POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI

Nrekić: Istorijski poduhvat u rješavanju problema građana koji nemaju vodu za piće u domovima

"Uvažavajući činjenicu da naselje Kruče pripada opštini Ulcinj, a da se nalazi uz granicu sa opštinom Bar, odnosno uz naselje Utjeha, logična je bila inicijativa da se i Ulcinj priključi Baru i Regionalnom vodovodu", rekao je Nrekić
1795 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Informativna služba predsjednika opštine Ulcinj
Sa sastanka, Foto: Informativna služba predsjednika opštine Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić i direktor JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Goran Jevrić potpisali su Memorandum o saradnji sa ciljem konkretizovanja aktivnosti rješavanja problema građenja nedostajuće mreže za vodosnabdijevanje, odvodjenje i tretman otpadnih voda za na potrebe lokalnog stanovništva i privrednika u naselju Kruče, saopštenoi je danas iz Informativne služba predsjednika opštine Ulcinj.

"Memorandum sa Regionalnim vodovodom danas potpisujem samo nekoliko dana nakon što je sličan potpisan i sa opštinom Bar. Uvažavajući činjenicu da naselje Kruče pripada opštini Ulcinj, a da se nalazi uz granicu sa opštinom Bar, odnosno uz naselje Utjeha, logična je bila inicijativa da se i Ulcinj priključi Baru i Regionalnom vodovodu. Ovo je, zaista nije neskromno reći, istorijski poduhvat u rješavanju višedecenijskih problema naših građana koji nemaju vodu za piće u svojim domovima, iako kroz naselja Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha u Baru, odnosno Kruče u Ulcinju prolaze cijevi Regionalnog vodovoda, zbog čega se zahvaljujem Regionalnom vodovodu na iskazanoj profesionalnoj predanosti da se ovaj važan i veliki prijekat realizuje", istakao je Nrekić prilikom obilaska lokaliteta budućih radova.

Nrekić je rekao da u naselju Kruče ima oko 2.500 kuća i vikendica i da će toliki broj porodica riješiti decenijske probleme. 

"Ovaj projekat će biti dodatni podstrek i da se velika investicija u hotel sa pet zvjezdica na ovom lokalitetu što prije završi što je veliki interes Ulcinja, ali i lokalnog stanovništva zbog novih, dobro plaćenih radnih mjesta", kazao je Nrekić

Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić je istakao da je Regionalni vodovod sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Nrekića da se i Ulcinj priključi inicijativi predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića.

"Želim da istaknem veoma pozitivan odnos predsjednika Ulcinja Ljora Nrekića prema Regionalnom vodovodu, jer iako je Ulcinj 2012.godine spojen na Regionalni vodovod nakon što je Vlada Crne Gore investirala oko 6,5 miliona eura za izgradnju dijela sistema od opštine Bar do Ulcinja, imali smo periode prekida saradnje, čak i kada Ulcinj nije imao vode za piće. Taj problem smo 2015. godine riješili u saradnji sa tadašnjim predsjednikom Ulcinja Fatmirom Đekom, ali da smo tek sa Nrekićem i direktorom ViK Fuadom Hadžibetijem potpisali Ugovor sa neograničenim rokom, uvažavajući činjenicu potreba za vodom za piće visokog kvaliteta za građane i turiste Ulcinja. Takav odnos Nrekića mora biti prepoznat na poslovno pozitivan i društveno odgovoran način od strane Regionalnog vodovoda, pa je Upravni odbor jednoglasno prihvatio inicijativu da potpisivanjem ovog Memoranduma, uključimo u projekat i rješavanje problema nedostatka vode za piće i odvođenje otpadnih voda i za naselje Kruče, koje će takođe po prvi put biti spojeno i na savremeno postrojenja za tretman otpadnih voda. Na taj način dodatno utičemo na kvalitet morske vode i na ovom dijelu Crnogorskog primorja, odnosno dodatno kreiramo podsticajan ambijent za završetak postojećih i kreiranje novih turističkih projekata visoke kategorije u naselju Kruče", rekao je Jevrić.

Direktor EBRD Jap Spray je rekao da narednih dana očekuju da će u saradnji sa Regionalnim vodovodom donijeti odluku o izboru konsultanta za izradu Idejnog rješenja za ovaj projekat  za koji je već izdvojeno oko 350.000 eura od ukupno milion eura granta koje je EBRD odobrio Regionalnom vodovodu za razvojne projekte i unaprijeđenje korporativne kulture u ovom veoma uspješnom državnom preduzeću sa kojim EBRD ima decenijsko iskustvo za primjer.

"Ulcinj će sa Regionalnim vodovodom obrazovati Jedinicu za koordinaciju projekta, kako bi se tokom implementacije ovog, 12 miliona eura vrijednog, projekta od najvećeg značaja za građane naselja Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha u Baru, odnosno Kruče u opštini Ulcinj ostvarila kontinuirana saradnja, a sve sa ciljem efikasne realizacije projekta na zadovoljstvo preko 35.000 stanovnika i značajnog broja turističkih privrednika koji su svoje biznis projekte kreirali u ovim naseljima Bara i Ulcinja", navodi se u saopštenju Informativne služba predsjednika opštine Ulcinj.

Preporučujemo za Vas