Ivanović ni privremeno u Savjetu AEM-a, tri kandidata za nasljednika

Njegov slučaj ne može se posmatrati kao radni spor, jer ima mandat koji mu je dala Skupština, smatra sutkinja Becić
100 pregleda 3 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2018. 16:18h

Osnovni sud u Podgorici odbio je zahtjev bivšeg člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Darka Ivanovića, da se vrati u Savjet do okončanja sudskog postupka.

Osnovni sudovi u Podgorici i Nikšiću ranije su prihvatili privremene mjere da se razriješeni članovi Savjeta Javnog servisa Goran Đurović i Nikola Vukčević vrate u tijelo do okončanja postupka. Vijeće Osnovnog suda u Podgorici ukinulo je privremenu mjeru u slučaju Đurovića, nakon što je Skupština odbila da ih vrati u Savjet uz obrazloženje da taj sud nije nadležan.

Ivanovića je Skupština Crne Gore prošle godine razriješila sa te funkcije, nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je kršio zakon, zbog čeha je nakon odluke Osnovnog podnio žalbu Ustavnom sudu.

U obrazloženju sutkinje Ivane Becić navodi se da bi se u slučaju Ivanovića obezbjeđenjem privremene mjere ostvario krajnji cilj spora - njegovo vraćanje u Savjet, kao i da se njegov slučaj ne može posmatrati kao radni spor, jer ima mandat, koji mu je dala Skupština. Gotovo isto obrazloženje imalo je Vijeće, koje je prethodno poništilo Đurovićevu privremenu mjeru.

Ivanović sumnja da je Becićeva čekala stavove sudskog Vijeća i Skupštine, kako bi mu odbila privremenu mjeru povratka u Savjet AEM.

Njegov advokat Aleksandar Kovačević smatra da je Ivanoviću povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje i djelotvoran pravni lijek, koji zakonom nije propisan za pojedinačne odluke Skupštine. Zbog toga se, tvrdi, obratio upravo Ustavnom sudu.

“Želim da dokažem da se desilo pravno nasilje koje je sprovela jednopartijska Skupština i aparat za sprovođenje pravne represije - Administrativni odbor i stoga sam za razliku od takođe oštećenih članova Savjeta RTCG, krenuo ka najvišoj pravnoj instanci u CG”, kazao je Ivanović “Vijestima”.

Ivanović tvrdi da je iz AEM-a uklonjen kako bi se zaštititila televizija Pink M.

“Umoriti se neću, a neću ni stati jer ovo više nije borba za bilo kakvo mjesto- ovo je istrajnost u borbi za principe da Crna Gora mora da djeluje u okviru vladavine prava”, kazao je Ivanović.

On je rekao da je Skupština ignorisala Zakon o elektronskim medijima, koji propisuje uslove razrješenja članova Savjeta, i razriješili ga zbog navodnog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. Tvrdi da taj zakon daje mogućnost za pokretanje razrješenja samo u slučaju ako to nije definisano drugim zakonom.

Tri kandidata za Ivanovićevog nasljednika

Radna grupa skupštinskog Administrativnog odbora juče je utvrdila da su se na Ivanovićevo mjesto prijavili Zoran Vujičić, Budimir Damjanović i Nataša Vujanović.

Vujičić je koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi, a Damjanović je bio urednik bivšeg nikšićkog magazina “Reflektor”.

Radna grupa će danas nastaviti sa pregledanjem dokumentacije NVO-a, koje su predložile pomenute kandidate.

Bonus video: