeta mladih.

Izvještaj o imovini i prihodima Agencije za sprečavanje korupcije za 2018. je predao kao član Odbora direktora Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, ali i član Odbora direktora podgoričkog Parking servisa.

Miško Vujović u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo mjesečno zarađuje 1.200 eura.

Knežević davao novac, ali o njemu DPS nije izvještavao

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa navodima Duška Kneževića da je davao novac DPS-u, Milo Đukanović je početkom prošle godine priznao da je predsjednik Atlas Grupe finansijski pomagao njegovu partiju:

"Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu. Tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti organi tražili".

Sa druge strane, niti u jednom od izvještaja o donacijama fizičkih i pravnih lica koje je DPS do sada predao državnim organima, ova partija nije prijavila ni euro novca koji Kneževića davao.

Bonus video: