Glavni grad nema evidenciju koliko nas koštaju suđenja

Zbog nepostojanja evidencije, Vavić navodi da nije moguće analizirati efikasnosti Direkcije i sporova koji se vode protiv Glavnog grada
1 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2018. 19:17h

Nevadina organizacija Institut alternativa od Direkcije za imovinu Glavnog grada nije dobila informaciju o vrijednosti sporova u toku, u kojima je Glavni grad jedna od strana, kao i broj sudskih sporova koji se vode protiv Glavnog grada.

„Ništa od navedenih informacija nismo dobili, jer, kako kažu, pristup informacijama podrazumijevao bi sačinjavanje nove informacije“, saopštila je istraživač javnih politika iz Instituta alternativa Aleksandra Vavić.

Vavić ocjenjuju da ovo znači da Glavni grad ne vodi evidenciju o milionima koji se godišnje odliju po osnovu izgubljenih sudskih sporova. Na osnovu odgovora Direkcije, iz Instituta alternativa ističu da je nepostojanje evidencije o sudskim sporovima problematično jer službenici, koji zastupaju interese Podgorice u sudskim sporovima, nemaju evidenciju o sporovima u toku, brojevima i visini ceha, koji će za nečije greške platiti građani.

„Nepostojanje evidencije posebno treba da nas zabrine ukoliko znamo da je krajem 2015. godine vrijednost sporova, u kojima je tužen Glavni grad, a u kojima je nastupila apsolutna zastarjelost pravnog lijeka iznosila preko 5 miliona eura, kako navodi izvještaj o reviziji završnog računa budžeta Glavnog grada za 2015. godinu“, navodi Vavić, te dodaje da je neko u upravi Glavnog grada odgovoran što nije na vrijeme uložio određeni pravni lijek, čime bi se mogao smanjiti iznos koji plaćaju građani.

Institut alternativa od Direkcije nije dobio ni informaciju o tome kolika je na kraju 2017. godine bila vrijednost sporova u kojima je nastupila apsolutna zastarjelost ulaganja pravnog lijeka.

„Ovih i sličnih informacija nema nigdje. Poseban izvještaj o radu Direkcije za imovinu ne postoji, već je nekoliko redova o radu ove jedinice dostupno u izvještaju gradonačelnika, iz kojih se ne može ništa vidjeti o ovim sporovima“, istakla je Vavić.

Zbog nepostojanja evidencije, Vavić navodi da nije moguće analizirati efikasnosti Direkcije i sporova koji se vode protiv Glavnog grada.

Iz Instituta alternativa dodaju da samo od Glavnog grada nisu mogli dobiti ove informacije, dok su im nadležni u drugim opštinama dostavljali makar šture evidencije.

Prema zvaničnoj dokumentaciji na kraju 2016. godine vrijednost sudskih sporova, koje su protiv Glavnog grada vodila samo fizička lica, iznosio je čak 27.316.381 euro. U završnom računu budžeta za tu godinu, za sporove od 27.316.381 eura, navodi se da je jedan dio tužbi na prvostepenom ročištu presuđen u korist Glavnog grada, a radi se o iznosu 1.871.725 eura, dok je za dio tužbi, odnosno za 5.681.360 eura, nastala apsolutna zastara.

Bonus video: