CDT: Fokusirati se na prevenciju radikalizacije

"Neophodno je da se inicira stvaranje jedinstvenog fronta države, medija, NVO, akademske zajednice i građana koji bi kroz pokretanje nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma dali svoj doprinos protiv ove pojave"
58 pregleda 2 komentar(a)
ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević
ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2018. 15:35h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je nadležne institucije da sprovedu brzu akciju rasvjetljavanja napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, ali i da se fokusiraju na prevenciju radikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu.

Iz te nevladine organizacije su upozorili da značajan broj aktera u Crnoj Gori posljednje tri godine ignoriše vidljivu radikalizaciju društva i aktivno joj se ne suprotstavlja.

"Napad na Ambasadu SAD je ozbiljno upozorenje da u Crnoj Gori postoje radikalni ekstremisti i da se protiv te pojave cjelokupno društvo mora boriti", kaže se u saopštenju CDT-a.

Ističe se da radikalizam i radikalne ideologije ne pripadaju jednoj vjeri, naciji ili političkom uvjerenju, pa jednaka pažnja mora biti posvećena svima.

U CDT-u smatraju da je neophodna promjena pristupa svih u društvu po ovom pitanju, ali i koordinisana akcija institucija koje su zadužene za sprovođenje politika u ovoj oblasti.

"Neophodno je da se inicira stvaranje jedinstvenog fronta države, medija, NVO, akademske zajednice i građana koji bi kroz pokretanje nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma dali svoj doprinos protiv ove pojave", kazali su iz CDT-a.

CDT je, kako su rekli, ranije upozoravao da Crna Gora nije uspjela da Strategiju suzbijanja nasilnog ekstremizma pretoči u praksu, naročito na polju prevencije.

Prema njihovim riječima, da institucije moraju da povećaju angažman u prevenciji radikalizacije sugerisano je i u nedavno objavljenoj Strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan.

"Ukoliko država Crna Gora ne preduzme odlučnu akciju, postoji ozbiljna opasnost da radikalne ideologije ugroze građansko društvo i sekularnu državu, a društvo vrate u mrak devedesetih", navodi se u saopštenju CDT-a.

Bonus video: